Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Nämä jutut Pariisin iskuista eivät olleet totta

Eiffel-torni alhaalta kuvattuna.
Eiffel-torni alhaalta kuvattuna. Kuva: CC Vlada 11/Pixabay valheenpaljastaja

Pariisin terrori-iskut muistuttivat siitä, miten nopeasti väärä ja valheellinen tieto leviää dramaattisten tapahtumien aikana. Ne herättävät myös kysymyksen siitä, pitäisikö uutisvälineiden olla entistä nopeampia huhujen alasampumisessa.

Pariisissa oli edelleen täysi kaaos meneillään, kun sosiaalisen median huhumylly alkoi syytää ulos toinen toistaan villimpiä teorioita iskujen taustoista, spekulaatioita niiden tekijöistä ja sittemmin myös valheellista tietoa asioista, jotka tapahtuivat iskujen jälkeen.

Kuvakaappaus twiitistä
Eagles of Death Metal -yhtyeen kuva Dublinin keikasta. Tätä väitettiin myöhemmin Pariisin Bataclanissa otetuksi kuvaksi. Kuvakaappaus twiitistä Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/YLE valheenpaljastaja
Osa nettihuhuista oli melko harmittomia: sillä ei liene tämän kokoluokan tragediassa suurtakaan merkitystä, mistä syystä Eiffel-tornin valot olivat sammuksissa. Osa oli huolestuttavia, mutta tavallaan ymmärrettäviä erehdyksiä: tuskin monikaan jakoi pahuuttaan Eagles of Death Metalin keikkakuvaa Dublinista väittäen sitä Bataclanissa otetuksi.

Mutta kuten arvata saattaa, somessa levisi myös erittäin harhaanjohtavia tai suorastaan pahantahtoisia valheita. Esimerkiksi kanadalainen sikhimies ei varsinaisesti ilahtunut siitä, että joku lisäsi hänen valokuvaansa koraanin ja räjähdeliivin. Kuvasta tuli viraalihitti ja esimerkiksi Italian Sky-kanava twiittasi kuvan väittäen, että se esittää yhtä iskun tekijöistä.

Seuraavassa käydään läpi muutama erityisen laajalle levinnyt huhu.

1. Eiffel-tornin valot

Kuvakaapaus twiitistä
Kuvakaapaus twiitistä Kuva: Kuvakaapaus twiitistä/YLE valheenpaljastaja

Kymmenet tuhannet Twitterin käyttäjät ja lukuisat uutisvälineet jakoivat valokuvia ja videota pimenneestä Eiffel-tornista. Saatteissa luki, että Pariisi oli sammuttanut tornin valot iskun uhrien muistoksi. Tosiasiassa Eiffel-tornin valot sammuvat joka yö kello yksi.

Tuhansien jakama muutaman sekunnin Vine-video oli peräisin Sky Newsin tililtä, jossa se julkaistiin 8. tammikuuta, satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen tehdyn iskun jälkeen.
Yksi eniten jakoja saaneista twiiteistä tuli tunnetulta parodiatililtä, joka väitti, että Eiffelin valot sammutettiin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1889. Vitsi sai noin 30 000 jakoa.


2. Donald Trumpin twiitit

Republikaanien presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa mielivä Donald Trump tunnetaan siitä, että hän laukoo monenlaisia törkeyksiä. Se on hänen tavaramerkkinsä. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan twiitannut Ranskan aselaeista välittömästi Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Toisaalta hän teki niin heti sen jälkeen, kun asemiehet olivat hyökänneet Charlie Hebdon toimitukseen viime tammikuussa.

Tammikuinen twiitti lähti uudelle kierrokselle marraskuun iskujen myötä, ja levisi huomattavan laajalle. Viikko sitten tapahtuneisiin iskuihin Trump otti diplomaattisemman linjan ja sanoi rukoilevansa uhrien puolesta.

