Hyppää pääsisältöön

Sivupolkuja Kaliforniassa

Tätä et kuullut radiodokumentissa.

Näitä kuvia et nähnyt.

Radiodokumentti Kohtaamisia Kaliforniassa on kuunneltavissa Yle Radio 1:ssä to 26.11. klo 22:05 ja su 29.11. klo 18:00, sekä Yle Areenassa 26.11. alkaen 30 päivän ajan.

Spirit matters kilpi.
Spirit matters kilpi. kohtaamisia kaliforniassa

Kalifornia on paljon muutakin kuin aurinkoa, rantoja, surffareita ja elokuvatähtiä. Amerikan länsilaidalta on saanut alkunsa luomutuotanto sellaisena kuin tunnemme sen tänä päivänä. Kalifornian maaperällä ovat saaneet alkunsa useat maailmaa mullistaneista innovaatioista ja siellä kytee edelleenkin. Monen maailmanlaajuisesti tunnetun henkisen liikkeen perustaja on aloittanut työnsä Kaliforniasta.

At first so strange to feel so friendly
To say good morning and really mean it
To feel these changes happening in me
But not to notice till I feel it.
― ”Twelve Thirty” by The Mamas and The Papas
Golden gate silta.
Golden gate silta. kohtaamisia kaliforniassa

Kalifornian vaihtoehtokulttuurin siemen kylvettiin 1920-luvulla, kun saksalaisia Der Wandervogel -liikkeen jäseniä asettui länsirannikolle. Nämä maahanmuuttajat perustivat ensimmäiset terveelliseen kasvisruokaan keskittyvät kaupat. Liike vastusti kiihtyvää urbanisaatiota.

Yksi tunnetuimmista kalifornialaisista vaihtoehtoaatteen ryhmistä oli Nature Boys. Ryhmän jäsen Eden Ahbez sävelsi ja sanoitti Nat King Colen tunnetuksi tekemän Nature Boy -kappaleen. Kappale teki tunnetuksi koko Amerikalle kalifornialaisen "takaisin luontoon" -liikkeen.


Kai Rantalan ja Katariina Kailan puhekuplat.Kai Rantalan ja Katariina Kailan puhekuplat.
kohtaamisia kaliforniassa

Seikkailu alkaa kultaryntäyksen alkulähteiltä Nevadan alueelta, jatkuen pohjoisen punapuumetsistä etelään, aina Joshua Treen kansallispuistoon. Matkalla tapaamme mm. entisen Silicon Valleyn propellipään, iäkkään hippikirjailijan, henkisen yhteisön johtajan, lääkekannabiksen viljelijöitä ja muita kaliforniaaneja.

Kultaa ja kannabista

Nevada City kultakaivos.
Nevada City kultakaivos. Nevada City kultakaivos. kohtaamisia kaliforniassa

Tammikuussa 1848 James W. Marshall löysi American River –joesta kultahipun​. Sen jälkeen ei ollut paluuta entiseen. Kultaryntäys toi Kaliforniaan onnenlouhijoita mm. Saksasta, Chilestä, Meksikosta, Irlannista, Turkista ja Ranskasta. Suuri enemmistö saapui kuitenkin Kiinasta.

Uusia kaupunkeja syntyi ja rautateitä rakennettiin. Kahdessa vuodessa San Franciscon väkiluku kasvoi kaksikymmen kertaiseksi. Kulttuurien yhteentörmäys ei ollut kivuton, mutta se rikastutti geeniperimää ja loi pohjan suvaitsevaisuudelle ja yhteistyölle.

Koneellinen kullan kaivaminen aiheutti pysyviä vaurioita mm. Yuba-joelle


Silta Yuba-joen yli.Silta Yuba-joen yli.
yuba-joki

Vuonna 2014 Kalifornia tuotti n 70% Yhdysvaltain hedelmistä ja pähkinöistä, sekä 55% viljellyistä kasviksista. Osavaltiossa riehuu nyt viherkuume. Lääkekäyttöön tarkoitettu kannabis on Kalifornian uusi kulta. Kannabiksen viljely on onnistuessaan erittäin tuottoisaa.

