Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Paska juttu

Inhimillinen tekijä, yle tv1
Hannu Väänänen, Teemu Ramstedt, Anne Flinkkilä ja Anna Hakala keskustelevat suolistosairauksista. Inhimillinen tekijä, yle tv1 inhimillinen tekijä

TV1 keskiviikkona 19.10.2016 klo 22.00 - 22.50, uusinta lauantaina 22.10. klo 17.10
Yle Areenassa vuoden ajan.

Nuorten tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD-sairaudet ovat Suomessa lisääntyneet rajusti. Kukaan ei oikein osaa sanoa miksi.

Yhä useampi nuori ja nuori aikuinen joutuu elämään loppuelämänsä kroonisen, aika ajoin pahenevan sairauden kanssa, jossa yksi arjen keskeinen kysymys on, missä on vessa.

Koska suolen toiminta on intiimi yksityisasia, usein sairautta häpeillään ja salaillaan. Inhimillisessä tekijässä tavataan kaksi rohkeata nuorta ihmistä, joiden mielestä häpeilyn aika on ohi.

Jääkiekkoilijan järkytys

Teemu Ramstedt on 27-vuotias menestynyt ammattijääkiekkoilija, jonka elämään krooninen sairaus tuli parisen vuotta sitten.

Teemu hyppäsi yökaudet vessassa, mutta päivät sujuivat treeneissä kuitenkin yllättävän hyvin.

Lääkäriin Teemu meni siinä vaiheessa kun ulosti verta ja diagnoosi oli aika pian selvä: haavainen paksusuolentulehdus.

Teemu sanoi, että itku pääsi kun kuuli sen, että kyseessä on krooninen sairaus, joka ei parane. Nuoren miehen mielessä päällimmäisenä oli kysymys urasta: pystynkö enää pelaamaan huipputasolla jääkiekkoa.

Lääkäri pyysi Annalta anteeksi

Anna Hakala on 33-vuotias, kolmen lapsen äiti, joka on pienestä pitäen potenut erilaisia vatsavaivoja ja muiden mielestä Annan jatkuva vessassa ramppaaminen oli jo vitsi.

Annalle itselleen asiassa ei ollut mitään hauskaa.

Hän sai esikoisensa 19-vuotiaana ja nuoren äidin kivut laitettiin huomionhakuisuuden piikkiin. Kun selvisi, että kyseessä on Crohnin tauti, joutui jopa lääkäri pyytämään anteeksi.

Anna sanoo, että välillä elämä on yhtä helvettiä, sairaus vaikuttaa kaikkiin arjen asioihin ja myös henki on pari kertaa ollut täpärällä verenmyrkytysten takia.

Hannu puhuu nuorten puolesta

Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen on pitkään hoitanut tulehduksellisista suolistosairauksista kärsiviä ihmisiä ja haluaa puhua erityisesti nuorten potilaiden puolesta.

Hannun oma veli sairastui 70-luvulla ja hän muistaa hyvin sen avuttomuuden, jota koko perhe tunsi sairauden edessä.

"Kun nuori sairastuu, panokset ovat kovat. Pitäisi pystyä turvaamaan kasvu, edessä on usein isoja elämänvalintoja, pitäisi edes lääkärin kanssa pystyä puhumaan intiimeistä ja kiusallisista vaivoista."

Erilaisia tarinoita

Ovatko Teemu ja Anna sitten IBD-sairauksien ääripäitä, toinen pelaa ammattikiekkoa, toiselle mietitään työkyvyttömyyseläkettä?

Hannu sanoo, että Suomessa on yli 40 000 haavaista paksusuolentulehdusta tai Crohnin tautia sairastavaa ihmistä, ja jokaisen tarina on erilainen.

Teemulle löytyi toimiva lääkitys nopeasti, Anna taas on käynyt läpi useita isoja leikkauksia, niin että ohutsuolta on vain metrin pätkä jäljellä. Jostakin syystä Crohnin tauti on nuorilla usein rajumpi kuin iäkkäämmillä.

Teemun ja Annan omat keinot

Teemu arvelee, että häntä varmaankin on auttanut se, että hän oli keskimääräistä paremmassa kunnossa sairauden iskiessä.

Ruokavalioon ei ole tarvinnut tehdä suuria muutoksia ja päihteet ovat jääneet kokonaan pois.

Anna taas joutuu tarkkaan miettimään syömisensä ja aikataulunsa. Tähän ohjelmaan tuloa hän valmisteli kolme päivää ja nautti vain nestemäistä ravintoa. "Se pitää kivut ja vessareissut kurissa", hän sanoo.

Anna on joutunut tekemään paljon töitä oman itsetuntonsa ja mielialan kanssa. "Kun pitkä kortisonikuuri turvottaa, on vaikea tuntea itsensä kauniiksi", hän sanoo.

Läpimurtoa hoidoissa odotetaan

Koska sen paremmin taudin syitä kuin parantavaa hoitoakaan ei tunneta, Hannu sanoo ymmärtävänsä hyvin, että monet ovat pettyneitä lääketieteen keinoihin. Monenlaisia vaihtoehtohoitoja halutaan kokeilla.

Tulehduksellisia suolistosairauksia tutkitaan kiivaasti, mutta läpimurtoja ei ole tullut.

Tuore väitöstutkimus etsii yhteyttä syöpään. Teemu sanoo, ettei pelkää syöpää, vaan uskoo säännöllisten kontrollien voimaan.

Kampanjat lievittävät häpeää

Kun Teemu sai kuulla sairaudestaan, hän pohti tarkkaan kenelle kertoo. Joukkueen johdolle oli kerrottava ja myös läheiset saivat tiedon. Teemu sai myös toisenlaisia neuvoja, älä tule julkisuuteen, ei se auta mitään.

Mutta kun Teemu näki Annan päivityksen taannoisessa kutsumua-kampanjassa, hän ajatteli, että jos tuokin, niin sitten minäkin.

Anna sanoo, että hän haluaa puhua varsinkin nuorten tyttöjen puolesta: et ole ruma, et ole huono, et ole kelvoton. Hän on perustanut Facebook-ryhmän sairastuneille, sillä omat voimat eivät aina riitä kotoa poistumiseen.

Teemu taas on saanut muut jääkiekkoilijat ja koko SM-liigan mukaan isoon IBD-kampanjaan, jossa pukukoppihuumorinkin kautta yritetään turhaa häpeilyä lievittää.

Teemun jääkiekkoilijan kesään kuuluu pyöräily ja IBD Cycling -yhdistyksensä kautta Teemu ja kumppanit jakavat myös tietoa.

Missä on lähin vessa?

Crohn ja Colitis ry:llä on vessapassi, jossa kerrotaan, että kyseinen henkilö sairastaa tulehduksellista suolistosairautta, ja toivotaan, että saisi käyttää lähintä vapaata vessaa.

Teemu, Anna ja Hannu toivovatkin ymmärtämystä niin ravintoloilta, liikkeiltä kuin kanssaihmisiltäkin. Anna sanoo, että invavessa voi olla ainoa vapaana oleva, eikä siellä käydä meikkaamassa vaan tosi tarpeilla.

Ohjelma on esitetty edellisen kerran Ykkösellä marraskuussa 2015.

Kommentit