Hyppää pääsisältöön

Fanit kysyivät - katso au pairien vastaukset

au pairit rannalla
Au pairit eli Henrietta, Isabella, Susa ja Juho vastasivat fanien kysymyksiin. au pairit rannalla Kuva: Yle au pairit australiassa

Vastuun ottaminen ja pitkät työpäivät ovat yllättäneet au pairit. Moni arjen pikkuasia on toisin maapallon toisella puolen: ei ole juustohöyliä ja ihmiset syövät vain paahtoleipää lounaaksi. Fanit kysyivät - ja au pairit vastasivat innokkaasti. Kaikki kysymykset ja vastaukset sarjan Facebook-sivulla. Uudet jaksot nautittavissa 9. maaliskuuta alkaen Yle Areenassa.

Mikä on ollut ihmisten reaktio, kun olette kertoneet olevanne Suomesta? – Emilia

Juho: Kaikkihan sitä aina kummastelee mistä ollaan tän ihmeellisen kielen kanssa. Australiassa on niin paljon ulkomaalaista porukkaa että suuria ihmetyksiä enää saada sillä että ollaan Suomesta, mutta yleisesti kaikki on positiivisesti yllättyneitä, vaikka on porukkaa ketkä ovat kyllästyneitä reissaajiin.

Isabella: Ihmisten reaktiot on ollut tosi kivoja ja usein ihmiset sanoo että onpa kiva kun oot tullut tänne maailman toiselta puolen jne

Susa: Jou jou joulupukki!

Henrietta: "Where r u from?" "Finland" "im sorry about that"

Susa surffilaudan kanssa
Susa on oppinut paljon itsestään Australiassa. Susa surffilaudan kanssa Kuva: Yle au pairit australiassa

Mikä on ollut parasta Australiassa?

Susa: Se tunne että on paljon mahdollisuuksia ja siusta voi tulla jotakin täällä, voit tavata niin yllättäviä ihmisiä ja miun kohalla joka päivä on ollu niin erilainen eikä ikinä tiiä mitä kaikkee mullistavaa voi tapahtuu. Toisin sanoen täällä en voi kaavoihin kangistua.

Juho: Ehottomasti Pale Ale oluet ja biitsi laiffi!

Isabella: Parasta on ollut ihmiset, rannat ja aurinko ja se että täällä on oppinut olemaan itsenäisempi.

Henrietta: Parasta on ollu eläimet, nähtävyydet, ilmasto, ihmiset ja rakkaus mikä täällä vallitsee.

Isoin yllätys on ollu se että odotuksien vastasesti oon löytänyt jotain sellasta mitä en lähteny etsimään.― Susa

Mikä on ollut isoin yllätys (iloinen tai huono)?

Henrietta: Iloisin yllätys on ollut kaikki tää kauneus mikä täällä vallitsee kaikkialla! Huonoin ylläri oli ehkä se miten haastavaa tää työ oikeesti onkin!

Susa: Isoin yllätys on ollu se että odotuksien vastasesti oon löytänyt jotain sellasta mitä en lähteny etsimään.

Vaikeinta on kun työ ja koti on samassa.― Isabella

Mikä on vaikeinta kun on au pair ja mikä on suurin ero Suomen ja Australian välilä ja mistä tuli idea mennä Australiaan asti? – Johan

Henrietta: Aupairina olemisessa kaikkein vaikeinta on just tasapainotella työn ja kodin välillä. Välillä tuntuu että vaikka oot kotona, oot edelleen töissä. Suurin ero täällä on ilmasto ja ihmiset on oikeesti super mukavia ja vastaanottavia!! Miun suurin unelma on aina ollut lähteä Australiaan, rennompi elämäntyyli, surffaus ja ihmiset on aina houkutellut minuu tänne ja muutenki oravanpyörästä lähteminen.

Isabella: Vaikeinta on kun työ ja koti on samassa. Suomen ja Australian suurin ero on että ihmiset on täällä Austraalissa paljon sosiaalisempia. Idea lähteä Austraaliaan tuli kun halusin mennä jonnekkin lämpimään ja halusin käydä Hillsongissa.

Isabella
Isabella ei enää välitä vaikka tulisi pieniä virheitä englantia puhuessa. Isabella Kuva: Yle au pairit australiassa

Miten vastuullista ja rankkaa se au pairina olo on?

Juho: Onhan se rankkaa kun töistä ei pääse koskaan kotiin vaan työn on koti. Mutta kokemus tarjoaa enemmän hyvää kuin huonoa!

Isabella: Au pairina olo on välillä tosi rankkaa koska työpäivät saattaa olla tosi pitkiä. Oon kuitenkin Juhon kaa samaa mieltä siitä että au pairina olona on enemmän hyviä kuin huonoja puolia.

