Hyppää pääsisältöön

Jouni Kaipainen in memoriam

Säveltäjä Jouni Kaipainen (1956-2015).
Säveltäjä Jouni Kaipainen (1956-2015). Säveltäjä Jouni Kaipainen (1956-2015). Kuva: Yle/Helena Hannikainen jouni kaipainen

Hyvästi, Jouni!

Säveltäjä Jouni Kaipainen (24.11.1956- 23.11.2015) on kuollut. Maailma on menettänyt merkittävän säveltäjän, Suomi sujuvasanaisen ja syvällisen musiikkikirjoittajan ja me ystävät hauskan seuramiehen, loistavan, syvästi sivistyneen keskustelijan sekä terävä-älyisen ja lempeän ironisen maailman ja sen ilmiöitten tarkkailijan.

Jouni oli seitsentoistakesäinen ensi kerran tavatessamme. Vuolaasti nuori mies selitti, miten hän ystävänsä kanssa parhaillaan suomentaa Karl Marxin klassikkoteosta Das Kapital. Jo hyvin nuorena Jouni näytti kyntensä myös taitavana kirjoittajana. Noihin aikoihin me Korvat auki-yhdistyksen aktiivit kirjoittelimme ahkerasti artikkeleita toisistamme. Jouni muun muassa laati minun sävellysensikonserttini käsiohjelmatekstit. Myöhemminkin hän on tullut tunnetuiksi inspiroivien konserttiesittelyiden kirjoittajana. Kirjaa hän ei koskaan tehnyt koska ei, omien sanojensa mukaan, halunnut tulla tunnetuksi ”Anu Kaipaisen poikana, joka myös vähän kirjoittelee”.

Ennen kaikkea Jouni oli tietenkin säveltäjä. Hänen laajan ja korkeatasoisen tuotantonsa leimaavimpana piirteenä on säveltäjän äärettömän syvä musikaalisuus, ja sille perustuva ilmaisun pakottomuus ja luontevuus. Ehkä juuri siksi hän ei koskaan innostunut modernismin kaikkein abstrakteimmista ajatuskuvioista, vaikka olikin eteenpäin katsova taiteilija. Jounin vokaaliteokset, konsertot ja sinfoniat tulevat elämään kauan.

Maksasyöpä varjosti ystäväni viimeisiä elinvuosia. Hänen puhui sairaudestaan hyvin suoraan, ja lähetti lähipiirille säännöllisiä tilannekatsauksia terveydentilastaan. Syynä oli se, ”ettei tavatessa tarvitse aina käydä läpi samoja asioita, vaan voidaan puhua jostakin hauskemmasta”. Viimeiseen syksyynsä asti Jouni sävelsi. Hän eli ja hengitti musiikkia loppuun asti. Hengitys on nyt loppunut, mutta musiikki jää.

Eero Hämeenniemi