Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Madotus ihmisillekin?

”Miksi ihmisille ei suositella madotusta niin kuin kotieläimille? Ihminen voi saada esimerkiksi suolinkaisen kasvi- ja perunamaalta. Ehkä suolinkainen on joidenkin selittämättömän tautioireen aiheuttaja.”

Kyllähän tuossa asiaa on. Kehitysmaissa sadoilla miljoonilla, ellei jopa parilla miljardilla, on suolinkainen.

Täytyy nostaa hattua lääkärille tai potilaalle, joka huomaa, että kuumeen, yskän ja ehkä nokkosihottuman aiheuttaakin toukkavaiheen suolinkaistartunta. Kun aloitin lääkärinurani, pohjoisissa terveyskeskuksissa osastolle otettavien potilaiden tutkimusrutiineihin kuului ulosteen madon munatutkimus. Vieläköhän semmoinen on tapana?

Rutiininomaista madotusta kaikille ei tosiaan ole käytössä, mutta totta kai kun loinen todetaan, se myös häädetään.

IBD:n kotiseurantamenetelmä

”IBD-potilaathan joutuvat säännöllisesti käymään laboratoriokokeissa. Olen kuullut, että Norjassa on semmoinen testi käytössä, että potilas pystyy itse kotona seuraamaan kalprotektiiniarvoja. Onkohan vastaavaa tulossa myös Suomeen?”

Tulollaan on. Tällä hetkellä on meneillään tutkimus, jossa tuon testin hyötyä arvioidaan.

IBD tarkoittaa tulehduksellista suolistosairautta, siis haavaista paksusuolen tulehdusta, Crohnin tautia ja koliittia. Näissä taudeissa suolen limakalvo tulehtuu ja sinne alkaa erittyä kalprotektiini-nimistä ainetta. Tämän aineen määrää mitataan ulostenäytteestä, jolloin saadaan selville taudin tila. Nykyään potilas joutuu viemään näytteensä laboratorioon, mutta tällainen kotitesti on siis olemassa ja kohta varmaan myös Suomessa.

Tenniskyynärpäähän PRP-hoitoa?

”Tenniskyynärpäävaivaan mainostetaan PRP:tä, joka on kuulemma tutkimuksien mukaan parempi kuin kortisoni. Miksi tämä hoitomenetelmä ei ole levinnyt laajemmalle kuin vain joihinkin paikkoihin Suomessa? Onko hoito oikeasti tehokasta?”

Idea PRP:ssä eli verihiutalerikkaassa plasmassa ja sen pistämisessä tulehduskipupaikkaan – vaikkapa juuri tenniskyynärpäähän – on se, että se käynnistäisi tulehdusta parantavan ketjureaktion paikan päällä. Menetelmässä otetaan potilaan omaa verta, josta sitten lingolla eli sentrifugilla erotetaan plasma, jossa on paljon verihiutaleita. Puudutteen kanssa se sitten pistetään ihon alle.

Aukotonta tieteellistä näyttöä PRP:n hyödystä ei vielä ole, siksipä se ei vielä niin laajalle ole levinnytkään. On kuitenkin joitakin yksittäisiä ortopedejä, jotka menetelmää käyttävät. Jos lisää painavaa näyttöä saadaan, PRP:n käyttö varmasti myös yleistyy.

Uusia hoitomuotoja odotellessa kannattaa käyttää hyväksi havaittuja hoitomenetelmiä. Paljon voi tehdä myös itse:

Kommentit