Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Ylidiagnosointi on Suomen suurin sairaus?

Teppo Järvinen
Professori Teppo Järvinen. Teppo Järvinen teppo järvinen

Teppo Järvinen on erilainen lääkäri. Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professori uskaltaa kyseenalaista ja kritisoidakin nykyisiä hoitokäytäntöjä. Järvisen mielestä vaaka ja peili ovat kansalaisen parhaat terveysapuvälineet, ei suinkaan lääkkeet. Hän muistuttaa terveydenhuollon rahojen riittävän hyvin kaikille, jos tehottomiksi osoittautuneista hoidoista ja ylilääkinnästä päästään eroon. Suomen suurin sairaus on "riski sairastua", hän kritisoi ylidiagnosointia.

Kun muistisairaus ilmenee, on sairastuneen, omaisten ja terveydenhuollon henkilökunnan hyvä puhua avoimesti, miten sairastuneen edut ja oikeudet turvataan. Muistisairaus vaikuttaa eri tavoin esimerkiksi ikäihmisen päätöksentekokykyyn. Edunvalvonnan tarve onkin hyvä miettiä kuntoon jo sairauden alkuvaiheessa, sillä jälkeenpäin esimerkiksi testamentissa ilmenneiden ongelmien selvittäminen on hankalaa.

Fyysinen ja henkinen parisuhdeväkivalta tunnistetaan jo melko hyvin mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt taloudellinen väkivalta. Se on vallankäyttöä, joka varjostaa yllättävän monien pariskuntien elämää. Kumppani voi kontrolloida toisen rahan käyttöä vaatimalla tarkan tilityksen tuloista ja menoista tai pitää tiukasti kiinni kukkaron nyöreistä. Rahaan liittyvä manipulointi ja hyväksikäyttö heikentävät ennen kaikkea kokijansa taloudellista tilannetta, mutta vaikuttavat myös terveyteen. Miten taloudellisen väkivallan voi tunnista ja kuinka siitä voi pyrkiä eroon?

Omalääkärin vastaanotolla etsitään tällä kertaa keinoja tenniskyynärpään hoitoon. Omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä kaivavat työkalupakistaan yllättävän apuvälineen ikävän vaivan hoitamiseksi, nimittäin vasaran. Risto ja Mikko näyttävät, miten vasaran avulla voi helposti kuntouttaa tenniskyynärpäätä.

Akuutti, TV1 maanantaina 23.11. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 25.11. klo 5:55 ja sunnuntaina 29.11. klo 15:15

Lisää ohjelmasta

Teppo Järvinen
Teppo Järvinen teppo järvinen
Juha Säkkinen äitinsä kanssa
Juha Säkkinen äitinsä kanssa Kuva: Yle, Marko Väänänen juha säkkinen
rahapussi
rahapussi Kuva: Yle, Akuutti rahapussi
Piirroskuva, alkoholijuomia ja -pulloja, joissa somelogoetiketit
Piirroskuva, alkoholijuomia ja -pulloja, joissa somelogoetiketit Kuva: Seera Rytkölä / Yle Akuutti,Some
Kommentit