Hyppää pääsisältöön

Näin valitset oikean viinin

Menikö viiniä valitessa sormi suuhun? Puoli seitsemän antaa helpot perusohjeet. Apuna on viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo. Vinkkien lisäksi voit katsoa havainnollisemmat ohjeet videoklipeistä.

Vinkkejä viinin valintaan

Jokaisella on oma makunsa ja makuja on monia. Itse olet oman makusi paras asiantuntija. Pyri ostamaan sellaista viiniä, mistä itse pidät.

Turvallinen punaviini isolle ryhmälle: pehmeä, kypsän hedelmäinen, matalahappoinen ja tanniinisuudeltaan maltillinen.
Tällainen viini tulee yleensä lämpimiltä leveysasteilta kuten Chilestä, Argentiinasta, Yhdysvaltojen Kaliforniasta tai vaikkapa Australiasta.

Valitse tuhdin punaviinin seuraksi punertavaa lihaa, kalan ja kanaruoan seuraksi runsas valkoviini.

Paikallisuus: Jos esimerkiksi valmistat toskanalaista perinneruokaa, hanki kaveriksi toskanalainen viini.

Samat aromit: Jos esimerkiksi kalaruoassa on sitruunaa, hanki valkoviini, jossa on sitruunainen aromi.

Muokkaa ruoan makua: Maistele kokatessa myös viiniä. Jos viini on vahva ja hapokas, lisää ruokaan suolaa ja hapokkuutta.

Muista, että:
jos ruoka on hapokas tai suolainen - viini maistuu pehmeämmältä, jopa makealta.
jos ruoka on makea - viini maistuu terävältä, hapokkaalta ja sen karvaus korostuu.

Tarjoile punaviini hieman huoneenlämpöä kylmempänä, noin 18 asteisena. Mitä kevyempi punaviini on, sitä viileämpänä sen voit tarjota. Kevyimmät voit tarjota aina 12-14 asteisena.
Valkoviini saa puolestaan viileämpi, mutta ei kuitenkaan jääkaappikylmä. Jos valkoviinissä on tammisuutta, kannattaa se tarjota selkeästi jääkaappilämpötilaa lämpimämpänä (n.13-15 asteisena)

Valitse viinille oikeanlainen lasi. Maljan on oltava tarpeeksi suuri. Tärkeä ominaisuus kaikissa hyvissä viinilaseissa on se, että ne kaareutuvat sisäänpäin. Näin viinistä irtoavat aromit eivät karkaa taivaan tuuliin, vaan ohjautuvat nenään.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän