Hyppää pääsisältöön

Juhannuksen pahamaineisin festari tekee paluun – miten varmistetaan, ettei RMJ mene taas sikailuksi?

Viimeisin alkuperäisellä paikalla järjestetty RMJ muistetaan kuolemantapauksista ja rikoksista. Perustajan mukaan festari ei koskaan ole ollut huonon maineensa veroinen.

RMJ järjestettiin Porissa kahdesti. // Kuva: Yle/Jari Pelkonen

Raumanmeren juhannuksella on örvellysfestarin maine. Vuosina 1999–2007 alkuperäisellä paikallaan Otanlahdessa järjestetty tapahtuma sijaitsi hyvin lähellä asutusta. Paikallislehdissä keskustelu RMJ:n lieveilmiöistä oli kiivasta joka kesä. Asukkaita suututti esimerkiksi se, että kävijät käyttivät rannan uimavettä vessanaan.

Juhlinta karkasi täysin käsistä vuonna 2007, kun RMJ:ssä sattui kolme kuolemantapausta, kaksi raiskausta ja vakava pahoinpitely. Tämän jälkeen festari siirtyi kahdeksi kesäksi Poriin, jossa kummallakin kerralla raportoitiin kymmeniä huumausainerikoksia. Porista RMJ muutti vielä kerran takaisin Raumalle uudelle alueelle, mutta kuivui sitten kasaan.

Nyt RMJ on ainakin todennäköisesti palaamassa uudella musiikillisella ilmeellä ja uudistuneella järjestelytiimillä. Suomirockin suuruudet korvataan ainakin osaksi edm-tähdillä, kun Weekend Festivalin järjestäjät huolehtivat artistikiinnityksistä. Käytännön järjestelyt ovat kuitenkin yhä festivaalin alkuperäisen kehittäjän käsissä.

Perustaja Riku Räsänen ei allekirjoita festarin kyseenalaista mainetta.

- Ei RMJ koskaan itsessään ollut rymyjuhla. Ei täällä tapahtunut muuta kuin että muutama ihminen kuoli, mutta niihin tapauksiin tapahtuma ei voinut vaikuttaa, raumalainen promoottori sanoo.

"Ei täällä tapahtunut muuta kuin että muutama ihminen kuoli."― Riku Räsänen

Räsäsen mukaan festarin vastustajat saivat RMJ:n huippuvuosina liikaa palstatilaa ja lietsoivat kohuja. Promoottori painottaa, että isoissa yleisötapahtumissa on todennäköistä, että myös ikäviä asioita sattuu.

Muutoksia on edessä: aluejärjestelyt turvaavat festarirauhaa

RMJ:n järjestelyjä aiotaan muuttaa siten, että lieveilmiöistä päästäisiin eroon.

Muutosten on tarkoitus turvata aiempaa paremmin sekä festarikävijöiden että paikallisten asukkaiden juhannusjuhlinta. Tänä vuonna lippuja on tarkoitus myydä huomattavasti aiempaa vähemmän, 25 000. RMJ:n huippukävijämäärät ovat luvusta kaukana, sillä parhaimmillaan juhannushumussa bailasi 100 000 festarivierasta.

Ensi kesänä RMJ:n on tarkoitus palata entiselle paikalleen merenrannalle Otanlahteen. Päälava sijoitetaan kuitenkin eri paikkaan kuin aikaisemmin, sillä nyt käyttöön saadaan viereinen urheilukenttä. Leirintäalueita puolestaan rajataan siten, että festarivieraat pysyvät paremmin erillään asutuksesta.

- Raumalle on rakennettu uusia teitä, jotka helpottavat huomattavasti kaupunkiin ja festarialueelle saapumista. RMJ:stä tulee ympäristöystävällisempi, koska leirintää ei ole ripoteltu eri paikkoihin yhtä paljon kuin aikaisemmin, Räsänen sanoo.

Rauman kaupunginjohtaja luottaa järjestäjiin

Raumalaisten mielipiteet festarin paluusta ovat Rauman kaupunginjohtaja Kari Kosken mukaan yhä jakautuneet kahteen leiriin. Toiset ottavat suuren kesätapahtuman innolla vastaan, toiset ovat huolissaan vanhasta maineesta. Rauman kaupungilla RMJ:n uuteen tulemiseen suhtaudutaan myönteisesti.

- Järjestäjien suunnitelmat lähtevät ihan eri pohjalta kuin aikaisemmin, joten en usko, että festari karkaa käsistä. Kävijämäärää on rajoitettu ja teltta-aluiden paikat on tarkkaan mietitty, kaupunginjohtaja Koski kertoo.

Kaupunki aikoo tehdä oman osansa festarirauhan turvaamisessa.

- Vaikka emme järjestäkään festaria, voimme maanvuokrauksella rajoittaa sitä, mitä alueita annamme käyttöön. Olemme positiivisella mielellä, ja uskon, että järjestäjät ovat viisastuneet edellisestä kerrasta, Koski sanoo.

Lue myös:

Ilosaarirock julkaisi ensimmäiset artistikiinnityksensä

Weekend Festival laajenee Ruotsiin – pitopaikka Suomessa ratkeaa pian