Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Home Away From Home

Roozemanin perheessä asuva viulukilpailija
Violinist Lev Solodovnikov and pianist spouse Daria Novokreshchenova were heartily welcomed to the Roozeman house in their native Russian. Roozemanin perheessä asuva viulukilpailija Kuva: YLEAnu Jaantila roozemanin perhe

The Sibelius Violin Competition participants have throughout the years been able to rely on the warm atmosphere and hospitality of Finnish families.
Moscow-based Lev Solodovnikov and his pianist wife Daria Novokreshchenova were joyfully surprised to be welcomed in their native Russian, and they were even more surprised to hear that the "mom" and "dad" of their host family were both graduates of their own alma mater, the Moscow Conservatory. It wasn't a coincidence - the Roozeman family had asked to host a Russian competitor.
Inside the cozy Roozeman house in Olari, Espoo, the first thing Lev and Daria's eyes caught was the beautiful grand piano. Lev found some interesting sheet music right away and was eager to start practicing, but that could wait till after a cup of tea and some delicious apple pie baked by Maarit Kyllönen, who herself is a violinist with the Tapiola Sinfonietta. Robert Roozeman is a chemist and a pianist, and all three children have music careers coming along. This family knows everything about getting prepared for competitions; all children have won some, and this year the cellist of the family, Jonathan Roozeman, played in the finals of both the Tchaikovsky Competition in St. Petersburg and in the Naumburg Cello Competition in New York.
Lev and Daria enjoying home-made apple pie.
Lev and Daria had a lot to talk about with hosts Jonathan Roozeman, Maarit Kyllönen and Robert Roozeman. Lev and Daria enjoying home-made apple pie. Kuva: YLE/Anu Jaantila roozeman family

Lev Solodovnikov ranks the Sibelius Violin Competition as one of the big ones, and he has seen how winning the 1st prize in 2010 has helped his fellow-violinist Nikita Boriso-Glebsky's career.
Lev is fortunate to be married to his accompanist. He met Daria Novokreshchenova at the Moscow Conservatory, as did the Roozeman couple, and at present Daria is working at the Conservatory as accompanist for the violin class.
The next task at the Finnish home-away-from-home is to grant rehearsal peace for the Solodovnikov couple, and to show them the bus route to the Helsinki Conservatory, where Lev will begin his 1st round on Monday.
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.