Henrietta: Ei se duuni aupairina oo samaa kun ois töissä jossain kaupassa ja tulis töistä kotiin, vaan oot koko ajan varpaillaan ja vireystilassa että pitääkö tehä vielä jotain töitä vaikka oisit vapaa-ajalla.

Varautukaa myös vastoinkäymisiin ja tehkää työaikataulut ja vapaa-ajat tosi selväksi perheen kanssa. Avoimesti puhuminen on ehdottomasti valtti!― Henrietta

Oletteko tyytyväisiä että lähditte au paireiksi Australiaan? Mikä on ollut vaikein asia minkä olette siellä kohdanneet? – Anni

Henrietta: Oon ehdottomasti tyytyväinen, että lähin tähän mukaan. Oon täällä tosi onnellinen ja tää on ehdottomasti se juttu mikä miun piti kokea! Vaikein asia on ollut tasapainotella työn ja vapaa-ajan välillä.

Isabella: Oon tositosi tyytyväinen että tulin tänne Austraaliaan. Tää maa on tosi kaunis ja ihmiset on ihania. Vaikein asia mitä oon kokenut täällä Austraaliassa on koti-ikävä... Vaikka täällä on tosi mahtavaa, kaikkia rakkaita Suomesta on tosi kova ikävä.

Juho: Ooon tyytyväinen että tulin tätä kautta tänne. Hiukan erilainen matkan alotus kun aluksi ajatellut mutta menee! Vaikeinta on varmaan ollut kavereiden löytäminen mutta kun yhden löytää niin kyllä niitä alkaa tulemaan joka tuutista.

Juho
Juho yllättyy vieläkin small talkin määrästä. Juho Kuva: Yle au pairit australiassa

Onko Australiassa mukavia ihmisiä? Onko jotain neuvoja mitä voisitte sanoa ihmiselle joka haluaa tulevaisuudessa au pairiksi? – Henna Karoliina

Henrietta: Ihmiset täällä on aivan mielettömän ihania! Tosi vastaanottavaisia ja ystävällisiä! Vinkkinä kaikille ketkä haluaa aupairiksi on että menkää avoimella mielellä, varautukaa myös vastoinkäymisiin ja tehkää työaikataulut ja vapaa-ajat tosi selväksi perheen kanssa. Avoimesti puhuminen on ehdottomasti valtti tässä työssä!

Susa: Iha normaalisti täällä menee samalla tavalla kun muuallakin maailmassa että jotkut on mukavia ihmisiä ja sit taas jotkut ei oo.

Isabella: Australialaiset on tosi mukavia ja iloisia. Yks neuvo ainakin on että on avoimin mielin ja ei pelkää kokeilla uusia asioita.

Juho: Oikeen mukavaa sakkia koko kansa. Välillä kaipaisi suoruutta enemmän täällä sanoa asiat kuin ovat mutta pääasiallisesti pelkästään positiivisisa kokemuksia.

Miten hyvin pitää osata englantia että pärjää? – Roosa

Susa: Aika hyvin koska helposti tuntee olonsa ulkopuoliseks jos ei osaa liittyä keskusteluihin. Tottakai puhe kehittyy kokoajan mut miun mielestä olis jees olla hyvä pohja senkii kannalta et pystyy tutustumaan uusiin ihmisiin

Isabella: Mun englanti ei oo mitenkään hirveen hyvä ja yks syy miks halusin tulla au pairiks oli että oppisin puhuu paremmin englantia. Eli ei tartte osata hirveen hyvin

Juho: Mun mielestä jokanen suomalainen koulun jälkeen on valmis tulemaan tänne. Vaikka kieltä osaisikaan ihmeellisesti niin paikalliset kyllä ymmärtää aina ja joka päivä taidot kehittyy.

Henrietta: Hyvä englanti on plussaa, ettei oo kielimuuria perheen kanssa, osaa kertoa omat mielipiteet asioista ja omat pyynnöt. Kielitaito kehittyy onneks koko ajan ja jos on ihan perustaito puhua englantia, niin tää on mahtava keino päästä parantamaan omaa kielitaitoa.

Henrietta
Henrietta neuvoo sopimaan asioista ja vapaa-ajasta tarkasti perheen kanssa. Henrietta Kuva: Yle au pairit australiassa

Onko Australian aksenttia vaikea ymmärtää tai onko muuten ollut kielen kanssa ongelmia? – Noora

Isabella: Välil mun on vaikee ymmärtää pienten lasten puhetta... En tiedä johtuuks se aksentista vai mistä.

Juho: Kyllähän niitä päiviä tulee kun ei saa mitään ulos suusta englanniksi mutta parempaan päin koko ajan. Välillä tulee vastaan jotain todella hämärällä kiellellä puhuvia paikallisia ja tähän mennessä pahimpia ovat olleet uusi-seelantilaiset joiden kanssa puhunut kun joutuu arvaaman joka toisen sanan mitä sanovat.

