Hyppää pääsisältöön

17.12. Kino Suomi: Laulu + Veljet

Sielun veljet Tahvo Hirvosen elokuvassa Veljet.
Ismo Alanko dokumentissa Veljet. Sielun veljet Tahvo Hirvosen elokuvassa Veljet. Kuva: YLE veljet

Sielun veljet esiintyy kahdessa dokumenttiharvinaisuudessa. Ryhmäteatterin tuottama Laulu kertoo Helsingin yöstä jouluna 1986. Tahvo Hirvosen Veljet dokumentoi Siekkarien taivalta 1990-luvulle asti.

Sielun veljien lisäksi myös Ryhmäteatteri ja Teppo Turkin Yöradio rytmittävät Helsingin jouluyön sykettä vuoden 1986 dokumentissa. Laulu on dokumentti kaupungin yöstä, unesta ja unelmasta. Se on huuto katoavan elävän suurkaupungin puolesta, ja siinä seurataan tilanteita ja tapahtumia auringonlaskusta auringonnousuun.

Arto af Hällströmin ja Janne Kuusen Laulu sai aiheensa Sielun veljien samannimisestä biisistä ja Ryhmäteatterin Zloty Burlesque -revyystä. Mukaan haalittiin ajan ilmiöitä, tunnelmia ja keskustelunaiheita: vartiointiliikkeiden toimintaa, orwellilaista mentaliteettia, Radio Cityä, huumekokemuksia ja uuden Tuntemattoman sotilaan ensi-iltaa. Elementeistä kudottiin hyvin irtonainen ja moneen suuntaan aukeava kokonaisuus, aikansa tässä ja nyt -dokumentti.

Koko 1980-luku oli ollut Ryhmäteatterille nousukiitoa Suomen johtavien teattereiden joukkoon. Teatteri oli tehnyt jo paljon yhteistyötä Yleisradion ja MTV:n kanssa erilaisissa ohjelmaprojekteissa, ja Laulu oli omalla tavallaan televisioyhteistyön looginen jatko, teatteriesityksen laajentaminen dokumentiksi. Samaan aikaan Sielun veljet oli noussut suursuosikiksi L’Amourha-levyllään vuonna 1985. Sekä Ryhmäteatteri että Sielun veljet olivat olennaisia 1980-luvun uudenlaisen nuorisokulttuurin kiteyttäjiä – kuten myös Radio City, jonka yölähetystä dokumentissa myös seurataan.

Laulun ensi-ilta oli maaliskuussa 1986, ja se sai samana vuonna Tampereen lyhytelokuvajuhlien Risto Jarva -palkinnon.

Laulun kuvasi Tahvo Hirvonen, ja sen parina nähdäänkin hänen ohjaamansa ja kuvaamansa elokuva Veljet, pitkä dokumentti Sielun Veljet -yhtyeen maallisesta vaelluksesta 1980-luvulta 1990-luvun alkupuolelle. Useina vuosina kuvattu elokuva on valmistunut vuonna 1991. Seuraavana vuonna Sielun veljet hajosi palatakseen yhteen vasta 2010-luvulla.

Veljet-elokuvassa käydään läpi bändin varhaisvaiheet, eli miten koko kansan suosikin Hassisen koneen raunioille perustetty rämärokkibändi karkotti yleisön keikkapaikoilta ja esiintyi tyhjille saleille. Ja kuinka salit alkoivat täyttyä kun bändi ei antanut periksi, vaan veti täysillä ja spontaanisti koikkelehtien, niin että yhdistettynä Hannu "Vinski" Viholaisen valomaailmaan bändi sai maineen teatraalisena shamaaniorkesterina. Live-esiintymisiin panostava bändi ei aluksi meinannut edes levyttää ollenkaan, koska valot eivät pääse levyllä esiin.

Dokumentti on rikas ja rosoinen katsaus omaperäiseen bändiin ja sen lukuisiin sivurönsyihin erilaisista teatterikokeiluista iskelmäorkesteriin Kullervo Kivi & Gehenna.

Ohjelmassa kuullaan seuraavat kappaleet: Ihminen, Sielun veljet, Ossin jälkeiset, Kanoottilaulu, Tuulelta vastauksen saan, Blowing in the Wind, Säkenöivä voima, Lasinen elämä, Karjalan kunnailla, Ikävä, Lapset, Sumuista hymyä, Tiskirätti, Rakkaudesta, Liput liehuvat, Huuhaa puuhaa, Kolmatta linjaa takaisin, Onnellinen päivä ja Kulkurin iltatähti.

  • Laulu (1986) Ohjaus Arto af Hällstöm ja Janne Kuusi. Kuvaus Tahvo Hirvonen. Esiintyjät: Sielun veljet, BB-Band, Pirkka-Pekka Petelius, Kari Väänänen, Kari Heiskanen, Eija Vilpas, Riitta Havukainen, Pertti Sveholm. Tuotanto Ryhmäteatterin kannatus Oy, Pettufilmi ja TV2.
  • Veljet (1991) Ohjaus Tahvo Hirvonen. Kuvaus Tahvo Hirvonen. Esiintyjät Ismo Alanko, Jukka Orma, Jouko Hohko, Alf Forsman, Hannu Viholainen. Tuotanto Pettufilmi Oy ja TV1 Yhteistuotannot.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa