Hyppää pääsisältöön

Väärinkäyttö tekee antibiootit tehottomiksi

Väärinkäyttö tekee antibiootit tehottomiksi.
Väärinkäyttö tekee antibiootit tehottomiksi. Kuva: Yle laittomia antibiootteja

Euroopassa kuolee vuosittain arviolta 25 000 ihmistä tehottomien antibioottien vuoksi. Lääketehtaat ovat kehittäneet kymmeniä tärkeitä antibiootteja, jotka eivät kuitenkaan enää tepsi kaikkiin sairauksiin. TV1:ssä MOT:n ohjelmapaikalla esitettävässä BBC:n dokumentissa ”Antibioottien kuolema” kerrotaan, että tällä menoilla 35 vuoden kuluttua vuosittaisia uhreja saattaa olla jo kymmenen miljoonaa.

Syy yhä pahenevaan tilanteeseen on antibioottien leväperäinen käyttö. Antibiootteja käytetään turhaan tai niiden kuurit jätetään kesken. Se antaa bakteereille mahdollisuuden muuntua ja tulla vastustuskykyisiksi. Sairaaloissa on jo kehittynyt ns. superötököitä, joihin ei tehoa enää mikään.

Penisilliini keksittiin 1928, mutta viimeiset kunnolliset tepsivät antibiootit kehitettiin 30 vuotta sitten. BBC:n haastatteleman lääketehtaan edustajan mukaan uuden antibiootin kehittäminen kestää vuosia ja maksaa miljardeja, mutta tehtaan saama voitto saattaa jäädä nykyoloissa sen mielestä liian vähäiseksi.

Dokumentissa näytetään miten esimerkiksi Intiassa antibiootteja voi ostaa ilman lääkärin antamia reseptejä katuapteekeista – yksittäisinä pillereinä, mikä ei merkitse bakteerin tappamista kerralla. Antibiootteja käytetään massoittain myös eläimiin.

Dokumentissa annetaan toki myös toivoa. Uusia antibiootteja saatetaan löytää maaperästä. Kymmenessä vuodessa voidaan ehkä kehittää jopa 15 uutta antibioottia. Se vaatii kuitenkin rahaa – ja myös sen, että antibioottien väärinkäyttöä saadaan rajoitetuksi.

TV1 maanantaina klo 20
BBC Panorama: Antibioottien kuolema