Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Abel Puustinen: "Seuraavaan erään pääsyä ei pitäisi miettiä"

Abel Puustinen.
Abel Puustinen. Kuva: Yle/Laila kangas abel puustinen

Kotimaisten viulistien vuoden 2015 tehokilpailija astuu Ylen asiantuntijatiimiin levollisena. Puustinen muistaa keränneensä muinoin kokemusta myös hiihtokilpailuista. Voitto napsahti ainoalle osanottajalle.

Abel Puustinen (s. 1996)

 • Janne-solistikykykilpailun 1. sija 2015
 • RSO:n nuorten solistien konsertti 2015
 • Itä-Helsingin musiiikkiopisto (opettajat Géza Szilvay, Lauri Untamala)
 • Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus (Laura Vikman)
 • Sibelius-Akatemia (Laura Vikman, Antti Tikkanen)
 • soittimena Jean Baptiste Vuillaume 1846 (Fortumin omistama)
"Kilpailuun valmistautuminen on iso prosessi, jossa väistämättäkin joutuu tekemään kompromissejä vapaa-ajan käytössä. Vuoden alussa käytyyn Kuopion viulukilpailuun aloin harjoitella osaa ohjelmistosta varsin myöhään, minkä takia sain työskennellä otsa hiessä alkueriin asti. Silloin opettavaista oli etenkin itsensä vieminen äärirajoille harjoittelutuntien suhteen. Optimaalisinta olisi saada tehtyä hienosäädöt ohjelmistoon jo viimeistään kuukautta ennen kilpailua, ja sitten vain 'lasketella' rennolla fiiliksellä alkueriin.

En lähtisi sulkeutumaan pieneen koppiin harjoittelemaan ja odottamaan kilpailuja. Perhe, ystävät ja vapaa-ajan aktiviteetit, olivatpa ne melkein mitä tahansa, ovat tärkeää vastapainoa harjoittelulle. Välillä täytyy laittaa aivot narikkaan!

Opettavaista oli itsensä vieminen äärirajoille harjoittelutuntien suhteen.
Kisoissakin tavoitteena pitäisi olla hyvän konsertin pitäminen ja ennen kaikkea esiintyminen yleisölle. Ei pitäisi miettiä niinkään suoriutumista ja seuraavaan erään pääsyä lavalle mennessä ja valmistautuessa esitykseen.


Itse tykkään syödä hyvin ja tehdä jotain aivan päinvastaista verrattuna soittamiseen. Riittävä lepääminen ja nukkuminen on hyödyllistä. Kavereiden ja tuttujen kanssa ajan viettäminen on pelkästään tervetullutta aktiviteettia, kunhan osaa löytää itselleen tilaisuuden rauhoittumiseen."

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.