Hyppää pääsisältöön

Marjan totuus: Nainen, pala lihaa

Marja Hintikka: Nainen, pala lihaa
Marja Hintikka: Nainen, pala lihaa Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen marjan totuus kolumni

Viimeiset kolme vuotta olen antanut kehostani kaiken. En itselleni vaan muille. Olen vapaaehtoisesti luopunut ruumiintemppelini hallinnasta ja luovuttanut vartaloni korkeampaan tarkoitukseen. Ja hämmentynyt niistä ihmeteoista, joihin kehoni kykenee. Aina välillä haluaisin kuitenkin itseni takaisin.

Äitiyden kehollisuus on palkitsevaa, mutta samalla hyvin uuvuttavaa. Raskaus, synnytys tai imetys, ainakin joku näistä kolmesta (tai joskus ne kaikki) saattavat tuntua erityisen haastavilta. Monelle äidille vaikeat raskaudet ja synnytykset ovat olleet erityisen traumaattisia. Kipeät muistot jäävät helposti piinaamaan vuosiksi eteenpäin.

Äitiyden kehollisuus on palkitsevaa, mutta samalla hyvin uuvuttavaa.

Minulle pahin kontrollin menettämisen ja omasta itsestä vieraantumisen kokemus on tapahtunut unettomien öiden ja henkilökohtaisten fyysisten tarpeideni laiminlyömisen jälkeen. Siis itsekkäiden tarpeiden, kuten äitinä kuuluu sanoa. Kun joku tarvitsee koko ajan, on vaikea heittäytyä tekemään asioita vain itselleen, varsinkaan mitään fyysisen hedonistista.

Kun raskausaikana neuvolassa mitataan, paapotaan ja huolehditaan, synnytyksen jälkeen fokus siirtyy vauvaan ja äiti unohtuu. Tämä on luonnollista, mutta tuntuu pahalta.

Yhtäkkiä tuntui, että on vain pala lihaa, lapsen kantoteline ja ruoka-automaatti.

Hiekkalaatikoilla keskustellaan kuiskaten siitä, miten yhtäkkiä tuntui, että on vain pala lihaa, lapsen kantoteline ja ruoka-automaatti. Ja sitten joku sanoo, ettei tuollaista saa sanoa ääneen. Olisit kiitollinen, että sinulla on lapsi! Ja siihen keskustelu loppuu.

Moni terveydenhuollon ammattilainenkin jaksaa toitottaa, että synnytys on onnistunut, jos äiti ja lapsi säilyvät hengissä. Se, millainen kokemus on synnyttäjälle, on toisarvoista. Synnytyssuunnitelman kanssa sairaalaan tulevia äitejä syytetään ”elämysshoppailijoiksi”.

Väitän, että niin äidit kuin isätkin osaavat arvostaa saamaansa raskaus- ja synnytyshoitoa. Sitäkin, että ovat hengissä. Ylen Prisma Studion pari vuotta sitten järjestämässä ”Kaikkien aikojen paras suomalainen keksintö” -äänestyksessä voittaja ei ollut AIV-rehu, ksylitoli tai Suomi-konepistooli vaan neuvolajärjestelmä. Maamme imeväiskuolleisuus on maailman alhaisimpia ja yliopistosairaaloidemme hätäsektiovalmius huippuluokka. Kaikki vanhemmat tietävät tämän.

Synnytyssuunnitelmien teko ei siis ole elämysshoppailua.

Synnytyssuunnitelmien teko ei siis ole elämysshoppailua. Huoli omasta synnytyskokemuksesta on puhdasta huolta lapsesta: jos en itse selviä tästä ehjänä fyysisesti enkä varsinkaan henkisesti, miten jaksan enää olla hyvä äiti? Siksi jokainen tuoreen vanhemman fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin keskittyvä terveydenhuollon ammattilainen on erityisen arvokas.

Synnytyskokemuksella on suuri merkitys äitiyden alkutaipaleella, kiintymyssuhteen rakentamisessa ja oman itsensä hyväksymisessä. Synnytyskokemus vaikuttaa molempiin vanhempiin, ja erityisen neuvottomia puolison tuskan ja masennuksen äärellä ovat tuoreet isät.

Marja Hintikka Live haluaa herättää keskustelua synnytyskulttuurista ja avaa myös uuden näkökulman aiheeseen, kun ensimmäistä kertaa ikinä Suomessa, suorassa lähetyksessä, mies synnyttää. Toimittajamme Heikki Soini kytketään Hollannissa kehitettyyn laitteeseen, joka simuloi mahdollisimman aidot synnytystuskat ensimmäisestä supistuksesta vauvan syntymään. Maanantaina tehdään siis suomalaista televisiohistoriaa!

Nähdään maanantaina klo 21 TV2:ssa ja kuullaan tiistaina klo 16 Yle Puheella! Suora lähetys Heikin synnytyksestä alkaa maanantaina klo 20:15 osoitteessa yle.fi/mhl.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.