Hyppää pääsisältöön

Miksi miehiä on olemassa?

Koppakuoriainen
Koppakuoriainen Kuva: Pixaboy koppakuorainen

Yksi biologian suurista mysteereistä on se, että mihin miehiä tarvitaan?

Nimittäin evoluutiossa pärjäävät ne, jotka tehokkaimmin tuottavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Ja kuitenkin meillä ihmisillä on käytössä varsin tehoton lisääntymismalli, jossa ainoastaan naiset ylipäätään tuottavat jälkeläisiä. Puolet yksilöistä, siis miehet, ovat siis näin suoraviivaisesti ajateltuna turhia.

Lisäksi suvullinen lisääntyminen vaatii paljon siihen osallistuvilta. Useimmiten eläinkunnassa urokset kilpailevat monin tavoin keskenään mahdollisuudesta lisääntyä ja kisan päätteeksi naaras valitsee voittajan. Darwin kutsuyi tätä sukupuolivalinnaksi. Mutta tämä valintaprosessi on tehottomana järjestelmänä koko populaation kannalta resurssien ja ajanhukkaa.

Vai onko sittenkään? Suvullinen lisääntyminen on suosittu lisääntymiskeino eläinten keskuudessa, vaikka tarjolla olisi myös tehokkaampia suvuttoman lisääntymisen muotoja. Mitä hyötyä siistä siis on, että eliöt joutuvat kilpailemaan mahdollisuudesta lisääntyä?

tarjolla olisi myös tehokkaampia suvuttoman lisääntymisen muotoja

Englantilaisen East Anglian yliopiston tutkijat uskovat selvittäneensä arvoituksen. Tutkimusryhmä tutki seksuaalivalintaa manipuloimalla kovakuoriaisten sukupuolielämää.

Tutkimuksessa seurattiin kovakuoriaisten lisääntymistä 10 vuoden ajan. Kovakuoriaset jaettiin kahteen ryhmään, joista toisessa urokset joutuivat taistelemaan kaikella tarmollaan mahdollisuudesta päästä parittelemaan. Tämä tunnetaan myös ns. saussagefest tilanteena. Toisessa ryhmässä vallitsivat uroksille loikoisammat olot eli jokaiselle riitti parittelukumppani eikä kilpialua tarvittu.

No, miten kävi?

Kymmenen sukupolven jälkeen näennäisesti taivaallisessa tilanteessa eläneiden urosten ryhmä oli kuollut sukupuuttoon, kun taas toisessa ryhmässä kovakuoriaiskoiraat edelleen elinvoimaa uhkuen taistelivat naaraiden huomiosta.

Tutkijoiden mukaan naaraiden kumppaninvalinta toimii siivilänä, joka karsi populaatiosta mutaatioita, joita luonnollisesti kertyy perimään. Urosten kilpaillessa naaraista, vain vain ne joilla ei ole mutaatiotaakkaa, pärjäävät.

Mihin uroksia siis tarvitaan? Vastaus on: kilpailemaan keskenään. Näin ainakin kovakuoriaisten tapauksessa.

Kommentit
  • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

    Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

    Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

  • Ihminen haluaa levittäytyä avaruuteen

    Menemmekö Marsiin vai asteroideille, kun Maassa ei voi elää?

    Astrobiologia on kiinnostunut meidän kaltaisen elämän löytämisestä avaruudesta. Mutta voisiko Maan elämä siirtyä avaruuteen ja pärjätä siellä? Tarjoavatko Mars ja asteroidit olosuhteet, joihin ihminen levittäytyy? Mitä elämä vaatii jatkuakseen avaruudessa? Tästä puhuvat dosentti Kirsi Lehto ja tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen astrobiologiaa-sarjassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede