Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Abel Puustinen: "Seuraavaan erään pääsyä ei pitäisi miettiä"

Abel Puustinen.
Abel Puustinen. Kuva: Yle/Laila kangas abel puustinen

Kotimaisten viulistien vuoden 2015 tehokilpailija astuu Ylen asiantuntijatiimiin levollisena. Puustinen muistaa keränneensä muinoin kokemusta myös hiihtokilpailuista. Voitto napsahti ainoalle osanottajalle.

Abel Puustinen (s. 1996)

 • Janne-solistikykykilpailun 1. sija 2015
 • RSO:n nuorten solistien konsertti 2015
 • Itä-Helsingin musiiikkiopisto (opettajat Géza Szilvay, Lauri Untamala)
 • Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus (Laura Vikman)
 • Sibelius-Akatemia (Laura Vikman, Antti Tikkanen)
 • soittimena Jean Baptiste Vuillaume 1846 (Fortumin omistama)
"Kilpailuun valmistautuminen on iso prosessi, jossa väistämättäkin joutuu tekemään kompromissejä vapaa-ajan käytössä. Vuoden alussa käytyyn Kuopion viulukilpailuun aloin harjoitella osaa ohjelmistosta varsin myöhään, minkä takia sain työskennellä otsa hiessä alkueriin asti. Silloin opettavaista oli etenkin itsensä vieminen äärirajoille harjoittelutuntien suhteen. Optimaalisinta olisi saada tehtyä hienosäädöt ohjelmistoon jo viimeistään kuukautta ennen kilpailua, ja sitten vain 'lasketella' rennolla fiiliksellä alkueriin.

En lähtisi sulkeutumaan pieneen koppiin harjoittelemaan ja odottamaan kilpailuja. Perhe, ystävät ja vapaa-ajan aktiviteetit, olivatpa ne melkein mitä tahansa, ovat tärkeää vastapainoa harjoittelulle. Välillä täytyy laittaa aivot narikkaan!

Opettavaista oli itsensä vieminen äärirajoille harjoittelutuntien suhteen.
Kisoissakin tavoitteena pitäisi olla hyvän konsertin pitäminen ja ennen kaikkea esiintyminen yleisölle. Ei pitäisi miettiä niinkään suoriutumista ja seuraavaan erään pääsyä lavalle mennessä ja valmistautuessa esitykseen.


Itse tykkään syödä hyvin ja tehdä jotain aivan päinvastaista verrattuna soittamiseen. Riittävä lepääminen ja nukkuminen on hyödyllistä. Kavereiden ja tuttujen kanssa ajan viettäminen on pelkästään tervetullutta aktiviteettia, kunhan osaa löytää itselleen tilaisuuden rauhoittumiseen."

 • Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Kalevi Ahon sooloteokset haastavat esittäjänsä ja kuulijansa

  Säveltäjä Kalevi Ahon ja BIS-levy-yhtiön vuosikymmeniä kestänyt yhteinen taival jatkuu, kun tasaiseen tahtiin ilmaantuu uutta Aho-äänistöä uusina tallenteina. Noin kolmenkymmenen profiilijulkaisun ansiosta alkaa valtaosa Ahon laajan tuotannon tärkeimmistä teoksista löytyä soivina dokumentteina.

 • Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  Unohdettua orkesterimusiikkia laadukkaasti

  No nyt! Musiikinhistorian sameat kerrokset kirkastuvat jälleen, kun Göteborgin sinfoniaorkesteri esittelee kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla kolme aiemmin äänitteillä kuulematonta teosta. Kiinnostavan kokonaisuuden säveltäjänimiä ovat Ida Moberg, Valborg Aulin sekä Elfrida Andrée. Ruotsalainen Elfrida Andrée (1841–1929) oli muun muassa säveltäjä, kapellimestari ja urkuri.

 • Trumpetti pelasti amerikansuomalaisen Allan Sihvolan hengen – Suomalaissoittajat Stalinin vainoissa

  Amerikansuomalainen muusikko vankileirien saaristossa.

  Amerikansuomalainen Allan Sihvola muutti 12-vuotiaana 1933 perheensä mukana ihanneyhteiskuntaa rakentamaan Neuvosto-Karjalaan. Toisen maailmansodan aikana hän joutui suomalaisena Tsheljabinskin vankileirille. Vähän yli 20-vuotias Sihvola laihtui luurangon laihaksi, mutta säilyi hengissä, sillä trumpetistina hänet hyväksyttiin leirin soittokuntaan. Kun Neuvostoliitto romahti 1990-luvun alussa, Sihvola ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan. Vei 25 vuotta ennen kuin kirja "Stalinin taivaan alle" julkaistiin.