Hyppää pääsisältöön

Mitä sanoisit nuoremmalle itsellesi?

Kuvitus Antti Niemen blogikirjoitukseen
Kuunteletko vanhempien neuvoja? Kuvitus Antti Niemen blogikirjoitukseen Kuva: Yle/Samuli Alapuranen elämä on nyt

Miettikääpä, että voisitte kertoa nuoremmalle itsellenne sen kaiken, mitä olette oppineet vuosien varrella yrityksen ja erehdyksen kautta.

Kyselin omasta tuttavapiiristä ja ohjeita sekä ajatuksia nousi pintaan monenlaisia. Yllättävää ehkä oli se, että ohjeet kuulostivat hyvin samantyyppisiltä, mitä nuorena olin jo kuullut. Silloin ne kuitenkin useimmiten kaikuivat kuuroille korville. Itse ainakin sujuvasti nyökyttelin kaikille hyville ajatuksille ja ohjeille, mutta sitten tein mikä silloin hyvältä (tai helpolta) tuntui. Jos nyt antaisin itselleni neuvon sanoisin, että ole rohkea, tartu tilaisuuksiin ja koita olla aktiivinen. Toisaalta kaikki ne itse tehdyt valinnat, väärät ja oikeat, ovat tehneet minusta sen, mitä olen nyt.

Tuttavien mietteet nuoremmalle itselleen.

“Täällä yksi kokenut ja välkky (haha) avautuu. Tosta kokemisesta nimittäin. Mä sanoisin itselleni, että lähde ulkomaille opiskelemaan, katsele maailmaa, pidä se välivuosi. Työelämään ehtii kyllä, mitään ei menetä siinä, että katselee itseään ottamalla etäisyyttä opintojen ja työelämän oravanpyörään. Että elämä on nyt, just siinä hetkessä. Älä harpo ohi itseäsi suorituksesta toiseen piiskaten. Näin mä sanoisin nuorelle itselleni.”
Satu 40 v.

“Möröt heittävät kulman takaa hirmu ison varjon suhteessa todelliseen kokoonsa. Että niitä kannattaa mennä katsomaan ja antaa niiden kutistua siinä katsellessa, eikä jättää elämättä sitä varjon kokoa säikähtäneenä.”
Sanna, 39 v.

“Mä sanoisin kans nuoremmalle itselleni että hellitä, relaa enemmän, töitä ehtii paiskia koko loppuelämän. Matkustele, tutustu ihmisiin, koe ja näe. Älä ajattele liikaa mitä muut elämästäsi ajattelevat. Terve järki ripauksella hulluutta riittää. Äläkä luule olevasi nelikymppisenä aikuinen. Pidä huumori.”
Anu, 39 v.

“Mä sanoisin, että mene sinne ulkomaille.”
Kati, 36 v.

“Opettele olemaan yksin ja pitämään siitä.”
Kirsi, 43 v.

“Älä tee päätöksiä elämässäsi sen perusteella mitä muut sulta odottavat, tai mitä luulet heidän sulta odottavan. Oot elämässäsi lopulta tilivelvollinen vain ja ainoastaan itsellesi. Mitä aiemmin päästät irti epäonnistumisen pelosta, sen enemmän ehdit elää oikeasti.”
Sami, 39 v.

“Luota tulevaan ja ota ohjat omiin käsiin. Koe maailmaa rohkeammin, älä jää paikoilleen. Myönnä virheesi ja opi niistä. Anna anteeksi. Asu yksin joitain vuosia aikuisuuden alussa. Ja kyllä se helpottaa, vaikkei siihen voi just nyt uskoa.”
Maria, 28 v.

“Elä uteliaasti, kokeile juttuja ja mokaile pelotta. Tee joka päivä enemmän hyvää kuin pahaa, ja jos huomaat tehneesi pahaa, pyydä anteeksi. Rakasta tai vähintäänkin siedä itseäsi sellaisena kuin olet, koska se riittää.”
Kati, 51 v.

“Ole tyytyväinen kehoosi ja rakasta kroppaasi liikuttamalla sitä tavalla, joka sopii sinulle ja tekee sinut iloiseksi. Väkisinliikkuminen on perseestä, mutta ilman liikettä elämä muuttuu kurjaksi. Tanssi. Chicks dig it.”
Heimo, 38 v.

“Itsevarmatkin tyypit itkee ja syö suklaata kun kukaan ei nää”
Pekka, 47 v.

“Laita se puhelin hetkeksi pois. Heiluta takapuolta tavalla joka eniten innostaa tai edes vähiten vituttaa. Usko itseesi, silloinkin kun tuntuu ettei siihen ole syytä. Syö aamiainen. Matkusta ja rakasta. Tee jotain oikeaa: piirrä, soita, koodaa, skeittaa, rakenna, tanssi, maalaa tai tee ruokaa. Tapaa ystäviä. Ihan OIKEASTI tapaa ystäviä. Naura. Käy keikoilla. Puhu ja kuuntele. Usko ihmisiin, silloinkin kun he eivät ole ansainneet luottamustasi. Anna anteeksi, erityisesti silloin, kun se on kaikkein vaikeinta. Tulet mokaamaan. Monta kertaa ja pahasti. Näissäkin tapauksissa ole armollinen itsellesti, sillä maailma ei ole reilu sinua kohtaan, mutta sinä voit olla. Älä tykkää jokaisesta kommentista, äläkä osallistu jokaiseen viestiketjuun. Naura lisää. Ja laita se puhelin hetkeksi pois.”
Sampo, 38 v.

“Älä koko ajan mieti mitä muut ajattelevat, ole ylpeä itsestäsi ja itseä saa myös kehua.”
Katja, 40 v.

“Kaikki tuntuu jotenkin olevan niillä linjoilla, että älä ole itsellesi armoton ja pidä hauskaa ja muista relata. Mä teen nyt poikkeuksen, ja haluaisin suorastaan huutaa sille nuoremmalle itselleni, että älä relaa niin paljon, vaan hoida se gradu!”
Nainen, 36 v.

“Tiedä paremmin. Älä kuuntele vanhempien ihmisten neuvoja. Kuuntele nuorempiasi. Elä tulevaisuudesta, arkea on huomennakin, mutta innostumista vain nyt. Masennukseen on lääkkeitä, ja sininen valo on omassa kontrollissasi. Laiskuus on hyve, laiskottelu pahe, ja molempia kannattaa kultivoida. Älä opiskele; vaan opi, jopa opeta, vähintään itseäsi. Useita asioita oppii arvostamaan kun niitä ei enää ole -- kokeile ruuhkavuosia ja osaat arvostaa nuoruuden hitautta.”
Aleksi, 39 v.

Jos nykyisellä kokemuksellasi osaat hieman opastaa nuorempaa itseäsi, niin osaisitko myös ohjeistaa nykyistä minääsi? Sillä yhäkin, elämä on nyt.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän