Hyppää pääsisältöön

Musliminaiset kertovat: Tämän takia pidän huivia enkä kättele vieraita miehiä

Noudattamalla Koraanin oppeja tarkasti ihminen pääsee lähemmäs Jumalaa, uskovat Fadi Qasim ja Marina Holopainen.

Fadi Qasim ja Marina Holopainen pitävät huivia omasta tahdostaan. // Kuva: Eve Väyrynen

Yhden asian Fadi Qasim ja Marina Holopainen haluavat tehdä heti selväksi: he käyttävät huivia joka päivä omasta tahdostaan eivätkä kenenkään käskystä.

Naiset laittavat huivin päähänsä aina, kun tilanteessa on läsnä musliminaiselle vieraita miehiä. Isät, sedät ja omat lapset saavat nähdä naisen ilman huivia, mutta aina julkisille paikoille mentäessä he haluavat kiepauttaa huivin päänsä ympärille.

Qasimille huivi on osa häntä ihmisenä ja muslimina. Myös Holopainen kokee huivin olennaiseksi osaksi musliminaisen elämää.

- Uskon vahvasti siihen, että Jumala on määrännyt huivin käytettäväksi paitsi muslimeille niin myös kristityille. Se on naisen suojaus ja osa minua, Holopainen sanoo.

Holopainen ei silti halua tuomita naisia, jotka eivät käytä huivia. Huivi on hänelle työkalu, jonka avulla hän itse pääsee lähemmäs Jumalaa. Silti Jumala näkee aina ihmisen sielun eikä hänen ulkonäköään. Ihmisestä ei tule pahaa, vaikka hän ei käyttäisikään huivia.

Ja toisinpäin, Qasim huomauttaa. Vaikka paha ihminen käyttäisi huivia, se ei silti tekisi hänestä hyvää muslimia.

- Tärkeintä on sielun puhtaus ja se, että on tekojensa kautta hyvä ihminen. Huivin käyttäminen on jokaisen oma valinta.

“Rukoiletko sä oikeasti viisi kertaa päivässä?”

Sianlihan syömättömyys, paastoaminen ja rukoileminen. Esimerkiksi näitä muslimeille arkisia asioita luterilaiset suomalaiset hämmästelevät.

Sekä Marina Holopaisen että Fadi Qasimin kavereita ihmetyttää rukoileminen. Viisi kertaa päivässä tuntuu hurjan isolta määrältä.

- En mieti, että se olisi erityisen paljon. Olen tehnyt sitä koko elämäni, olen tottunut siihen. Kavereilleni se on vierasta, Qasim sanoo.

Myös paastoaminen herättää ihmettelyä. Ramadanin aikaan keväällä aikuiset muslimit syövät ruokaa vain auringonlaskun ja auringonnousun välisenä aikana. Qasimin kavereissa tämä aiheuttaa kysymyksiä: etkö nyt voisi yhden palan ottaa, ei kukaan näe.

Qasim uskoo, että Allah on kaikkialla ja näkee kaiken. Lisäksi uskonto pitää ottaa tosissaan, se on hänelle arvokas asia. Siksi myös tunnollinen paastoaminen on tärkeää.

Nainen ei kättele vierasta miestä – miksi?

Ne muslimit, jotka noudattavat Islamin sääntöjä tarkkaan, välttelevät fyysisiä kontakteja vastakkaisen sukupuolen kanssa. Esimerkiksi sekä Holopainen että Qasim jättävät vieraat miehet esiteltäessä kättelemättä.

Qasim noudattaa Koraania kirjaimellisesti, koska sitä Islamin jumala tahtoo muslimeilta. Sielunrauha löytyy noudattamalla Islamin sääntöjä täydellisesti.

Myös Holopainen haluaa välttää ylimääräisiä fyysisiä kontakteja vieraiden miesten kanssa. Se tuntuu oikealta hänelle.

- Periaatteessa Jumala tuomitsee meitä vain meidän aikomuksiemme perusteella. Eli jos sinun sielusi on puhdas ja puhut miehen kanssa ilman mitään flirttiä, niin se on okei, koska Jumala näkee, mitä meidän sielussamme tapahtuu, Holopainen sanoo.

Kättelemättömyys ei rajoita sosiaalista elämää, koska miesten kanssa voi jutella samalla tavalla kuin ennenkin.

Holopaisen mielestä media luo väärää kuvaa naisen asemasta islaminuskossa. Nainen on timantti, jota mies haluaa suojella. Mies ei halua kätellä vierasta naista, koska hän kunnioittaa naista niin paljon.

- Musliminaisena on helppo elää, koska naista arvostetaan niin paljon, Holopainen toteaa.

Lue myös:

Tutkija musliminaisten huiveista: "On erikoista ajatella, että vaatekappale on merkki alistamisesta" 

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.

 • YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa

  Mökkifestarit on kolmen päivän spessulähetys YleX Aamussa.

  YleX Aamun Viki ja Köpi järjestävät kolmen päivän Mökkifestarit kesäkuussa YleX Aamun Mökkifestarit kuuluu radiossa ja näkyy Yle Areenan streamissa 26.–28.6. Kaksi miestä, yksi mökki ja koko Suomen kokoinen mökkifestariviikonloppu! YleX Aamun Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio laittavat itsensä likoon 26.–28.