Hyppää pääsisältöön

Miksi miehiä on olemassa?

Koppakuoriainen
Koppakuoriainen Kuva: Pixaboy koppakuorainen

Yksi biologian suurista mysteereistä on se, että mihin miehiä tarvitaan?

Nimittäin evoluutiossa pärjäävät ne, jotka tehokkaimmin tuottavat lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Ja kuitenkin meillä ihmisillä on käytössä varsin tehoton lisääntymismalli, jossa ainoastaan naiset ylipäätään tuottavat jälkeläisiä. Puolet yksilöistä, siis miehet, ovat siis näin suoraviivaisesti ajateltuna turhia.

Lisäksi suvullinen lisääntyminen vaatii paljon siihen osallistuvilta. Useimmiten eläinkunnassa urokset kilpailevat monin tavoin keskenään mahdollisuudesta lisääntyä ja kisan päätteeksi naaras valitsee voittajan. Darwin kutsuyi tätä sukupuolivalinnaksi. Mutta tämä valintaprosessi on tehottomana järjestelmänä koko populaation kannalta resurssien ja ajanhukkaa.

Vai onko sittenkään? Suvullinen lisääntyminen on suosittu lisääntymiskeino eläinten keskuudessa, vaikka tarjolla olisi myös tehokkaampia suvuttoman lisääntymisen muotoja. Mitä hyötyä siistä siis on, että eliöt joutuvat kilpailemaan mahdollisuudesta lisääntyä?

tarjolla olisi myös tehokkaampia suvuttoman lisääntymisen muotoja

Englantilaisen East Anglian yliopiston tutkijat uskovat selvittäneensä arvoituksen. Tutkimusryhmä tutki seksuaalivalintaa manipuloimalla kovakuoriaisten sukupuolielämää.

Tutkimuksessa seurattiin kovakuoriaisten lisääntymistä 10 vuoden ajan. Kovakuoriaset jaettiin kahteen ryhmään, joista toisessa urokset joutuivat taistelemaan kaikella tarmollaan mahdollisuudesta päästä parittelemaan. Tämä tunnetaan myös ns. saussagefest tilanteena. Toisessa ryhmässä vallitsivat uroksille loikoisammat olot eli jokaiselle riitti parittelukumppani eikä kilpialua tarvittu.

No, miten kävi?

Kymmenen sukupolven jälkeen näennäisesti taivaallisessa tilanteessa eläneiden urosten ryhmä oli kuollut sukupuuttoon, kun taas toisessa ryhmässä kovakuoriaiskoiraat edelleen elinvoimaa uhkuen taistelivat naaraiden huomiosta.

Tutkijoiden mukaan naaraiden kumppaninvalinta toimii siivilänä, joka karsi populaatiosta mutaatioita, joita luonnollisesti kertyy perimään. Urosten kilpaillessa naaraista, vain vain ne joilla ei ole mutaatiotaakkaa, pärjäävät.

Mihin uroksia siis tarvitaan? Vastaus on: kilpailemaan keskenään. Näin ainakin kovakuoriaisten tapauksessa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

    Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

    Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

  • Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

    Kaikki juoruavat ja se on hyvä juttu.

    Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt laaja tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

Uusimmat sisällöt - Tiede