Hyppää pääsisältöön

Frances Ha, ystäväni

Greta Gerwig elokuvassa Frances Ha
Greta Gerwig on Frances Ha. Greta Gerwig elokuvassa Frances Ha frances ha

"Hetkellisyys ja ajattomuus, kepeys ja traagisuus yhdistyvät lohduttavalla tavalla." Anna Möttölä kirjoittaa Noah Baumbachin elokuvasta Frances Ha ja sen nimihenkilöstä, jota Greta Gerwig esittää.

Rakastuin Francesiin heti kun kohtasimme. Hän osasi olla haahuilussaan raivostuttava, mutta samalla niin hurmaava vilpittömyydessään. Frances halusi tanssijaksi, mutta ei oikeastaan ollut ammattilainen. Äkkiä hänellä ei ollut kotiakaan. Onnellinen Frances kuitenkin osaa olla – ja tekee minutkin onnelliseksi.

Frances on Frances Ha, samannimisen vuoden 2012 draamakomedian nimihenkilö, kolmekymppinen newyorkilainen, jota näyttelee loistava Greta Gerwig. Gerwig on myös toinen elokuvan käsikirjoittajista yhdessä ohjaaja Noah Baumbachin kanssa ja tarinan sielu.

Juonta elokuvalla ei oikeastaan ole, mutta kokonaisuus on eheä. Frances Ha’ssa hetkellisyys ja ajattomuus, kepeys ja traagisuus yhdistyvät lohduttavalla tavalla. Elämä on tässä ja nyt, se on myös ne väärät käännökset ja ohi lipuneet hetket.

Ja se on tanssia kadulla David Bowien Modern Loven tahtiin. Minulle koko elokuva tiivistyy kohtaukseen, jossa reppuselkäinen Frances viilettää pitkin katua, hyppää, pyörähtelee yli suojatien, pinkoo eteenpäin, meinaa törmätä vastaantulijaan, väistää ja loikkii taas eteenpäin. Varsamaisessa ja teeskentelemättömässä hahmossaan hän on kuin Audrey Hepburnin, Anna Karinan ja Diane Keatonin pikkusisko. Kasvot hehkuvat iloa, ja siinä hetkessä kaikki on hyvin.

  • Frances Ha, USA 2012. Ohjaus Noah Baumbach. Näyttelijät Greta Gerwig, Mickey Sumner, Michael Zegen.

Frances Ha sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2015.

Anna Möttölä poseeraa Frances Ha -elokuvan tunnelmissa.
Anna Möttölä poseeraa Frances Ha -elokuvan tunnelmissa. Kuva: Edvard Enqvist frances ha
Anna Möttölä poseeraa Frances Ha -elokuvan tunnelmissa.
Anna Möttölä poseeraa Frances Ha -elokuvan tunnelmissa. Kuva: Edvard Enqvist frances ha

Teksti: Anna Möttölä
Kirjoittaja on kolmekymppinen helsinkiläinen, joka halusi tanssijaksi, päätyi elokuvien pariin ja toivoisi arjen olevan enemmän musikaalien kaltaista. Hän on myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnajohtaja vuodesta 2017.

Frances Ha. Elokuva vuodelta 2012. Pääosassa Greta Gerwig.
Frances Ha haaveilee tanssijan urasta Frances Ha. Elokuva vuodelta 2012. Pääosassa Greta Gerwig. noah baumbach
Frances Ha. Elokuva vuodelta 2012. Kuvassa Mickey Sumner ja Greta Gerwig.
Mickey Sumner ja Greta Gerwig. Frances Ha. Elokuva vuodelta 2012. Kuvassa Mickey Sumner ja Greta Gerwig. mickey sumner

Juttuun on lisätty uusintatiedot ja Anna Möttölän uusi titteli 28.8.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa