Hyppää pääsisältöön

Hollantilainen "synnytyskone" ensi kertaa Suomessa - näin tuotetaan synnytyskivut miehelle

Kim van Wijk
Kim van Wijk heikki synnyttää

Marja Hintikka Livessä nähtävän Heikki Soinin synnytyksen toteuttaa hollantilainen fysioterapeutti Kim van Wijk. Hän on kehittänyt supistuksia tuottavan koneen urheilijoiden käyttämästä lihasten rentoutumislaitteesta. Konetta on testattu useissa eurooppalaisissa tv-ohjelmissa ja nyt se on saatu ensimmäisen kerran Suomeen.

“Synnytyskone” sai alkunsa kaksi ja puoli vuotta sitten, kun hollantilaisen tv-ohjelman Proefkoninjenin (Koekaniini) tekijät lähestyivät fysioterapeutti Kim van Wijkia. Ohjelman tekijät halusivat selvittää, onko mahdollista tuottaa synnytyskipujen kaltaisia polttoja miehelle.

Kun supistusten väli tihenee, niistä tulee myös voimakkaampia.

Van Wijk ryhtyi työhön yhdessä kätilön kanssa. He ottivat fysioterapeuttien käyttämän laitteen (RSQ1), jota käytetään urheilijoiden palautumiseen harjoituksista ja lihasten rentouttamiseen. Tästä laitteesta naiset kehittivät järjestelmän, joka tekee supistuksia tietyin väliajoin. "Synnyttäjän" vatsaan kiinnitetään elektrodit, joihin johdetaan sähköshokkeja.

Kun naiset kokeilivat laitetta hollantilaisen ohjelman koekaniineihin näytti todella siltä, että he kärvistelisivät synnytystuskissa. Innostus levisi: Kim van Wijk sai ohjelman jälkeen lukuisia yhteydenottoja eurooppalaisilta tv-yhtiöiltä, jotka halusivat testata laitetta. Vitsistä alkanut kokeilu on johtanut siihen, että Van Wijk on kiertänyt pari vuotta eri maiden tv-ohjelmissa (kuten Tanskassa) – ja nyt hän on ensimmäistä kertaa Suomessa.

Osa laitetta kokeilleista miehistä on luovuttanut kesken

Van Wijk on tuottanut synnytyskivut tähän mennessä 12 maassa 18 ihmiselle. Saksassa koe tehtiin samanaikaisesti naiselle (joka ei ollut synnyttänyt) ja miehelle. Nainen halusi lopettaa kokeilun noin tunnin kuluttua. Myös muutama mies on lopettanut "synnytyksen" kesken. Amerikkalaisen Today -ohjelman juontaja pystyi ottamaan vastaan vain pari ensimmäistä supistusta. Kokemus on ollut kaikille miehille hyvin erilainen.

– Kun kehittelimme laitetta, kokeilimme sitä myös synnyttäneelle naiselle. Hän sanoi, että kipu ei tietenkään ole täysin samanlainen kuin oikeassa synnytyksessä, mutta riittävän lähellä kuvatakseen sitä mitä nainen kokee. Koskaan ei tiedä milloin kipu tulee, kuinka kauan se kestää ja kuinka kova se on, kuvailee Van Wijk.

Näin synnytys etenee:

– Synnytyksessä on neljä vaihetta.
– Aluksi supistukset tulevat seitsemän minuutin välein, lopussa minuutin välein.
– Supistuksen kesto on aluksi puoli minuuttia, mutta pitenevät minuuttiin.
– Samalla kun supistusten väli tihenee, niistä tulee myös voimakkaampia.

Muokattu 23.11. klo 16: lisätty Kim Van Wijkin kommentit.

Heikin synnytys käynnistyy Marja Hintikka Liven netissä maanantaina 23.11. klo 20.15.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.