Onko kielitaito kehittynyt huomattavasti?:) – Peppi

Henrietta: Kyllä miusta ainaki tuntuu että paljon uusia sanoja on tullu opittua ja tietty kieli on vähän sujuvampaa muutenki!

Juho: On päiviä kun tuntuu ettei englantia osaa ollenkaan ja päiviä kun tuntee olevansa Tabermanin Tommi englanniksi. Yleisesti kyllä kielitaito kehittyy kun pääsee sitä paljon puhumaan ja varsinkin nyt kun ollut jo pari kk täällä ja alkaa jo asioita miettimään englanniksi jolloin todellinen kehitys alkaa.

Isabella: En tiedä onko se kehittynyt, mutta ainakin oon nyt rohkeampi ja en pelkää puhua englantia vaikka tekisin virheitä.

Kun menee vaikka vaatekauppaan tuntuu että jakaa elämästään enemmän kuin monen ystävän kanssa.― Juho

Onko tullut vastaan jotain omituisia tapoja tai jotain mikä kummastutti?

Susa: Eipä oo.

Henrietta: Eka juttu mikä oli outoo, oli se että täällä ei oo pussilakanoita vaan ihmiset nukkuu peiton alla nii että lakana on siinä välissä. Kellään ei myös oo juustohöylää!!!!!!!!

Juho: Täällähän tämä small talk jaksaa aina yllättää kun menee vaikka vaatekauppaan tuntuu että jakaa elämästään enemmän kuin monen ystävän kanssa. Tottumuskysymys tämäkin että aina kysellään vointia mutta todella outoa se on alkuun.

Isabella: Musta on hassuu että tääl tosi monet syö lounaaks pelkkää paahtoleipää.

Miten kuvailisitte toisianne? – Marika

Susa: Juho on vaa ja lainehtii virran mukana. Isabella on maailman iloisin ihminen ja hihittelee varmaan enemmän kun puhuu. Henrietta on aina äänessä ja ensimmäisenä tekemässä kaikkii hullui juttuja.

Juho: Yks Jeesus hippi tyttö ketä on erittäin mainio tyttö joka on aina nauramassa ja luo positiivista ilmapiiriä meille. Tyttö joka päältään on kova kuin kivi mutta kun tutustut onkin vallan mainiota seuraa jonka kanssa tullut vietettyä muutamia hienoja hetkiä täällä. Meillä on myös tämä yksi tyttö jota monet voivat pitää ärsyttävänä mutta kenen kanssa ei ole koskaan tylsää ja on mahottoman helppo hengailla.

Henrietta: Juho on oman tiensä kulkija ja tykkää bilettää tosi paljon. Isabella on aivan mielettömän ihana, positiivisin ihminen ketä oon koskaan tavannut ja niin avoimella mielellä ihan mihin tahansa. Se on ehdottomasti koko elämän kestävä ystävä kelle vaan! Susa on mielettömän vahva ihminen ketä ei kiinnosta yhtään mitä muut miettii. Kova kuori hämää kumminkin koska sen sisällä on myös tosi herttainen tyttö!

Täyttyikö odotukset, tuliko kulttuurishokkia? – Anni-Stiina

Henrietta: Aluks olin tosi pettyny, mut se ei johtunut yhtään tästä maasta. Nyt oon tosi onnellinen ja Australia on ehdottomasti ihanin paikka missä oon koskaan ollut!! Rento elämäntyyli on ehkä suurin eroavaisuus Suomeen, siellä kuitenkin keskitytään työhön paljon enemmän ja täällä ehkä enemmän nautiskeluun. Joulu tulee olemaan varmasti aivan erilainen kun ihmiset järkkää grillibileitä rannalla

Isabella: Australia on vielä ihanampi mitä osasin edes odottaa. Ei tullut ainakaan pahaa kulttuurishokkia.

Juho: Odotukset on tässä kk myötä ylitetty stratosfääriin asti. Ei elämä Suomessa huonoa ole mutta täällä sen pääsee itse näkemään mitä se nuorelle ihmiselle voi myös parhaimmillaan olla. Ollaan muuten hyvin samanlaisia aussien kanssa mutta tää small talk jaksaa vieläkin yllättää aina.

Kaikki kysymykset ja vastaukset sarjan Facebook-sivulla. Uudet jaksot nähtävissä Yle Areenassa 9. maaliskuuta - koko sarja myös maanantai-iltaisin Yle TV2:lla klo 20.30 alkaen 14. maaliskuuta.

Katso edellinen kausi - Au pairit Los Angelesissa:

Katso ensimmäinen kausi - Au pairit Lontoossa: