Hyppää pääsisältöön

Palava pensas

Palava pensas, yle tv1
Lakimies Dagmar Buresová (Tatiana Pauhofová) ryhtyy puolustamaan itsensä sytyttäneen pojan mainetta. Palava pensas, yle tv1 palava pensas

TV1 tiistaisin 1. - 15.12.2015 klo 21.00 - 22.15
Yle Areenassa 14 päivää

Agnieszka Hollandin ohjaama minisarja Palava pensas (16) kertoo Prahan kevään kylmettämän Tšekkoslovakian vaiheista ja yhden ihmisen traagisesta kohtalosta. Kohtalosta, joka kosketti koko yhteiskuntaa ja joka muistetaan vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Prahan Václavin aukiolla vuoden 1969 tammikuussa vastalauseena miehitykselle nuori opiskelija Jan Palach sytyttää itsensä palamaan keskellä kirkasta päivää.

Palava pensas, yle tv1
Palava pensas, yle tv1 palava pensas
Palach jättää jälkeensä viestin, jonka mukaan hän uhraa itsensä, jotta maailma muuttuisi paremmaksi eikä kenenkään enää tarvitsisi kärsiä.

Perhe haluaa puhdistaa pojan maineen

Kun tieto polttoitsemurhasta leviää omaisten ja ystävien parissa, se synnyttää järkytyksen aallon. Inhimillistä tragediaa syventää se, että miehittäjän propagandakoneisto mustamaalaa tarkoitushakuisesti nuorukaisen maineen.

Palava pensas, yle tv1
Palava pensas, yle tv1 palava pensas
Palachin perhe haluaa puhdistaa pojan maineen ja saa puolustusasianajajakseen rohkean nuoren lakimiehen Dagmar Burešován (Tatiana Pauhofová).

Miten Palachin oikeusjutussa käy? Mitä tapaus merkitsee tšekkoslovakialaisille, joilta oli viety itsemääräämisoikeus ja vapaus. Rohkeus ja kunniantunto olivat vielä jäljellä.

Elokuva pehmeästä sorrosta ja moraalista

Puolalainen Agnieszka Holland opiskeli maailmankuulussa Prahan elokuvakoulussa FAMUssa juuri niinä kuohuvina vuosina, joista Palava pensas kertoo.

Ajanjakso muovasi hänen käsityksiään elämästä, ihmisluonnosta ja politiikasta. Hän on sanonut halunneensa siitä asti tehdä elokuvan kommunistien harjoittamasta sorrosta ja sen tuomasta moraalisesta korruptiosta.

Tarinan elokuvaansa hän löysi vuonna 1984 syntyneen Stepán Hulíkin käsikirjoituksesta.

Minisarjan pääosissa nähdään myös Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Vojtěch Kotek, Jan Budař, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan ja Martin Huba.

Hořící keř. Burning Bush. Tuotanto: Nutprodukce, HBO Europe, Tsekki, 2013. Draamasarja on esitetty vuonna 2014 Yle Teemalla.

Yle Teema esittää tiistaina 15.12. klo 18.10 dokumentin, jossa elokuvaohjaaja Agnieszka Holland muistelee opiskeluvuosiaan. Holland valmistui ohjaajaksi Prahassa, kun kaupunki kuohui neuvostomiehityksen alla. Dokumentti seuraa myös Palava pensas -sarjan tekoa. Puola 2013.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.