Hyppää pääsisältöön

Värillä on väliä - jopa virtuaalitodellisuudessa

tummaihoinen virtuaaliavatar kurtistaa kulmiaan
tummaihoinen virtuaaliavatar kurtistaa kulmiaan Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Monella meistä on vahvoja tiedostamattomia ennakkoluuloja, mutta mitä merkitystä niillä on? Tiedostamattomat asenteethan eivät automaattisesti synnytä toimintaa, esimerkiksi rasistisia sanoja tai tekoja. Näkyvätkö tiedostamattomat ennakkoluulot päätöksissä, joita teemme? Prisma Studio testasi.

Paljonko rahaa antaisit tummaihoiselle avatarille?

Vaikuttaako toisen etninen tausta siihen, miten paljon epäreiluutta me siedämme, tai siihen, miten anteliaita olemme? Saadaksemme vastauksen näihin kysymyksiin, värväsimme mukaan koehenkilön. Tiedostamattomia asenteita mittaavan IAT-testin mukaan hän suosii vahvasti valkoihoisia tummaihoisten kustannuksella.

Viemme koehenkilömme pelaamaan Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:n tutkijoiden kehittämää taloudellista päätöksentekopeliä. Virtuaalinäytön ja -hanskan avulla päähenkilömme uppoaa maailmaan, jossa hän tapaa erirotuisia avatarhahmoja. Koehenkilön tehtävänä on päättää, miten paljon rahaa hän itse saa ja miten paljon avatarhahmo saa. Välillä koehenkilö tekee itse ehdotuksia rahanjaosta avatarhahmoille ja välillä hän on puolestaan vastaaja eli voi joko hyväksyä tai hylätä avatarhahmojen tekemiä rahanjakoehdotuksia.

- Koehenkilö saa pelin lopuksi rahan, jonka hän on pelin aikana itselleen kerryttänyt. Tässä pelataan koko ajan oikeasta rahasta – vaikkakin pienistä summista kerrallaan. Se lisää pelaajien motivaatiota, kertoo tohtoriopiskelija Ville Harjunen.

- Tämän tyyppisissä koeasetelmissa on nähty, että ihmisten emootiot vaikuttavat vahvasti yksilön päätöksentekoon, Harjunen jatkaa.

Enemmän kuin varsinaiset rahanjaot tutkijoita kiinnostaa se, mitä koehenkilön aivoissa tapahtuu. Ennen virtuaalimaailmaan sukeltamista koehenkilömme pään iholle kiinnitetään EEG-elektrodeja, jotka kertovat, mitä koehenkilön aivoissa tapahtuu ja miten epäoikeudenmukaiselta rahanjakotilanteet hänestä tuntuvat.

Ihonvärillä on väliä vaikka se olisi biteistä tehty

Koehenkilömme viettää pari tuntia Oculus Rift kasvoillaan jakamassa rahaa avatarhahmojen kanssa hyvin yksinkertaisessa kasvokkaisessa vuorovaikutustilanteessa. Avatarien kosketusta simuloidaan koehenkilön kättä vasten puristuvalla virtuaalihanskalla.

Rahaa virtuaalipelissä jaetaan pienissä erissä satoja ja satoja kertoja. Toistoja tarvitaan, koska jo se, että koehenkilö räpäyttää silmiä tai puree leukoja yhteen, aiheuttaa aivosähkökäyrään häiriöitä. Kiinnostavimmat, koehenkilömme emootioista kertovat aallot pitää kaivaa esiin tällaisen kohinan alta.

- Kaikki kokeeseemme osallistuneet koehenkilöt arvasivat, että testissä on kyse rasismista, mutta he silti toimivat ennakkoluulojensa mukaisesti ja antoivat vähemmän rahaa tummaihoisille kuin valkoihoisille, kertoo tutkijatohtori Michiel Sovijärvi-Spapé.

- Jotenkin sitä toivoisi, että ihmiset eivät välittäisi ihonväristä niin paljon. Tämän pelin avatarhahmot olivat hyvin yksinkertaisia, niille ei oltu ohjelmoitu mitään persoonallisuutta esimerkiksi. Joten tuntuu oudolta, että ihmiset arvioivat niitä eri tavalla ihonvärin perusteella, Sovijärvi-Spapé pohtii.

Joidenkin tutkimusten mukaan henkilöt, joilla on IAT-testin mukaan vahvat tiedostamattomat ennakkoluulot, ovat taipuvaisia myös avoimen rasistiseen käytökseen, mutta tutkimusnäyttö ei ole vahvaa.

Tämä pieni testimme näyttäisi kertovan, että myös tiedostamattomilla asenteilla on merkitystä, koska ne voivat vaikuttavaa päätöksiimme ja ihonvärillä näyttäisi olevan väliä jopa silloin, kun vastapuoli on biteistä tehty.

Jos kiinnostuit omista tiedostamattomista ennakkoluuloistasi, lue lisää täältä.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua