Hyppää pääsisältöön

“Orgastinen synnytys on mahdollinen” - Kätilö neuvoo, kuinka se tapahtuu

Heikki Soinin synnytys lähestyy. Heikki on päättänyt synnyttää mahdollisimman luonnonmukaisesti ja avukseen tälle matkalle hän on halunnut kätilö Jenna Hellsténin. Jennan mielestä synnytys voi parhaimmillaan olla jopa orgastinen kokemus.

Jenna Hellstén on on tiennyt nuoresta asti, että hän haluaa kätilöksi. Entinen yo-merkononi on kouluttautunut kätilöksi ulkomaita myöten.

– Yhden kevään vietin työskennellen Sambiassa sairaalassa ja yhden Usassa kotikätilögurujen opeissa. Kätilöys on minulle kutsumus ja elämäntapa, rakastan palvella ja avustaa naisia tässä.

Jenna on työskennellyt myös sairaalassa, mutta sittemmin perehtynyt erityisesti kotisynnytyksiin. Nyt hän tekee niitä työkseen.

– Kotona nainen pystyy rentoutumaan ja ottamaan itse vastuun synnytyksestään, kukaan muu ei “hoida” sitä. Se naisen uskomaton leijonaemovoima on todella kaunista.

Voimalauseita kätilön kotona.
Jenna Hellstén uskoo naisten sisäiseen voimaan. Voimalauseita kätilön kotona. Kuva: Yle/Kaisa Kirves heikki soini raskaana

Jenna itse haluaisi tuoda vanhaa perinteistä näkökulmaa takaisin suomalaiseen synnytyskulttuuriin ja vahvistaa naisten luottoa omiin kehoihinsa.

– Kätilön optimaalisin rooli synnytyksessä olisi kutoa sukkaa huoneen nurkassa. On tärkeää, että kätilö tekee työtänsä rakkauden, ei pelon kautta. Pelko on aina oltava mukana, kainalossa – mutta ei koskaan sydämessä.

Valmistautuminen on kaiken a ja o

Tavallisesti odottavat perheet tapaavat Jennan ennen synnytystä ja valmistautuvat siihen hänen kanssaan. Myös Heikki halusi tavata kätilönsä etukäteen, mikä oli Jennan mielestä täysin luontevaa.

– Synnytykseen voi ja tulee valmistautua todella hyvin. Olisi tärkeää, että synnyttäjät perehtyisivät aiheeseen, oppisivat luottamaan omaan kehoonsa ja itseensä synnyttäjänä, osaisivat rentouttaa oman kehonsa sekä löytäisivät omat voimavaransa synnytykseen.

Valmennuskäynnillä Heikki kävi läpi lukuisia eri asioista, joita ennen synnytyksen käynnistymistä on hyvä huomioida.

– Tavallisesti harjoittelemme erilaisia hengitys- ja rentoutustekniikoita sekä käymme yhdessä läpi mahdolliset pelot. Puolison kanssa opettelemme monipuolisesti erilaisia kivunlievityskeinoja, joihin ei tarvitse lääkkeitä. Vaikka synnytys harvoin menee käsikirjoituksen mukaan, myös synnytyssuunnitelma on hyvä tehdä.

Heikin synnytyssuunnitelma
Heikki teki synnytyssuunnitelman yhdessä Jennan kanssa. Heikin synnytyssuunnitelma heikki soini raskaana

Monia synnytys jännittää, jopa pelottaa etukäteen. Jennan mielestä monen synnytyspelot johtuvat muiden kertomista tarinoista.

– Miksi aina kauhutarinoita? Eikö olisikin ihanaa jos joku pysäyttäisikin kaupassa ja sanoisi: “Onnea raskaudesta, sinulle tulee varmasti aivan ihana synnytys – nauti siitä!"

Orgastisen synnytyksen salaisuus

Pelottava, tuskainen, epäonnistunut. Kaunis, lempeä, voimaannuttava. Jokainen kokee synnytyksen tavallaan. Jennan ajattelussa synnytys on fysiologinen, henkinen, seksuaalinen ja psykologinen tapahtuma.

Parhaimmillaan synnytys voi olla Jennan mukaan todella nautinnollinen, jopa orgastinen kokemus, koska synnytys stimuloi kehossa samoja alueita kuin rakastelukin. Näin siitäkin huolimatta, että monien mielestä seksuaalisuuden liittäminen synnytykseen tuntuu oudolta ajatukselta.

Orgastinen synnytys ei välttämättä tarkoita sitä, että synnyttäjä saisi monia orgasmeja. Mutta orgasmienkin saaminen on täysin mahdollista, jos synnyttäjä päästää kontrollista irti, antautuu supistuksille ja rentouttaa kehonsa täysin - eli on synnytystranssissa.

Kivut voi kestää, huonot kokemukset purkaa

Kivunlievityksessä Jenna uskoo erityisesti rentoutumiseen ja hengittämiseen, joita he harjoittelivat myös Heikin kanssa.

Heikki Soini ja kätilö Jenna synnytysasentoa etsimässä
Kätilö Jenna näyttää Heikille erilaisia synnytysasentoja. Heikki Soini ja kätilö Jenna synnytysasentoa etsimässä Kuva: Yle/Kaisa Kirves heikki soini raskaana

– Synnytysamme on myös yksi omista suosikeistani. Vesi vie supistuksilta kärjen pois ja antaa vauvalle lempeän syntymän. Myös akupisteiden painelusta, intialaisesta päähieronnasta ja läheisen jatkuvasta tuesta ja läsnäolosta on apua.

Mahdolliset huonot synnytyskokemukset on Jennan mielestä aina syytä purkaa.

– On erilaisia tapoja käydä huonoja synnytyskokemuksia läpi, esimerkiksi siihen tarkoitetuissa ryhmissä tai terapioissa. On myös tärkeää ymmärtää miksi synnytys on mennyt niin, että siitä jäi itselle huono fiilis.

Jenna uskoo, että Heikin synnytys maanantaina sujuu hienosti.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.