Hyppää pääsisältöön

Nyt haetaan uutta liputuspäivää!

Kuvassa Suomen lippu
Kuvassa Suomen lippu Kuva: Pentti Palmu lippu

Suomalaisessa kalenterissa on tätä nykyä yhdeksäntoista liputuspäivää. On kuitenkin monia merkkihenkilöitä ja aihepiirejä, joilta liputuspäivä vielä puuttuu. Nyt etsimmekin Suomelle uutta liputuspäivää!

Ohessa on esitelty kuusi ehdokasta, joista osaa on jo ehditty ehdottamaan sisäministeriölle liputuspäiväksi. Jo ehdotettujen lisäksi olemme miettineet henkilöitä tai asioita, jotka olisivat liputuspäivän väärttejä.

Linkki itse äänestykseen löytyy ehdokasesittelyjen jälkeen sivun alalaidasta.

Äänestys päättyy torstaina 26. päivä marraskuuta kello 18.45. Äänestyksen loppumisen jälkeen Puoli seitsemän toimitus vie suorassa lähetyksessä voittoisan ehdotuksen liputuspäivistä päättävään sisäministeriöön.

Voit myös jättää oman ehdotuksesi uudeksi liputuspäiväksi sivun alalaidasta löytyvään keskusteluosioon.

Liputuspäiväehdokkaat

1, Kari Tapio, Suomalaisen kevyen musiikin päivä 22. marraskuuta

Suomalaisen kevyen musiikin päivää ehdotettiin sisäministerölle liputuspäiväksi vuonna 2010. Ajankohdaksi ehdotettiin Kari Tapion syntymäpäivää 22. marraskuuta.

- Se suuri kansanosa, joka varmasti on saanut eniten lohdutusta ja jonka tunteiden tulkkina, rehellisenä suomalaisena "jätkänä" on ollut edesmennyt laulaja Kari Tapio, saisi varmaan parhaimman tunnustuksen juuri tuona pimeänä vuoden aikana marraskuun lopulla, Kari Tapani Jalkasen syntymäpäivänä, hakija muistutti.

.

2. Paavo Nurmi, Liikunnan ja urheilun päivä 13. kesäkuuta

Liikunnan ja urheilun päivää on ehdotettu uudeksi liputuspäiväksi vuonna 2011.
- Liikunnalla on suuri merkitys jo kansanterveyden ja kansalaisten työkyvyn ylläpitämisen kannalta. Urheilulla ja etenkin huippu-urheilulla on puolestaan perinteisesti ollut oma roolinsa suomalaisten kansallisessa identiteetissä, ehdotuksentekijä muistutti hakemuksessaan.

Hakemuksessa ei ehdotettu mitään erityistä päivää Liikunnan ja urheilun liputuspäiväksi. Puoli seitsemän ehdottaa päiväksi Paavo Nurmen syntymäpäivää. Lentäväksi suomalaiseksi nimetty Nurmi voitti kolmissa olympiakisoissa yhteensä yhdeksän kulta- ja kolme hopeamitalia.

3. Urho Kekkonen, Suomalaisen demokratian päivä 3.syyskuuta

Urho Kekkonen toimi Suomen presidenttinä yli neljännesvuosisadan ajan. Jo sitä ennen hän oli suomalaisen politiikan keskeinen vaikuttaja ja toimi muun muassa pääministerinä viisi kertaa.

4. Alvar Aalto, Suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivä 3. helmikuuta

Suomen arkkitehtiliitto ehdotti vuonna 2011 Alvar Aallon syntymäpäivää Suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päiväksi.

- Liputuspäivän tarkoitus on kunnioittaa Suomen arkkitehtuurin ja muotoilun maailmanlaajuiseen tunnettavuuteen nostaneen Alvar Aallon elämäntyötä sekä lisätä tietoisuutta arkkitehtuurista ja muotoilusta korkealuokkaisen elinympäristön muodostajana, liitto muistutti
Alvar Aallon tunnetuimpia töitä ovat muun muassa Finlandia-talo, Teknillisen korkeakoulun rakennukset sekä Paimion Parantola.

5. A. I. Virtasen päivä, Suomalaisen tieteen päivän 15. tammikuuta

Virtaselle myönnettiin vuonna 1945 Nobelin kemianpalkinto "tutkimuksistaan ja keksinnöistään maatalous- ja ravintokemian alalla, erityisesti hänen rehunsäilytysmenetelmästään".
Korkeaan koulutukseen ja innovointiin uskovasta Suomesta puuttuu vielä tieteelle omistettu liputuspäivä.

6. Tove Jansson, Suvaitsevaisuuden päivä 9. elokuuta

Muumeistaan tunnetun kirjailijan ja kuvittajan Tove Janssonin kirjoja on käännetty 45 kielelle, useammalle kielelle kuin kenenkään muun suomalaisen kirjailijan kirjoja. Muumien filosofiassa keskeistä on boheemi suvaitsevaisuus. Tove Jansson eli pitkään yhdessä graafikko Tuulikki Pietilän kanssa. Vuonna 1992 Jansson ja Pietilä rikkoivat yhden tabun, kun he esiintyivät ensimmäisenä naisparina Linnan juhlissa.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän