Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomalaisia tutkimusmatkailijoita pääkuva

Reinhold Ferninand Sahlberg kiertää maapallon kovakuoriaisten vuoksi

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Ferdinand Reinhold Sahlberg (1811-1874) oli luonnontutkija ja tilanomistaja,
joka tutki ja keräsi hyönteisiä, Etelä-Amerikassa, Alaskassa ja Siperiassa, kertoo dosentti Ilari Sääksjärvi Turun yliopistosta.


- Sahlberg teki neljän vuoden tutkimusmatkan maapallon ympäri ennen kuin britti Alfred Wallace oli tehnyt omansa. Vaativia matkoja ja niiltä peräisin olevat luonnontieteelliset kokoelmat ovat mittavat ja edelleen hyvin arvokkaat. Monet kerätyistä lajeista ovat sellaisia, joita nykyään ei edes välttämättä ole olemassa.

Tällä matkalla hän purjehti Kap Hornin ympäri.

- Reinhold Ferdinand Sahlbergin isä oli turkulainen professori Carl Reinhold Sahlberg. Reinhold Ferdinand muistetaan eläintieteen puolella tutkimusmatkailijana, hyönteistieteilijänä ja hänen keräämistään mahtavista hyönteiskokoelmista. On hauskaa ajatella, että hän teki hyvin vaativan neljän vuoden tutkimusmatkan jo ennen kuin esimerkiksi Alfred Wallace teki oman maailmanympärimatkansa! Sahlbergin matkalta peräisin olevat luonnontieteelliset kokoelmat ovat mittavat ja tieteellisesti arvokkaat. Esimerkiksi Turun yliopiston kokoelmissa huomattava osa Sahlbergin suvun hyönteiskokoelmista on Ferninand Reinholdin keräämää aineistoa. Puhutaan tuhansista yksilöistä. Kokoelmat ovat arvokkaat, sillä Sahlberg keräsi Brasiliassakin rannikkosademetsäalueilta, jotka on jo nykyään kaadettu.

Sademetsä
Sademetsä Kuva: Epa/GUSTAVO AMADOR/Yle sademetsä

- Sahlbergin tutkimusmatkoista pidän merkittävimpänä neljän vuoden maailmanympärimatkaa vuosina 1839-43. Hän rahoitti matkaa osin pestautumalla Alaskan tulevan kuvernöörin lääkäriksi. Epäilen, että luonnontieteitä harrastanut sukukin on matkaa avustanut. Tällä matkalla hän purjehti Kap Hornin ympäri, tutki ja keräsi hyönteisiä, Etelä-Amerikassa, Alaskassa ja Siperiassa. Pidän Sahlbergia erittäin suuressa arvossa, sillä matkoilla on ollut vaaroja ja kommelluksia. Pelkästään jo siirtymiset paikasta toiseen purjelaivoilla ovat pitäneet sisällään hyvin paljon riskitekijöitä, toteaa Sääksjärvi.

Alaska McKinley-vuori
Alaska McKinley-vuori Kuva: Epa/Yle alaska mckinley

- Sahlbergin maailmalta keräämistä kokoelmista näkee mistä hän on ollut kiinnostunut. Häntä ovat kiinnostaneet kovakuoriaiset, vaikka muitakin hyönteisryhmiä on kokoelmiin tallentunut. Siellä on pistiäisiä, perhosia, kaskaita, nivelkärsäisiä, mutta kovakuoriaiset ovat vallitseva ryhmä. Kun koko Sahlbergin sukujen kokoelmat otetaan lukuun, niin Helsingin ja Turun yliopistojen kokoelmissa puhutaan jo kymmenistä tuhansista hyönteisistä!

Sademetsä
Sademetsä Kuva: Epa/Yle sademetsä

- Luonnontieteellisistä ansioistaan huolimatta Reinhold Ferdinand ei koskaan saanut isänsä tavoin professorin virkaa ja hän viettikin myöhemmin elämänsä viimeiset vuodet sukutilalla maanviljelijänä. Niinä vuosina hän pystyi sitten keskittymään maailmalta keräämänsä hyönteiskokoelmansa järjestämiseen ja aineiston määrittämiseen, kertoo dosentti Ilari Sääksjärvi Turun yliopistosta.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita aikajanalla.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita Kuva: Museovirasto / Yle suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri