Hyppää pääsisältöön

Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta vapaaseen käyttöön

Arkistokuvia
Filmivälähdyksiä Suomen kaduilta ja kedoilta Arkistokuvia filmivälähdyksiä suomen kaduilta ja kedoilta

Yleisradio avaa arkistostaan mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön.

Nyt julkaistavat videot ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa. Niiden käyttöoikeudet ja tekijänoikeudet siirtyivät Yleisradiolle keskinäisillä sopimuksilla vuosikymmeniä sitten.

Valikoimassa on 27 kestoltaan noin 1-3 minuutin pituista inserttiä Suomen luonnosta, maaseudun ja ja kaupungin elämänmenosta 1940–1960-luvuilta, sekä viisi filmiä vuodelta 1918. Valikoima esitellään kootustiYle Elävässä arkistossa ja aineistojen lataus onnistuu Ylen tililtä kansainvälisestä Vimeo-palvelusta.

Aineistot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä (CC-BY). Lisenssi sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön millä tahansa tavalla, kunhan Ylen nimi aineiston lähteenä mainitaan käytön yhteydessä. Lisäksi suositamme myös filmien alkuperäisen tuotantoyhtiön nimen mainintaa.

Yle haluaa tuoda arkistoaineistot osaksi nykypäivää ja edistää niiden vapaata käyttöä. Toivomme, että kaikki muokattavaa videoaineistoa etsivät, kuten oppilaitokset, yksityishenkilöt ja tuotantoyhtiöt löytävät materiaalien äärelle.

Videoiden lisäksi aiemmin on julkaistu vapaasti käytettäväksi äänitehosteita ja valokuvia. Tehosteet löytyvät Freesoundista ja valokuvat Flickristä.

Vapaasti käytettävien aineistojen valikoima karttuu vähitellen.

Lisätietoja:
Maija Hupli
Tuottaja, Yle Arkisto
maija.hupli@yle.fi