Hyppää pääsisältöön

Jani Parkkari: Ulkomaille muuttaminen on vaikeaa - kun ei ole pakko

Muuttaminen
Muuttaminen Kuva: Shutterstock muuttaminen

Ulkomailla muuttaminen on vapaaehtoista. Juuri se tekee siitä niin vaikeaa, kirjoittaa toimittaja Jani Parkkari kolumnissaan.

Pakko on hyvästä. Kun on pakko, ei tarvitse miettiä. Sitä vain mennään ja tehdään.

Harvoin on pakko.

Satoja suomalaisia perheitä muuttaa vuosittain ulkomaille, vaikka kotimaastakin töitä löytyisi. He muuttavat, koska he haluavat muuttaa. Meidän perheemme suuntaa vuodenvaihteessa Brysseliin. Elämä saa vähän tuuletusta. Edessä on uusia ihmisiä, paikkoja, työhaasteita. Vaihtelua. Siksi me sinne muutamme. Samoista syistä kuin kaikki muutkin.

Lapset eivät kuitenkaan muutosta kaipaa. Heille olisi parempi jatkaa tutussa ympäristössä vanhojen kavereiden kanssa. Lapset ovat tyytyväisiä elämäänsä pohjois-helsinkiläisessä lähiössä. Eivätkä toki vanhemmatkaan aivan onnettomia ole. Miksi siis mennä häiritsemään tasapainoa? Korjaamaan ehjää? Eikö lasten paras olekaan elämäni korkein arvo?

Kyse ei ole siitä, etteivätkö lapset pärjää uusissa ympyröissä. Totta kai he pärjäävät. Oleellista onkin tämä: Kuinka paljon rasitusta pienen ihmisen täytyy vanhempien pyrkimysten vuoksi kestää? Voisiko olla, että omat mielikuvat ja haaveet tietynlaisesta elämästä estävät huomaamasta, miten muutos vaikuttaa lapseen? Esikoisemme osaa jo kaivata vanhoja kavereitaan, ihmetellä ja kysellä: Miksi me muutetaan? Onko pakko? Mitä siihen voi vanhempana vastata? Hänen on, minun ei.

Jokainen ulkomaille suuntaava vanhempi pyrkii tekemään muutoksesta lapsilleen mahdollisimman pehmeän. Helppoa se ei ole. Vanhemmat lapset kaipaavat ystäviään, pienempien kannalta suurin asia on kieli. Jos ei halua jättää lastaan ummikkona vieraskieliseen ympäristöön, vaihtoehdot ovat vähissä. Pitää järjestää suomenkielinen lastenhoitaja ja suomalaisten lasten seuraa. Brysselissä tämä on onneksi suhteellisen helppoa. Suomalainen yhteisö on suuri, ja se pitää keskenään tiiviisti yhteyttä. Paikallisen merimieskirkon ympärille on kehkeytynyt monenlaista kerhoa ja lapsipiiriä, joten yhteisen kielen jakavia leikkitovereita ei tarvitse kauaa etsiä. EU-virkamiehillä on myös mahdollisuus laittaa lapsensa suomenkieliseen kouluun.

Tällaisen suomi-elämän rinnalla toinen vaihtoehto on integroida lapsi muitta mutkitta paikalliseen elämänmenoon. Lapsi laitetaan vieraskieliseen päiväkotiin tai kouluun. Monet arastelevat tätä vaihtoehtoa. Kaiken muun huolen lisäksi on kestettävä se, että lapsi ei kykene ilmaisemaan itseään ja tarpeitaan omalla kielellään. Tämä tapahtuu juuri samalla hetkellä, kun lapsen ystävänpiirinsä vaihtuu ja tarve luoda uusia kaveruussuhteita korostuu. Integraation joutuvat valitsemaan ne, jotka jäävät ulkomaille useiksi vuosiksi tai jopa pysyvästi. Yhteiskunnan ulkosyrjällä pysyminen ei ole tällöin järkevää.

Joillekin ammattiryhmille muutot maasta toiseen ovat arkisempia. Diplomaattien nomadiseen elämäntyyliin kuuluu asemapaikan vaihto tasaisin väliajoin. Perhe kulkee mukana. Suurin osa tällaisen elämän valinneista ihmisistä on päätynyt uralleen ennen lasten syntymää. Muuta selitystä en keksi. Lapsiperheen arki kun ei maata vaihtamalla ainakaan helpotu. Iso kysymys onkin, onko kaikki vaiva lopulta sen arvoista? Sitä joutuu jokainen ulkomaille suuntaava vanhempi punnitsemaan. Tietysti jälkeenpäin reissu muistetaan aina hyvänä.

Pakkohan se on.

Yle Vanhemmuus kysyi Brysselissä asuvilta suomalaisilta vanhemmilta, mikä on parasta ja ikävintä ulkomailla asumisessa?

isä ja poika
Juha ja Lauri 2 v. "Lasten kanssa arki on aika samanlaista maasta riippumatta. Ei se siitä kauheasti muutu. Jossain asioissa Belgia on lasten kannalta mukavampi paikka kuin Suomi. Esimerkiksi liikenteessä lapset otetaan täällä paremmin huomioon." isä ja poika Kuva: Yle/Jani Parkkari isä ja poika
äiti ja tyttö
Anu ja tytär Alissa. "Käytännön asioiden hoitaminen on vaikeampaa kuin Suomessa, mutta se tietysti helpottuu ajan myötä. Brysselissä on onneksi aika paljon toimintaa suomalaisille perheille, joten tänne tuleminen on suhteellisen helppoa. Lapsille järjestetään paljon kerhoja. Se on positiivista." äiti ja tyttö Kuva: Yle/Jani Parkkari äiti ja tyttö
tyttö ja isä
Pekka ja Hilma, 3 v. "Hoitoavun saaminen on vaikeampaa, kun isovanhemmat ja muut sukulaiset ovat Suomessa. Se on yksi aika iso miinus. Toisaalta tutustuminen muihin suomalaisiin lapsiperheisiin on helppoa. Kaikki maahan saapuvat ovat kuitenkin hyvin samanlaisessa tilanteessa. Tarvitaan leikkikavereita ja näin. Brysselissä suomalaiset muodostavat aika tiiviin ryhmän." tyttö ja isä Kuva: Yle/Jani Parkkari tyttö ja isä
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus

 • Ainutlaatuiset kakarat – ymmärtääkö kirjallisuus 2010 -luvun lasta?

  Tutkin Nummen Karkkipäivää ja Aapelin Pikku Pietarin pihaa

  Nykyvanhemmat ymmärtävät lapsiaan paremmin kuin yksikään aikaisempi sukupolvi. Lapset ovat osallisia ja kantavat yhä enemmän vastuuta itsestään. Toimittaja Maija Puska pohtii esseessään, kuinka yllättävän samanlaisina lapset kuvataan 1950- ja 2010-luvun teoksissa. Onko mahdollista olla lapsi, jos aikuiset loistavat poissaolollaan? 2010-luvun kaupunkilaislapsi on ainutlaatuinen.

 • Kahden lapsen äiti, Satu Saarinen: “Kun biologisia lapsia ei kuulunut, oli adoptio meille luonnollinen vaihtoehto”

  Satu Saarinen on kahden adoptiolapsen äiti.

  Samalla kun Satu Saarisen isä eli viimeisiä hetkiään, sai Satu miehensä kanssa iloisen puhelun. Heistä tulisi pienen pojan vanhemmat. Kun toisesta rakkaasta oli luovuttava, saapui uusi rakas ihminen perheeseen. Oli aika hakea 2-vuotias poika kotiin Etelä-Afrikasta, Johannesburgista. Myöhemmin perheeseen saatiin myös pieni tyttö.

 • Marja Hintikka: Häpeäisit, läski äiti!

  Lopetetaan raskaana olevien ulkonäön arviointi. Nyt!

  “Katselinkin, että miten olit noin lihonut! Posketkin olivat kummasti pyöristyneet.” Näin todettiin Marja Hintikalle, kun hän kertoi odottavansa kolmatta lastaan. Marjan mielestä nyt on tullut aika julistaa raskausrauha ja lopettaa odottavien äitien ulkonäön kommentointi!

 • Perheen kanssa luontoretkellä – onnistuuko 12 kilometrin patikkaretki pienten kanssa?

  Mitä tarvitaan onnistuneeseen luontoretkeen lasten kanssa?

  Luonnossa olo lisää niin aikuisten kuin lastenkin hyvinvointia ja vähentää stressiä. Yhdessä kokemisen ja selviytymisen riemu tekee hyvää koko perheelle! Näin lupailevat tutkimukset ja luontosivustot. Mutta mahtaako käytännön kokemus olla aivan näin riemukas? Päätimme testata, kestääkö vanhemmilla hermo vai palaako pinna, kun luontoretkellä on mukana on kaksi alle kouluikäistä lasta, ja edessä 12 kilometriä vaativaa patikkamaastoa? Entä kuinka sujuu koko retken kruunaava telttayö?

