Hyppää pääsisältöön

MOT mukana haastamassa europarlamenttia oikeuteen

Europarlamentin istunto.
Meppien kulukorvauksien valvonta on heikko Europarlamentin istunto. Kuva: EPA bryssel

Toimittajia kustakin Euroopan unionin 28 jäsenmaasta on ensimmäistä kertaa nostanut ryhmäkanteen Euroopan parlamenttia (EP) vastaan. Parlamentti on kieltäytynyt antamasta toimittajien pyytämiä tietoja siitä miten 751 parlamentin jäsentä (MEP) eli meppiä käyttävät kulukorvauksiaan. Ryhmäkanne jätettiin Euroopan unionin tuomioistuimeen 13. marraskuuta.

Toimittajien ryhmä pyysi saada tietoa oman maansa meppien kuluista viimeisten neljän vuoden aikana. MOT:n toimittaja Minna Knus-Galán on yksi ryhmän jäsenistä. Kyse on meppien käyttöön annetuista yleisistä kulukorvauksista, matkakuluista, päivärahoista ja henkilöstökuluista. Parlamentti kieltäytyi antamasta näitä asiakirjoja toimittajien tutkittaviksi.

Julkisuusperiaatteeseen nojaava Euroopan laajuinen MEP-projekti lähti liikkeelle viime kesäkuussa kun 28 toimittajaa lyöttäytyi yhteen ja päätti pyytää Euroopan parlamentilta meppien kulukorvausasiakirjoja.

Parlamentin 1756 miljoonan euron budjetista 27 % meni viime vuonna europarlamentaarikoiden kuluihin. Tämä 474 miljoonan euron summa koostuu parlamentaarikoiden palkkioista, matka- ja toimistokuluista ja henkilökohtaisten avustajien palkkaamisesta.

Euroopan parlamentti käyttää kuukausittain 3,2 miljoonaa euroa (vuositasolla lähes 40 miljoonaa) pelkästään edustajien yleisiin kulukorvauksiin. Näiden korvausten käyttöä ei juuri valvota. Mepit ovat useaan otteeseen äänestäneet tiukempaa valvontaa vastaan.

Syyskuussa parlamentti antoi kieltävän vastauksen toimittajien tietopyyntöön vedoten henkilötietojen suojaan ja tietopyynnön vaativaan liialliseen työmäärään. Euroopan parlamentti ilmoitti myös, että sillä ei ole edustajien yleisiin kulukorvauksiin liittyviä asiakirjoja.

MEP-projektin lehdistötiedote (englanniksi)

MEP-projektin toimittajien lausunto (englanniksi)

Kommentit