Kaliforniassa on kärsitty pahimmasta kuivuudesta jopa 1200 vuoteen, sanovat tutkijat. Tämä on katastrofaalista maan tärkeimmälle maanviljelysalueelle.

Grass Valley

Matt ja Jameson ja Fluffy-kissa.
Matt, Jameson ja Fluffy-kissa Matt ja Jameson ja Fluffy-kissa. kohtaamisia kaliforniassa
Nevadan piirikunnan Grass Valleyssä asusteleva Matt Brown on viljellyt kannabista lääkekäyttöön kymmenisen vuotta. Viime vuodet hänellä on ollut apunaan Jameson Simpson. Jameson on ammatiltaan graafinen suunnittelija. Sadosta saadut tuotot parivaljakko sijoittaa vaihtoehtoisen energian kehittelyyn.

Äänitiedostot ovat englanninkielisiä:

Raaka lihapala, porkkana ja vadelmia.
Mattin aamiaisen tärkein raaka-aine on raaka liha Raaka lihapala, porkkana ja vadelmia. kohtaamisia kaliforniassa
Matt ja Jameson.
Sadonkorjuu on ohi ja nyt on puoli vuotta vapaata Matt ja Jameson. kohtaamisia kaliforniassa
Matt treenaa kahvakuulan kanssa.
Mattin mukaan kahvakuulaharjoittelu ja trampoliinilla pomppiminen ovat parasta liikuntaa lihaksille ja nivelille Matt treenaa kahvakuulan kanssa. kohtaamisia kaliforniassa

Kalifornia on tunnettu myös kuumista lähteistään ja Matt halusi viedä meidät Sierra Hot Springsiin. Tämä oli intiaaneille pyhä, parantava paikka.

Kaikkialla on autuaan seesteisiä alastomia ihmisiä. Jotkut ovat kääriytyneet toistensa ympärille. Ajattelen heti, että mitähän mahtavat touhuta. Joka puolella kyltit kieltävät seksuaalisen kanssakäymisen. Myös valokuvaaminen on ymmärrettävästi kiellettyä.

Meditaatio-altaalla ei saa puhua. Kun kylpijä nousee altaasta, kääntyvät katseet heti vartaloon. Kovin lihallinen meininki täällä näyttää vallitsevan. Olen salaa tyytyväinen, että puin bikinit päälle.

Matt ja Kata poseeravat maiseman edessä.
Matkalla Sierran kuumille lähteille kylpemään Matt ja Kata poseeravat maiseman edessä. matt ja kata
Kata istuu ulkosohvalla.
Taustalla Matt keskustelee äitinsä kanssa kiitospäivän menusta Kata istuu ulkosohvalla. kohtaamisia kaliforniassa

Tarjoudumme tekemään illallista miehille. Käymme hakemassa paikallisesta luomumarketista tarvikkeet. Eihän täällä voi kuin ihmetellä tätä upeiden raaka-aineiden runsautta.

Kun illallinen on valmis ja olemme kattamassa pöytää, opimme uuden asia kalifornialaisesta etiketistä. Täällä ei juurikaan aterioida pöydän ääressä ja keskustella sivistyneesti päivän tapahtumista. Ruokaa haetaan omaan tahtiin ja syödään missä huvittaa.

Mattilla on sitä paitsi kahvakuulatreenit kesken. Olen suomalaiseen tapaan hiljaisesti loukkaantunut ja syömme kahdestaan pöydän ääressä. Jameson pelaa Call of Duty -tappopeliä pleikkarilla.