Kuvakaappaus Donald Trumpin twiitistä
Kuvakaappaus Donald Trumpin twiitistä Kuva: Kuvakaappaus Donald Trumpin twiitistä/YLE valheeenpaljastaja
Kuvakaappaus Donald Trumpin twiitistä
Kuvakaappaus Donald Trumpin twiitistä Kuva: Kuvakaappaus Donald Trumpin twiitistä/YLE valheenpaljastaja

3. Autio Pariisi

Kuvakaapaus twiitistä
Kuvakaapaus twiitistä Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/YLE valheenpaljastaja
Twitterissä suosiota niitti myös valokuva, jossa Concorden aukio Pariisin keskustassa on aavemaisen tyhjä. Ristin sielua ei näy, vaikka tavallisesti paikka kuhisee turisteja.

Todellisuudessa kuva on peräisin vuonna 2008 valmistuneesta taideprojektista nimeltä Silent world (Hiljainen maailma).


4. Emme pelkää -mielenosoitus

Kuvakaappaus twiitistä.
Kuvakaappaus twiitistä. Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/YLE valheenpaljastaja
Kuvat pariisilaisista kaupungin kaduilla pitelemässä kylttejä, joissa lukee “emme pelkää”, vetoavat toki tunteisiin välittömästi terrori-iskujen jälkeen.

Mielenosoitus ei kuitenkaan tapahtunut nyt marraskuussa, vaan verkossa levinneet kuvat olivat tammikuisesta mielenilmauksesta, jossa osoitettiin tukea Charlie Hebdo -iskujen uhreille.


5. Uberin hinnat

Kuvakaappaus twiitistä
Kuvakaappaus twiitistä Kuva: Kuvakaappaus twiitistä/YLE valheenpaljastaja
Jakamistalouden ihmettä julistavat startupit ovat olleet Suomessakin median syynissä viime aikoina. Heti terrori-iskujen jälkeen sosiaalisessa mediassalevisivät väitteet, joiden mukaan autokyytejä digitaalisesti välittävä Uber olisi nostanut kuljetustensa hintoja Pariisissa. Uber-sovelluksessa on mekanismi, joka nostaa automaattisesti hintoja kysynnän lisääntyessä, mutta Uberin edustajat sanoivat, että se kytkettiin pois päältä puoli tuntia sen jälkeen, kun tieto iskuista tuli julki.

6. Calais’n pakolaisleirin tulipalo

Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta
Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta Kuva: Kuvakaappaus Buzzfeed-sivustolta/YLE valheenpaljastaja
Vain tunteja sen jälkeen, kun terroristit hyökkäsivät Pariisissa, tiedotusvälineet uutisoivat tulipalosta Ranskan Calais’n pakolaisleirissä. Useimmissa otsikoissa ei suoraan väitetty, että kyse olisi ranskalaisten tekemästä “kostoiskusta”, mutta siihen suuntaan vihjattiin. Onneksi monet uutisvälineet ovat sittemmin myös muistuttaneet, että Pariisin iskujen takana ollut ääri-islamistinen Isis nimenomaan pyrkii lietsomaan pakolaisvihaa.
Huhut kostosta alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa.

Calais’n pakolaisleirissä tosiaan syttyi tuona iltana tulipalo, mutta ei ole minkäänlaisia todisteita siitä, että kukaan olisi sytyttänyt sen tahallaan. Palon syy on epäselvä, mutta paikalla toimiva avustusjärjestö arveli pienen tulisijan riistäytyneen hallinnasta. Toisaalla epäiltiin sähköpaloa.

Calais’n leirissä on ollut useita tulipaloja tänä vuonna.

Valheenpaljastaja käsittelee faktaa ja fiktiota uutisissa ja sosiaalisessa mediassa joka toinen viikko. Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com

Muokattu 27.1.2016: Ulkoasukorjauksia.
Muokattu 22.4. 2016: Päivitetty hakusanoja.
Muokattu 11.1.2017: Lisätty asiasana ja siirretty Yle Oppiminen alle.
Muokattu 11.3.2019: Kommentointi on päättynyt.

Valheenpaljastaja

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.