 • Marja Hintikka: Pojat ei tanssi balettia

  Kasvatetaan lapsista ihmisiä!

  Yksi varhaisimmista muistoistani on päiväkerhosta, jossa istun isolla punaisella tuolilla. Se on rangaistus riehumisesta. Selkäni takana kaikki tytöt leikkivät kotia. Käännyn katsomaan ja sisälläni käy kauhunväristys - en ikinä halua leikkiä noin tyhmiä juttuja! Muistan tunteen kuin eilisen, sillä se oli minulle täyttä totta. Kotileikki ja perinteiset “tyttöjen jutut” eivät ikinä olleet suosikkejani lapsuudessa. Entä sitten, pohtii Marja Hintikka.

 • Tylsyys kuuluu hyvään lapsuuteen – sopivina annoksina

  Tylsyyden sieto on tärkeä taito - lapselle ja aikuiselle.

  Tylsyyttä on hyvä oppia sietämään, sillä se aktivoi mielikuvitusta ja luovuutta. Vanhemman olisi tärkeää kuunnella lasta, jotta hän tietäisi onko tylsyys hetkellistä vai onko taustalla muutakin, sanoo perheterapeutti ja koulutusjohtaja Eira Tikkanen Suomen Mielenterveysseurasta.

 • Mitä lapset ajattelevat leikkivistä aikuisista?

  Vannotko leikkimisen nimeen vai onko leikki lasten juttu?

  Toiset vanhemmat vannovat leikkimisen nimeen, toiset taas ajattelevat, että leikki on lasten juttu. Mitä lapset ajattelevat leikkivistä aikuisista?

 • "Prinsessatkin huutaa joskus" - elämää aistiyliherkän lapsen kanssa

  MHL yllätti aistiyliherkän uhmaikäisen lapsen yh-äidin

  Sensorisen integraation häiriöön kuuluva aistiyliherkkyys on valtaosalle suomalaisista vielä vieras asia, vaikka häiriönä se ei ole uusi eikä harvinainen. Kukka Sariola sai ensimmäiset merkit kuopuksensa Ellin aistiyliherkkyydestä heti itkuisen vauvan synnyttyä. Arki uhmaikäisen SI-lapsen kanssa vaatii vahvaa ennakointia, tilannetajua ja aikaa. Vanhemman jaksamista tukevat pienetkin onnistumisen ilot.

 • Näin ratkaiset 5 kiperää tilannetta isovanhempien kanssa

  Tasapaino on mahdollista löytää!

  Isovanhemmat ovat monen pikkulapsiperheen paras selviytymiskeino arjessa: mummot ja papat auttavat parhaansa mukaan asiassa kuin asiassa. Läheskään aina apua ei kuitenkaan eri syistä ole tarjolla. Joskus isovanhemmat kokevat, että he ovat tehtävänsä tehneet, toisinaan perheiden vaatimuslistat ovat mahdottomia. Miten voisi löytää sopivan tasapainon isovanhempien, lasten ja lastenlasten suhteessa? Näin asiantuntija ratkaisisi viisi kiperää - ja monelle tuttua - tilannetta.

 • Marja Hintikka: Isovanhemmuus on hukassa

  Olkaa kiitollisia osallistuvista isovanhemmista.

  "Pahimpina hetkinä en kuitenkaan voinut mitään katkerille ajatuksille jotka kumpusivat mieleeni, kun seurasin vierestä ystäviä, joille tuotiin rotinoita päivittäin ja joiden esikoista tarjouduttiin ottamaan yökylään, kun vauvan kanssa oli haasteita. Mummukateus iski, pahemman kerran." Näin sanoo Marja Hintikka, joka on jo laatinut itselleen listan siitä, millainen mummo hän itse aikoo olla.

 • Biologinen lapsi on uusperheen liima

  Väestöliitto: yhteinen lapsi suojelee uusperhettä erolta.

  Uusperheen perustamiseen liittyvä uuden aikaperspektiivin opettelu on kimurantti juttu. Onko sopivaa tehdä yhteisiä lapsia, kun on jo elettyä elämää takana? Jaksaisiko vauva-arkea enää? Harmittaisiko lapsen tekemättä jättäminen? Kansainvälisten tutkimusten mukaan ratkaisu olisi hyvinkin simppeli - yhteinen biologinen lapsi kannattaisi tehdä. Tilastollisesti nimittäin yhteinen biologinen lapsi, jos mikä, auttaa uusperhettä pysymään kasassa.