Hyppää pääsisältöön

Jäätävä raskauspahoinvointi on kuin kuukausien mittainen krapula

Marja Hintikka Live: Pahoinvointia ja raskauksia.
Joskus on järkevintä muuttaa vessaan asumaan. Marja Hintikka Live: Pahoinvointia ja raskauksia. Kuva: freeimages.com/George Georgiades marja hintikka live

Oksennan vaikka liikkuvasta autosta! Näin kertoi eräs Marja Hintikka Liven suureen raskaus- ja synnytyskyselyyn vastanneista. Kyselyn perusteella pahimmillaan odottajaa vaivaa maailmanlopun krapula yhdistettynä flunssan oireisiin.

Tästä ei enää tsemppihenki kovene! Raskausoksentelija sisusti vessansa viihtyisäksi, jotta siellä olisi kivempi oksentaa. "Laitoin sinne kukkia ja mukavan pehmeän maton pytyn viereen."

Raskausajan pahoinvointi todella haastaa odottajan. Jotkut toki selviävät raskaudesta hyvinvoivina, mutta 80 prosenttia Marja Hintikka Liven suureen raskaus- ja synnytyskyselyyn vastanneista kertoi tuijotelleensa kylpyhuonekalusteita, jotkut jopa kuukausikaupalla.

Oksentelin viisi kuukautta putkeen ja päivän syömisten suunnittelu noudatti logiikkaa: "Mitä seuraavaksi tahtoisin oksentaa?"

Eniten kiukkua ja pettymystä on aiheuttanut tajuta, miten harhaanjohtava sana aamupahoinvointi on. Monet kertoivat ellotuksen pahenevan päivän mittaan. Osalla vastaajista tuska on ollut niin ankaraa, että pahoinvoinnin keskellä he jopa katuivat koko raskautta.

Pahinta ikinä

Raskauspahoinvointi on absurdi kokemus. Nälkä riivaa pahemmin kuin ikinä ennen, mutta ruoka ei pysy sisällä. On syötävä, vaikka tietää pian laattaavansa.

Huoneesta toiseen mennessä piti pysähtyä ottamaan leipää matkan varrella, jotta liika liike ei saisi oksennusta nousemaan ylös asti.

Kyselyymme tulikin runsaasti vinkkejä siitä, mitä ruokia on helppo oksentaa. Perverssihkön listan kärjessä olivat puuro ja jogurtti sekä vesimeloni. Asiasta tulee tärkeä, kun oksentelu on jatkuvaa.

Oksensin 3-20 kertaa vuorokaudessa sängyn yli ämpäriin, koska olin niin voimaton, etteivät jalat kantaneet vessaan asti.

Istuin suihkussa ja laattasin. En ollut ikinä pahimmissa painajaisissanikaan voinut kuvitella, että raskauspahoinvointi on niin heviä kamaa.

Eräs vastaajista voi rajusti pahoin kaikkien kolmen raskautensa aikana.

Mitään helpotuskeinoa en löytänyt. Ainoastaan synnytys auttoi. Ihme, että sain 3 lasta väännettyä. Jos sama tilanne olisi ollut kehitysmaassa, yksi lapsistani olisi syntynyt kuolleena.

Merisairaus x 1000

Ei se oksentaminen, mutta se jatkuva tuskanhiki, väsymys ja merisairas olo, huokaavat äidit. Vastaajat kuvailevat lievempääkin raskauspahoinvointia koko elämän harmaannuttavaksi ankeustilaksi.

Sosiaalinen elämä kapeutuu, kun ystävien kotona haisevat juustot ja märät koirat, töissä on vaikea keskittyä, kaupungille ei uskalla äkillisen oksennuskohtauksen pelossa lähteä.

Tuntuu kuin muut jatkaisivat elämää ja minä se vaan makaan kylkiasennossa ja hengittelen varovaisesti.

Kasassa pitää toivo: kyllä tämä ihan kohta loppuu tai sitten keksin toimivan ruokavalion. Jos ei muusta voimia irtoa niin siitä, että vauvalla on kaikki hyvin. Eräs äiti kertoo pönttöön nojatessaan hokeneensa mantran lailla

Mulla on huono olla, vauvalla on hyvä olla, mulla on huono olla, vauvalla on hyvä olla.

Suhde puolisoon on koetuksella, kun yökötys alkaa hallita elämää. Partavedet lentävät kaaressa roskikseen, kalsaripyykki saa pykimään ja joskus jopa miehen ihon tuoksu pyöräyttää mahan ympäri - ikävällä tavalla. Rakastelu tuntuu samalta, kuin heiluisi jollalla myrskyssä. Sängyn vieressä töröttävä ämpäri ei varsinaisesti kannusta temmeltämään lemmekkäänä.

