Hyppää pääsisältöön

Poniajelulla on tyylikäs artistinimi, joka syntyi kaverin Instagram-päivityksestä – tutustu viikon Nosteessa-poimintaan

YleX:n Uuden musiikin ohjelmien musatoimittajat valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei vielä ole levytyssopimusta. Tällä viikolla vuorossa on elektropop-artisti Poniajelu.

Poniajelu uskoo, että hänen faneillaan on sydän paikallaan. // Kuva: Heidi Soikkeli

Poniajelu on tamperelaisen Jukka Tulensytyttäjän yhden miehen elektroyhtye, joka perustettiin vuonna 2015.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

Aloitin musiikin tekemisen jo pienenä poikana. Äiti passitti minut ala-asteella pianotunneille, ja kun en millään oppinut minulle määrättyjä pianoläksyjä, aloin säveltää omia kappaleita. Olen aina ajatellut, että on ihan turhaa haaskata aikaa muiden tekemien biisien opetteluun, kun voi tehdä omiakin.

Mistä artistinimesi tulee?

Alkuperäinen nimi oli muotoa Poniajelu-82. Nimi tuli kaverini Instragramiin postaamasta kuvasta, jossa oli talo ja talon edessä kyltti Poniajelu 8.2. Tuumin, että hitsi tuossahan olisi todella kova nimi Speed metal -bändille. Näin jo sieluni silmin miten yhtyeen musiikki laukkaisi kuulijan yli kuin lauma pieniä vihaisia villihevosia. Pyysin välittömästi kaveriltani lupaa käyttää kuvaa ja nimeä, siltä varalta jos joskus päätyisin perustamaan metallibändin. Kävi kuitenkin niin, että metallibändi jäi perustamatta, mutta nimen otin silti käyttöön.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

Täytyy sanoa, että vaikka on ollut tosi nastaa, että Poniajelu on huomioitu jo muun muassa YleX:n toimesta, tähänastisen urani suurin saavutus on ollut se, että saimme tuottajani Kane Heinosen kanssa EP:n biisit valmiiksi. Teimme Kanen kanssa levyllisen biisejä, mutta ne tullaan julkaisemaan kahtena EP:nä. Ensimmäiselle 11. joulukuuta julkaistavalle Darra-EP:lle tulevista biiseistä vanhimmat on sävelletty jo viisi vuotta sitten.

Mitä ilman et keikkaile?

En lähtisi keikalle ilman Poniajelun ”keikkapakua”. Keikkapakulla tarkoitan punaista reppua, joka on oikea tilaihme. Sinne mahtuu keikkavaatteet (punainen Michael Jackson -takki ja mustat Adidaksen kolmiraitaverkkarit), läppäri, lauluefekti ja mikki, vaihtovaatteet, rumpukapulat, hammasharja/-tahna ja piilarineste.

Kuka tai ketkä ovat esikuviasi? Miksi?

Jos puhutaan kotimaisista musiikillisista esikuvista, suurimmat esikuvani ovat Tuomas Skopa, Ville Ahonen, Artturi Taira sekä Jori Sjöroos. Heitä yhdistää musikaalisuuden ja omaleimaisen lauluäänen lisäksi kyky piilottaa kappaleisiinsa nerokkaita popkoukkuja, jotka tekevät kappaleista helposti lähestyttäviä pilaamatta kuitenkaan niiden taiteellista arvoa.

Millainen merkitys sanoituksilla on?

Musiikki on ikään kuin se maailma, johon sanoitukset päästetään seikkailemaan. Jos teksti on heikko tai mitäänsanomaton, seikkailut eivät kiinnosta ketään, vaikka sitä ympäröivä maailma olisikin kunnossa. Ja enpä kyllä kehtaisi päästää hyvää tekstiä seikkailemaan heikosti rakennettuun maailmaankaan.

Millainen on tyypillinen Poniajelun fani?

Uskoisin että tyypillinen fani voisi olla ihminen, joka rakastaa isoja melodioita, eikä ota elämää liian vakavasti. Haluan myös uskoa, että Poniajelun faneilla on sydän paikallaan ja halu jättää itsestään maailmaan enemmän hyvää kuin pahaa.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa? Missä olit, kun kuulit sen ensimmäisen kerran?

Olen ollut niin huono-onninen, etten ole vielä kertaakaan onnistunut kuulemaan biisiäni radiosta kovasta yrityksestä huolimatta. Ehkä tähänkin kysymykseen saadaan vielä vastaus, jos YleX nostaa biisin soittolistalleen. Kuvittele tähän silmää vinkkaava hymiö.

Lue myös:

Poniajelu