Hyppää pääsisältöön

Talitintti panostaa suhteeseen - rakkaus päihittää ruoan

talitiainen seisoo aidalla
talitiainen seisoo aidalla Kuva: Yle/Ritva Tarkki talitiainen

Talitiainen (Parus major) ei hylkää kumppaniaan ruoan takia. Lintu on jopa valmis sietämään kumppanin parvea, jotta kumppani pysyy lähellä.

Oxfordin yliopiston tutkijat selittävät ilmiön tietysti vähemmän romanttisilla termeillä. Talitintti tarvitsee kumppaniaan lisääntymisen lisäksi poikasten kasvattamiseen, joten lisääntymisen kannalta on järkevämpää jättää ateria väliin kuin hukata kumppani.

Talitiaisten käytös saatiin selville nykyään yleisessä käytössä olevan RFID-tekniikan avulla. Tätä tekniikkaa löytyy muun muassa kulkukorteista ja varkauden estävistä tarroista.

Eri sukupuolta oleviin lintuihin kiinnitettiin tunniste, joka avasi vain kyseiselle sukupuolella tarkoitetun ruokinta-automaatin. Näin ollen siippa jäi ilman sapuskaa, kun toinen täytti kupunsa.

Tutkijat olettivat, että nälkäiseksi jäänyt talitiainen suuntaa automaatille, josta se tietää saavansa ruokaa. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan linnut pysyivät yhdessä.

Lintujen näppäryydestä kertoo se, että ne oppivat pian käyttämään ruokinta-automaatin muutaman sekunnin viivettä hyväkseen. Kun automaatin avaavalla tunnisteella varustettu lintu veti päänsä pois, ehti ruokailuun oikeuttamaton kumppani napata syötävää ennen luukun sulkeutumista.

Tutkimus on julkaistu Current Biology lehdessä 12.11.2015.

Kommentit