Mikä tahansa saattaa laukaista ellotuksen: kahvi, entinen lempishampoo, hampaidenpesu. Yksi vastaajista joi vain kaupan pullovettä, sillä hanavesi sai hänet oksentamaan.

Olin tuoksuherkkä. Raskauksien päättyessä meillä oli siis järjetön määrä pari kertaa käytettyjä deodoranttipulloja.

Lähes kaikki tuoksut aiheuttivat pahoinvointia. Jopa syksyinen pudonneiden lehtien tuoksu inhotti, ja ulkoilmalta tuoksuvat ihmiset.

Tietyt hajut, ruoat ja myös tv-ohjelmat tekevät edelleen pahaa, vaikka raskaus on ohitse. Hyi!

Pahinta oli autojen pakokaasun haju. Bussista pois astuessa oli pakko oksentaa pusikkoon.

Luovuus kukkii

Pahoinvointi voi olla lamauttavaa, mutta yllättävän moni löytää itsestään henkisen vitosvaihteen. Naisten kyselyssämme jakamat vinkit kertovat ällistyttävästä sisukkuudesta. Jatkuva spyttaaminen tuntuu kuorivan naisesta esiin alkukantaisen selviytyjän, joka sanoo itselleen: Sisulla on syötävä niin monta kertaa uudestaan, että pysyy alhaalla. Ei tässä muu auta. Vauvan on saatava kaikki tarpeellinen irti minusta.

Opettelin oksentamaan samalla kun ajan autoa.

Pidin kassissa aina suljettavia minigrip-pusseja. Ette halua tietää miksi.

Elin vessassa ensimmäiset 5 kk, muu elämä piti järjestää sen mukaan.

Herätyskello soi kaksi tuntia ennen oletettua lähtöaikaa, jotta sai suurimmat laattailut hoidettua ennenkuin piti selvitä töihin.

Oksentaminen on taitolaji ja olen siinä maailmanmestari.

Suunnittelin koiran ulkoilutuksen niin, että lenkin varrella oli hyviä oksennuspensaita.

Eräs vastaajista kertoi lukittautuneensa toista lastaan odottaessaan 1,5-vuotiaan esikoisen kanssa kylpyhuoneeseen. Lapsi sai kylpeä ja loiskutella, äiti sai rauhassa oksentaa. Ei tarvinnut miettiä mitä lapsi tekee sillä aikaa kun äiti laattaa!

Kuvotus haltuun

Patenttiratkaisuja on vaikea löytää, sillä jokaisella on omat ällötyksensä. Yhdelle haalea pinaattikeitto on ainoa apu, toinen karjuu muinaisnorjaa pelkästä ajatuksestakin. Kirpeät ja raikkaat maut mainitaan kuitenkin usein helpottavina ja jäisen kylmä on parempi kuin lämmin. Joukossa on niitä, joille jäämurska on ainoa siedettävä asia suussa.

Useammalle vastaajalle helpotus löytyi pakastimesta, johon oli varastoitu viinirypäleitä, mustikoita, appelsiiniviipaleita, vesimelonilohkoja ja jääpaloja.

Oli päiviä, jolloin pystyin ainoastaan varovaisesti imeskelemään jääkaappikylmiä kurkkuviipaleita.

Mehujäätelöä, teetä, paahtoleipää pieninä palasina.

Riisikakkuja, vaniljajäätelöä, roskaruokaa.

Raejuustoa, mehukeittoa, punaisia viinimarjoja.

Kylmää spagettia ketsupin kera! Pelastukseni!

Pahoinvointi on todella arvaamatonta. Tutut lempiruoat saattavat muuttua yrjötriggereiksi yhdessä yössä. Jauhelihan paistamisen haju on useille aivan kamala, samoin tuore kala. Nenästä on tullut ylitarkka ja vatsasta herkästi hermostuva.

Yllättäen salmiakki mainitaan kyselyssämme kuitenkin taivaan lahjana! Voimakkaasta kuvotuksesta kärsinyt ryhmäliikunnan ohjaaja kertoo selvinneensä tuntien vetämisestä vain turkinpippureita imeskelemällä.

Yksi vastaajista kertoi, että ensimmäisen raskauden aikana häntä inhotti meetvurstin haju niin, että puolison piti jemmata makkarasiivut tiiviiseen pakasterasiaan. Toisen raskauden aikana sama nainen himoitsi metukkaa ihan hulluna.

Kyselyymme vastanneista 15 prosenttia koki raskauspahoinvoinnin niin musertavana, että rohkeus ei riitä uuteen yritykseen. Jatkuva vellominen ja pää pöntössä eläminen voi jättää niin syvät traumat, että perheen lapsiluku saattaa jäädä yhteen.

Pirtsakka neuvolantäti ymmärsi vihdoin lähempänä rv 30 lakata hokemasta, että kyllä se siitä, koska ilmiselvästi ei. Sterilisaatiota odotellessa...

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.