Hyppää pääsisältöön

Sovinto ja Laulu koti-ikävästä Teemalauantaissa 21.11.

Laulu koti-ikävästä, dokumenttielokuva. Kuvassa Anna Järvinen.
Laulu koti-ikävästä, dokumenttielokuva. Kuvassa Anna Järvinen. Teemalauantai,jussi-palkittu

Elintasopakolaisia? Teemaillassa nähdään kaksi komeaa, monesti palkittua elokuvaa paremman elämän toivossa kotimaansa jättäneistä ihmisistä: ruotsinsuomalaisista. Elokuvat ovat Sovinto ja Laulu koti-ikävästä.

Susanna Alakosken Svinalängorna eli Sikalat oli vuoden 2006 kirjallinen tapaus Ruotsissa. Suuren August-palkinnon saanut, osin omaelämäkerrallinen kirja kertoo suomalaisen siirtolaisperheen elämästä ruotsalaisessa Ystadin lähiössä 1960–70-luvuilla. Alkoholistiperheen karusta arjesta kerrotaan perheen Leena-tyttären näkökulmasta.

Pernilla August ohjasi Alakosken kirjasta elokuvan vuonna 2010. Elokuvassa tarinaan on lisätty nykyhetki, ja kahdessa aikatasossa liikkuva elokuva kertookin paitsi torjutuista muistoista ja kipeästä menneisyydestä myös sovinnon mahdollisuudesta. Pääosaa näyttelevät Noomi Rapace ja Tehilla Blad, he ovat Leena aikuisena ja lapsena.

Suomessa Sovinto-nimen saanut elokuva valittiin Pohjoismaiden parhaaksi vuonna 2011. Leenan aviomiestä näyttelee Ola Rapace, vanhempia Outi Mäenpää ja Ville Virtanen. Outi Mäenpää sai sivuosasta Ruotsin tärkeimmän elokuvapalkinnon Guldbaggen. Sovinto saa nyt tv-ensi-iltansa.

"Ruotsalaisten tuntui olevan vaikea nauraa ja itkeä hankalille asioille. Ja se oli Helmin mielestä kaikkein pahinta." – Susanna Alakoski: Sikalat

Sovinto (Svinalängorna), elokuva vuodelta 2010. Kuvassa Outi Mäenpää ja Tehilla Blad.
Outi Mäenpää ja Tehilla Blad. Sovinto (Svinalängorna), elokuva vuodelta 2010. Kuvassa Outi Mäenpää ja Tehilla Blad. sovinto,Teemalauantai
Sovinto (Svinalängorna), elokuva vuodelta 2010. Kuvassa Noomi Rapace.
Noomi Rapace. Sovinto (Svinalängorna), elokuva vuodelta 2010. Kuvassa Noomi Rapace. sikalat,Teemalauantai

Illan päättää Mika Ronkaisen ohjaama Laulu koti-ikävästä. Se on Pohjoismaiden parhaana dokumenttielokuvana Göteborgissa palkittu ja kaksi Jussia voittanut musiikillinen dokumenttielokuva isän ja pojan Ruotsin-matkasta, juurettomuudesta ja siirtolaisuudesta.

Poika on muusikko Kai Latvalehto, isä on Tauno, ja yhdessä he lähtevät automatkalle menneisyyteen. Matkalla Oulusta Göteborgiin henkinen välimatka heidän välillään alkaa kaveta, kipeät muistot nousevat pintaan – ja kaikki tämä tapahtuu teeskentelemättä, hötkyilemättä ja armollisesti.

Elokuvaa tukee hiljainen huumori, ja sitä rytmittävät hienot musiikkiesitykset. 1960–70-lukujen ruotsinsuomalaisten maattomuutta surevia lauluja tulkitsevat uuteen kotimaahan juurtuneet 2010-luvun ruotsinsuomalaiset muusikot. Muun muassa Anna Järvinen, Markus Fagervall, Darya Pakarinen ja Månskensorkestern saavat koti-ikävän svengaamaan kaihoisan modernisti.

"Suomi se on ollut minun äitieni kieli ja Suomi se on ollut minun maani. Ei voi väittää ettei sinne vieläkin tee mieli ja ettei vielä ikäväkin vaani." – Anna Järvinen: Laulu koti-ikävästä

Teemalauantai 21.11.

  • Klo 21.00 Sikalat (Svinalängorna), Ruotsi 2010. Ohjaus Pernilla August. Näyttelijät Nooma Rapace, Ola Rapace, Outi Mäenpää, Ville Virtanen, Tehilla Blad.
  • Klo 22.35 Laulu koti-ikävästä, Suomi 2013. Dokumenttielokuva, ohjaus Mika Ronkainen.

Anna Järvinen esittää dokumenttielokuvan nimikappaleen Laulu koti-ikävästä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa