Hyppää pääsisältöön

Emma Salokosken ääni herätti Jasminen koomasta

Jasmine joutui Tapaninpäivänä 2010 ystävineen liikenneonnettomuuteen. Hän menetti onnettomuudessa ystävänsä ja halvaantui. Oltuaan onnettomuuden jälkeen viikkoja sairaalassa tajuttomana hän vihdoin reagoi ulkopuoliseen ärsykkeeseen. Emma Salokosken ääneen.

Se oli riemukas Tapaninpäivä. Jasminen ystävistä yksi oli saanut isänsä auton lainaan ja edessä olisi iloinen matka uudenvuoden viettoon pohjoiseen, Jasminen vanhempien mökille Kittilään. Nuoret pakkasivat autoa ja lähtivät aamutuimaan matkaan, jotta olisivat ajoissa perillä. Jasmine oli ystävien kanssa vietettävästä lomasta enemmän kuin innoissaan.

Aamu alkoi valjeta ja kello lähestyi kymmentä, musiikki soi autoradiosta. Viisi nuorta matkasi odottavalla mielellä Pohjois-Pohjanmaalla nelostieltä pitkin. Tie ja näkyvyys olivat hyvässä kunnossa, sää suosi. Silti, jostain tuntemattomasta syystä, vastaantuleva, etelään päin matkalla ollut 70-vuotias mies menetti pakettiautonsa hallinnan ja ajautui heittelehtien vastaantulevien kaistalle. Pakettiauto törmäsi nuorten henkilöautoon kohtalokkain seurauksin.

Jasminen vuonna -92 syntynyt hyvä ystävä, nuori nainen, kuoli onnettomuudessa heti. 70-vuotias vastaan tullut mies niin ikään menehtyi törmäyksen seurauksena. Jasmine loukkaantui vakavasti. Vain yksi nuorista selvisi vähäisin vammoin. Nuorten auto vaurioitui niin pahoin, että pelastuslaitos teki liki pari tuntia töitä, jotta heidät sai romun keskeltä irrotettua.

Lääketieteellisesti katsottuna Jasminen vammat olivat niin vakavia, että hänen ei pitäisi olla elossa.

Jasminen kotona joulunvietto sai tylyn lopun. Vanhemmat lukivat onnettomuudesta teksti-tv:stä ja arvasivat heti, että uutinen koski heidän tytärtään. He lähtivät saman tien matkaamaan kohti onnettomuuspaikkaa tietämättä, mikä Jasminen tila oli. Oulun yliopistollisessa sairaalassa heille selvisi, että tytär on hengissä, mutta jatkosta ei ollut varmuutta.

Lääketieteellisesti katsottuna Jasminen vammat olivat niin vakavia, että hänen ei pitäisi olla elossa. Hän sai kolarissa iskuja päähänsä. Hänen selkärankansa vaurioitui halvaannuttavalla tavalla. Sisäelimiin tuli pahoja vaurioita. Haima piti leikata, maksasta poistaa pala. Aortta repesi. Toinen munuainen meni muusiksi. Jasmine kuitenkin selvisi suurista leikkauksista, mutta pysyi viikkojen ajan tajuttomana vanhempien valvoessa vieressä.

Jasmine perheensä kanssa.
Jasmine perheensä kanssa. suomilove

- Kuulimme vanhempien kanssa Emma Salokosken Veden alla -laulun ensimmäisen kerran Kuorosota-ohjelmassa. Siitä tuli meille kaikille tärkeä ja rakas laulu, jota fiilistelimme usein. Se sai meillä kaikilla kyyneleet aina silmiin, niin kaunis se kappale oli. Tämän kyseisen laulun vanhemmat sitten soittivat minulle maatessani teho-osastolla tajuttomana.

- Äiti oli sanonut minulle, että jos kuulen tämän kappaleen, purista hänen kättään. Olin puristanut. Hän oli varmuuden vuoksi pyytänyt minua tekemään saman uudestaan ja puristin myös isäni kättä, joka oli toisessa kädessäni. Siitä alkoi toipumiseni ja kahden viikon jälkeen tuosta heräsin, muistelee Jasmine.

Kahdeksan kuukauden laitoshoidon jälkeen Jasmine pääsi vihdoin kotiin vanhempien luokse ja opetteli elämään ja liikkumaan pyörätuolin kanssa. Nykyisin hän tulee toimeen täysin itsenäisesti.

Kaikesta tästä, onnettomuudesta, menetyksistä, elämän uudelleen opettelusta olen selvinnyt läheisteni avulla.

- Kaikesta tästä, onnettomuudesta, menetyksistä, elämän uudelleen opettelusta olen selvinnyt läheisteni avulla. Minulla on ihanat äiti ja isä sekä rakkaat sisaret, jotka ovat parhaita ystäviäni. Meillä on aivan mahtava perhe ja olemme hyvin läheisiä toisillemme, Jasmine sanoo.

Hän ei koe katkeruutta onnettomuudestaan, päinvastoin.

- Katkeruus vaan sairastuttaa, niin olen ajatellut aina. Sen sijaan mietin, mitä minulla on ja mitä tästä onnettomuudesta on seurannut! Olen kohdannut upeita ihmisiä, saanut uusia ystäviä ja kokemuksia, joita en olisi ilman tätä onnettomuutta saanut. Kirjoitan blogia ja treenaan kuntosalilla. Olen hypännyt laskuvarjohypyn ja tullut köyden varassa Jyväskylän hyppyritornista alas. Ennen pelkäsin korkeita paikkoja, nyt rakastan niitä. Olen niin monta kertaa ylittänyt itseni!

Laulaja Emma Salokoski ja kitaristi Peter Engberg. Kuvakaappaus 1. jaksosta.
Laulaja Emma Salokoski ja kitaristi Peter Engberg. Kuvakaappaus 1. jaksosta. emma salokoski

Emma sulki ympyrän

Jasmine päätti järjestää perheelleen yllätyksen ja niinpä yhtenä kauniina, aurinkoisena päivänä Emma Salokoski esitti heille Jyväskylän satamassa kappaleen, josta oli tullut perheelle unohtamaton.

-Tuo hetki sulki ympyrän ja oli meille kaikille hyvin herkkä, iso hetki. Kyyneleet vaan tulivat kaikilta. En edes osannut odottaa niin isoa tunnereaktiota, se yllätti meidän koko perheen. Olin aina haaveillut, että edes ohimennen näkisin Emma Salokosken edes kerran ja siinä hän oli, enkeliäänensä kanssa esiintymässä meille! Jasmine iloitsee.

Jasmine on käynyt myös puhumassa onnettomuudesta ja siitä selviämisestä yläasteella sekä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Tuota työtä hän tahtoo myös tulevaisuudessa jatkaa ja olla omalta osaltaan vaikuttamassa siihen, että liikuntarajoitteisten olosuhteet paranevat maassamme entisestään.

Jasminen selviäminen on ihme. Hän on ensimmäinen Suomessa, joka on selvinnyt hengissä noin vakavasta onnettomuudesta. Siksi hänen tapaustaan käytetään lääkäreiden koulutuksessa malliesimerkkinä Suomessa ja Yhdysvalloissa.

-Uskon, että elämälläni on erityinen tarkoitus, muuten en olisi selvinnyt onnettomuudesta. Tulevaisuuden haaveenani on, että löydän oman paikkani ja sen tehtävän, mikä on minua varten. Ehkä minusta tulee jonain päivänä kansanedustaja! Jasmine pohtii.

Hän taisi juuri sanoa ääneen tulevaisuudensuuntansa.

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

Kommentit