Ananda Village, Nevada

Ananda Villagen tervetulokyltti
Ananda Villagen tervetulokyltti kohtaamisia kaliforniassa
Kauris makaa lehtien päällä.
Kauris makaa lehtien päällä. kauris
Sisäänkäynti Ananda Villagen, auto sisäänkäynnin edessä.
Sisäänkäynti Ananda Villagen, auto sisäänkäynnin edessä. kohtaamisia kaliforniassa

Ananda Village on omavaraisuuteen pyrkivä, osuustoiminnallinen 250 hengen yhteisö, joka omistautuu Paramahansa Yoganandan opetuksille. Yhteisön perusti vuonna 1968 Yoganandan oppilas Swami Kriyananda. Amerikassa yhteisöjä on viisi ja Italiassa sekä Intiassa yksi.


Sumu nousee laaksosta.Sumu nousee laaksosta.
kohtaamisia kaliforniassa
Yogananda vitriini.
Yogananda vitriini. kohtaamisia kaliforniassa

Paramahansa Yogananda ​oli intialainen joogi ja guru. 1920 hän matkusti Yhdysvaltoihin, Bostoniin, kansainväliseen uskonnonvapaus kongressiin (International Congress of Religious Liberals).

Samana vuonna hän perusti Self-Realization Fellowship (SRF) -järjestön. Järjestö levittää tietoa Yoganandan opetuksista, sekä opettaa joogafilosofiaa, -harjoituksia ja meditaatiota. Järjestön päämaja sijaitsee Mount Washingtonilla, Los Angelesissa. Yogananda jäi Yhdysvaltoihin, jossa hän teki elämäntyönsä. Yogananda tunnetaan maailmanlaajuisesti kirjastaan Joogin omaelämäkerta (Autobiography of a Yogi).

Swami Kriyananda​, Romaniassa syntynyt James Donald Walters, oli Yoganandan oppilas ja Ananda-yhteisön perustaja. Kriyananda kehitti Ananda jooga -systeemin, joka pohjautuu Hatha joogaan.

Mantra Devi.
Ananda Villagen swami Mantra-devi Mantra Devi. mantra devi

Mantra-devi on hieman varautunut meidän suhteen ja haluaa tietää miksi haluamme haastatella juuri häntä. Kun selvitämme vilpittömät aikeemme, saamme luvan haastatteluun. Juuri vähän aiemmin yhteisön toisessa keskuksessa tehty haastattelu oli toteutettu skandaalinhakuisesti ja aiheutti ongelmia yhteisölle.

Äänitiedostot ovat englanninkielisiä:


Sunnuntaipalvelus Ananda-yhteisössä.
Sunnuntaipalvelus Ananda-yhteisössä Sunnuntaipalvelus Ananda-yhteisössä. kohtaamisia kaliforniassa

Yritin löytää jotain tieteellistä tutkimusta, joka tukisi Mantra-devin puheita ihmisiin vaikuttavista energioista ja törmäsin fyysikko Winfried Otto Schumanniin. Hän oivalsi vuonna 1952, että maapallolla on oma matalataajuinen värähtely. Tästä kehiteltiin myöhemmin teoria, jonka mukaan ihminen menee tavallaan epävireeseen kaupungissa.

Kaupunkeihin keskittyy suuria määriä erilaista säteilyä. Kännykkä-, televisio- ja radiomastot sekä erilaiset sähkölaitteet häiritsevät myös maapallon ominaissäteilyä, säteilyä joka on luonnollista ja jolla on vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Nasan kerrotaan käyttäneen avaruuslennoilla erityistä Schumannin resonaattoria. Se tuottaa maapallon ominaisvärähtelyä helpottamaan astronauttien oleskelua avaruudessa.

Self Realization Fellowship, Los Angeles

Kuva Self Realization Fellowshipin päämajasta, Losa Angeles näkyy taustassa.
Mount Washington Kuva Self Realization Fellowshipin päämajasta, Losa Angeles näkyy taustassa. kohtaamisia kaliforniassa

Pistäydyimme myös Yoganandan perustaman Self Realization Fellowshipin ​päämajassa ​Los Angelesissa. Ashramin munkki Jelmer kysyy meiltä kuinka matka Kaliforniaan on muuttanut meitä.

