Heikki Soinin synnytys lähestyy. Heikki on päättänyt synnyttää mahdollisimman luonnonmukaisesti ja avukseen tälle matkalle hän on halunnut kätilö Jenna Hellsténin. Jennan mielestä synnytys voi parhaimmillaan olla jopa orgastinen kokemus.
Jenna Hellstén on on tiennyt nuoresta asti, että hän haluaa kätilöksi. Entinen yo-merkononi on kouluttautunut kätilöksi ulkomaita myöten.
– Yhden kevään vietin työskennellen Sambiassa sairaalassa ja yhden Usassa kotikätilögurujen opeissa. Kätilöys on minulle kutsumus ja elämäntapa, rakastan palvella ja avustaa naisia tässä.
Jenna on työskennellyt myös sairaalassa, mutta sittemmin perehtynyt erityisesti kotisynnytyksiin. Nyt hän tekee niitä työkseen.
– Kotona nainen pystyy rentoutumaan ja ottamaan itse vastuun synnytyksestään, kukaan muu ei “hoida” sitä. Se naisen uskomaton leijonaemovoima on todella kaunista.

Jenna itse haluaisi tuoda vanhaa perinteistä näkökulmaa takaisin suomalaiseen synnytyskulttuuriin ja vahvistaa naisten luottoa omiin kehoihinsa.
– Kätilön optimaalisin rooli synnytyksessä olisi kutoa sukkaa huoneen nurkassa. On tärkeää, että kätilö tekee työtänsä rakkauden, ei pelon kautta. Pelko on aina oltava mukana, kainalossa – mutta ei koskaan sydämessä.
Valmistautuminen on kaiken a ja o
Tavallisesti odottavat perheet tapaavat Jennan ennen synnytystä ja valmistautuvat siihen hänen kanssaan. Myös Heikki halusi tavata kätilönsä etukäteen, mikä oli Jennan mielestä täysin luontevaa.
– Synnytykseen voi ja tulee valmistautua todella hyvin. Olisi tärkeää, että synnyttäjät perehtyisivät aiheeseen, oppisivat luottamaan omaan kehoonsa ja itseensä synnyttäjänä, osaisivat rentouttaa oman kehonsa sekä löytäisivät omat voimavaransa synnytykseen.
Valmennuskäynnillä Heikki kävi läpi lukuisia eri asioista, joita ennen synnytyksen käynnistymistä on hyvä huomioida.
– Tavallisesti harjoittelemme erilaisia hengitys- ja rentoutustekniikoita sekä käymme yhdessä läpi mahdolliset pelot. Puolison kanssa opettelemme monipuolisesti erilaisia kivunlievityskeinoja, joihin ei tarvitse lääkkeitä. Vaikka synnytys harvoin menee käsikirjoituksen mukaan, myös synnytyssuunnitelma on hyvä tehdä.
Monia synnytys jännittää, jopa pelottaa etukäteen. Jennan mielestä monen synnytyspelot johtuvat muiden kertomista tarinoista.
– Miksi aina kauhutarinoita? Eikö olisikin ihanaa jos joku pysäyttäisikin kaupassa ja sanoisi: “Onnea raskaudesta, sinulle tulee varmasti aivan ihana synnytys – nauti siitä!"
Orgastisen synnytyksen salaisuus
Pelottava, tuskainen, epäonnistunut. Kaunis, lempeä, voimaannuttava. Jokainen kokee synnytyksen tavallaan. Jennan ajattelussa synnytys on fysiologinen, henkinen, seksuaalinen ja psykologinen tapahtuma.
Parhaimmillaan synnytys voi olla Jennan mukaan todella nautinnollinen, jopa orgastinen kokemus, koska synnytys stimuloi kehossa samoja alueita kuin rakastelukin. Näin siitäkin huolimatta, että monien mielestä seksuaalisuuden liittäminen synnytykseen tuntuu oudolta ajatukselta.
– Orgastinen synnytys ei välttämättä tarkoita sitä, että synnyttäjä saisi monia orgasmeja. Mutta orgasmienkin saaminen on täysin mahdollista, jos synnyttäjä päästää kontrollista irti, antautuu supistuksille ja rentouttaa kehonsa täysin - eli on synnytystranssissa.
Kivut voi kestää, huonot kokemukset purkaa
Kivunlievityksessä Jenna uskoo erityisesti rentoutumiseen ja hengittämiseen, joita he harjoittelivat myös Heikin kanssa.

– Synnytysamme on myös yksi omista suosikeistani. Vesi vie supistuksilta kärjen pois ja antaa vauvalle lempeän syntymän. Myös akupisteiden painelusta, intialaisesta päähieronnasta ja läheisen jatkuvasta tuesta ja läsnäolosta on apua.
Mahdolliset huonot synnytyskokemukset on Jennan mielestä aina syytä purkaa.
– On erilaisia tapoja käydä huonoja synnytyskokemuksia läpi, esimerkiksi siihen tarkoitetuissa ryhmissä tai terapioissa. On myös tärkeää ymmärtää miksi synnytys on mennyt niin, että siitä jäi itselle huono fiilis.
Jenna uskoo, että Heikin synnytys maanantaina sujuu hienosti.
Lisää ohjelmasta




