Hyppää pääsisältöön

Luottamus Ylen uutisiin nousi ennätyskorkealle

Tommy Fränti studiossa
Tommy Fränti studiossa yle uutiset studio

Uutisarvostukset 2015 -tutkimuksen tuloksien perusteella Ylen uutisiin luotetaan entistäkin enemmän, ja Yle on selvästi Suomen luotetuin uutislähde.

Tutkimuksessa haastatelluista 92 % pitää Ylen uutisia luotettavina. Luottamus Yleen on kasvanut edellisestä tutkimuksesta neljä prosenttiyksikköä ja on nyt korkeimmillaan vuodesta 2010 vertailukelpoisena tehdyn tutkimuksen historiassa.

Luotettavuudessa Ylen jälkeen tulevat STT (80 %), alueellinen sanomalehti (74 %), Helsingin Sanomat (72 %) ja MTV (69 %). Tutkimuksessa myös STT:n ja lehdistön luotettavuusarviot kasvoivat vuoden takaisesta. Erityisen voimakkaasti kasvoi Helsingin Sanomien luotettavuus.

Ylen televisiouutisten merkitys Suomen tärkeimpänä uutislähteenä on vahvistunut. Ylen tv-uutiset on nyt tärkein uutislähde 39 prosentille suomalaisista. Luvussa on nousua viisi prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Ylen tv, radio tai internet on tärkein uutislähde puolelle suomalaisista.

Verkossa tärkein uutislähde on tutkimuksen mukaan Ilta-Sanomat. Iltalehti on kakkossijalla ja Yle kolmantena. Yle on kuitenkin kirinyt jo lähes Iltalehden rinnalle.

Välineistä älypuhelimet ja tabletti kasvussa

Tutkimuksen mukaan vain noin 22 % suomalaisista ei seuraa säännöllisesti uutisia internetissä. Verkossa uutisia seuraavat käyttävät yleisimmin tietokonetta. Älypuhelinten ja tablettien käyttö on puolestaan selvästi yleistymässä.

”Yle Uutisten luotettavuuden huippuluvut ja Ylen tv-uutisten merkityksen kasvu tärkeimpänä uutislähteenä ovat suomalaisilta merkittäviä viestejä aikana, jolloin maailma on levoton ja sekä Ylen että muunkin perinteisen median asemaa kyseenalaistetaan”, sanoo Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Taloustutkimus on toteuttanut Uutisarvostukset -tutkimuksen vuosittain Yleisradion toimeksiannosta.

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Ylen asemaa suomalaisena uutistoimijana. Lisäksi tutkitaan suurimpien uutisorganisaatioiden luotettavuutta toisiinsa verrattuna sekä 15 muun brändiominaisuuden toteutumista eri uutistoimijoilla. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 1024 henkilöä.

Lue koko Uutisarvostukset 2015 -tutkimus täältä

Lisätiedot
Atte Jääskeläinen, Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja, puh. 09 1480 4903