Jäämme pohtimaan mahdollista muutosta meissä. Pieniä muutoksia on vaikea hahmottaa itsessään.

Katselemme Mount Washingtonin kukkulalta alas enkelten kaupunkiin. Entinen Hollywood-tähtien piilopaikka on nyt Yoganandan seuraajien henkinen yhteisö. Jäsenet opiskelevat Kriya joogaa.

Self Realization Fellowshipin päämajan talo.
SRF:n talo. Self Realization Fellowshipin päämajan talo. kohtaamisia kaliforniassa

Yogananda toi muinaisen Kriya jooga -systeemin kansainväliseen tietoisuuteen. Kriya jooga sisältää pranayama-, mantra- ja mudra-harjoituksia, joiden päämääränä on edistää henkistä kehitystä, tyyneyttä ja yhteyttä korkeampaan voimaan.

Yhteisössä vierailleista julkisuudenhenkilöistä mainittakoon George Harrison, Ravi Shankar ja Elvis Presley.

Munkki Jelmer istuu pöydän vieressä.
Munkki Jelmer istuu pöydän vieressä. kohtaamisia kaliforniassa

Munkki Jelmer kertoi erikoisesta kaktuksesta kuvan oikeassa reunassa: “Kasvi tunsi olonsa niin turvalliseksi, että pudotti piikkinsä.” Totesimme väitteen todeksi siliteltyämme kaljua kaktusta.

Mendocino

Rose ja Stephen Gordy, äiti ja poika, ovat Mendocinossa markkinoimassa Rosen uusinta kirjaa “Adrift in Waking Dreams”. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Mendocinon pieneen rannikkokaupunkiin. Stephen työskenteli aiemmin Piilaaksossa insinöörinä. Nyt hän hoitaa äitinsä kirjojen markkinointia ja julkaisutoimintaa.

Stephen ja Rose Gordy istuu ruokapöydän äärellä.
Stephen ja Rose Gordy, poika ja äiti Stephen ja Rose Gordy istuu ruokapöydän äärellä. kohtaamisia kaliforniassa

Äänitiedostot ovat englanninkielisiä:Nevada City

Martin hymyilee.
Martin Arkenstone Martin hymyilee. kohtaamisia
Sveitsiläinen restauroija Martin Arkenstone löysi Kaliforniasta vapauden toteuttaa intohimoaan kivenveistäjänä. Tapaamme Martinin joulumyyjäisissä Nevada Cityssä.

Äänitiedostot ovat englanninkielisiä:Ojai

Krishnamurti maalaus.
Krishnamurti Krishnamurti maalaus. krishnamurti

Krishnamurti​ oli Intiassa syntynyt filosofi ja opettaja. Hän halusi vapauttaa ihmismielen kaikesta sidonnaisuudesta. 1922 Krishnamurti matkusti Kaliforniaan ja asettui Ojain laaksoon.

Teosofisen seuran puheenjohtaja Annie Besant ja Krishnamurti olivat läheisiä toisilleen. Besant osti lahjoitusvaroin 500 aaria maata Ojain laaksosta. Laakso sijaitsi hänen mukaansa ihanteellisessa paikassa.

Besant nimesi luottohenkilöitä edistämään visioitaan nimeämässään Happy Valley Foundation -laaksossa, jossa tuli vallita rotujen, uskontojen, sukupuolen ja kastien tasa-arvo. Besantin ostamalla maalla sijaitsee myös Krishnamurtin talo ja opetustilat.

Tarina kertoo rappiovaihetta eläneen Johnny Cashin aiheuttaneen vuonna 1965 laittomalla autonromullaan Ojain luonnonsuojelualueella yli 200 hehtaarin maastopalon.

Laakso on vetänyt ja vetää puoleensa henkisyydestä kiinnostuneita ihmisiä. Täällä tiedostetaan puhtaan ruoan ja kauniin ympäristön merkitys.

Laakso on muotoutunut poikkeuksellisesti itä-länsi-suuntiin niin, että aurinko paistaa harvinaisen pitkään. Runsas valon määrä vaikuttaa myös kasvisten laatuun. Laakso oli Chumash-intiaanien pyhä paikka, jossa ei koskaan sodittu.

Olohuone.
Krishnamurti olohuone Olohuone. kohtaamisia kaliforniassa
Patsas puutarhassa.
Krishnamurtin puutarha Patsas puutarhassa. krishnamurti puutarha

Krishnamurtin kotitalon luona ei ole ketään. Kävelemme avoimista ovista sisään ja sisälläkään ei ole ketään. Katselemme isoista ikkunoista kauniiseen puutarhaan, samoista joiden äärellä Krishnamurti on viettänyt aikaa. Vietämme reilun tunnin talossa. Keittiö näyttää olevan alkuperäisessä kunnossa. Kaikkialla on vaaleaa ja kaunista, näemme kodissa skandinaavisia tyylivaikutteita.

Seinällä on Krishnamurtin kirjoittama kirje. Hän toivoo ihmisiä olemaan palvomatta häntä kuolemansa jälkeen.

Täällä vallitsee erityislaatuinen rauhan tunne. Laakso on kaunis ja joka paikassa näkyy ja tuoksuu appelsiini- ja mandariinipuita. Harmittaa jo etukäteen, että voimme olla täällä vain pari päivää.


Näkymä Ojain laaksoon.Näkymä Ojain laaksoon.
ojain laakso

Ojain Meditation Mount on kaikille avoin, voittoa tavoittelematon, meditaatiokeskus. Puutarha ja keskus perustettiin 1970

Ellen Hall seisoo seinällä roikkuvan veistoksen vieressä.
Ellen Hall Ellen Hall seisoo seinällä roikkuvan veistoksen vieressä. kohtaamisia kaliforniaassa

Tapaamme Meditation Mountin johtajan Ellen Hallin. Hän on kauniisti ikääntynyt, rauhaa huokuva nainen. Ellen oli Krishnamurtin oppilas. Seinän veistoksen keskukselle lahjoitti paikallinen taiteilija.

Äänitiedostot ovat englanninkielisiä:
Majakka iltaruskoa vastaan.Majakka iltaruskoa vastaan.
kohtaamisia kaliforniassa

Kaliforniassa olemme nähneet monet idealistiset aatteet käytännön toteutuksina; yhteisöjen omistamia luomumarketteja, aurinkoenergiainnovaatioita, omavaraisia henkisiä yhteisöjä.

Monet haastateltavista puhuvat yhteisöjen merkityksestä. Suomessakin näkyy jo merkkejä uudenlaisesta yhteisöllisestä tekemisestä, monilla eri alueilla.

Kalifornia näyttäytyy meille ikään kuin hienovaraisena suodattimena ja kasvualustana ideoille.

Elämme uuden ajan kynnyksellä, sanoi myös Mantra-devi. Ellenin mukaan olemme siirtymässä kalojen aikakaudesta vesimiehen aikaan. Vanhat rakenteet murtuvat uuden maailman tieltä.

Toisinaan voi olla pelottavaa astua ulos tutuista ja opituista ajatusmalleista. Matkustaessa törmää usein uusiin näkökulmiin ja ymmärrys muista kulttuureista ja ihmisistä laajenee pakostakin. Muutokset itsessä tosin huomaa vasta palattuaan kotiin, arkiympyröihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.


Nainen istuu penkillä katsoo rantaa.Nainen istuu penkillä katsoo rantaa.
rannalla
I make a fire on the beach
And as darkness covers the face of the deep
Lie down in the wild grass
And dream the dream that the dreamers dream
I am the wind, the sea, the evening star
I am everyone, anyone, no one
― "Full Moon" by Eden Ahbez