Avauspäivänä kuultiin 14 kilpailijaa, joiden joukossa ensimmäisenä suomalaisena soitti Pekko Pulakka. Tapasimme tuomariston sihteeri Anna Krohnin, joka on kisojen konkari toimiston puolella. Radion asiantuntija Tero Latvala valitsi päivän parhaat esitykset.
Pulakan soittoa jännitettiin herkeämättä muun muassa Turussa, jossa sijaitsee nuoren miehen työpaikka. Hän toimii Turun filharmonisen orkesterin vuorottelevana konserttimestarina. Kuopion viulukilpailussa toiseksi tulleen soittajan juna veikin jo varhain iltapäivällä takaisin Varsinais-Suomeen.
"Hänen soittonsa on 23-vuotiaaksi hyvin oivaltavaa. Hän on niin sensitiivinen, ja tarvittaessa mukana on särmää", kertoo viulisti Maija Kontunen-Snellman, joka soittaa viikoittain Pulakan vierustoverina harjoituksissa ja konserteissa.
"Pekko ei ole mikään briljantti flirttailija, vaan yleisotteeltaan rauhallinen. Hän huomioi teosten tunnelmat ja tarvittavat sävyt. Bartók-näkemyksessä soisi toki olevan enemmän hurjuutta ja kauniin soiton unohtamista, mutta senkin puolen hän tulee tavoittamaan iän myötä."
Kontunen-Snellmanin mukaan orkesteri on Pulakan urakoinnista kovin ylpeä. Vuoden alussa työt aloittanut viulisti esitti juuri ennen kisaa koko alkueräohjelmansa työporukalle ja muille ystäville.
"Hän on aina niin ihailtavalla tavalla valmistellut stemmansa. Ammatissamme koeaika on stressaava vaihe, ja uusia tulokkaita pitääkin tässä mielessä ymmärtää erityisellä tavalla. Pekko on ikäisekseen hämmästyttävän kypsä."
Asiantuntija Tero Latvalan poiminnat
Sibelius-Akatemian viulunsoiton lehtorin mielestä parhaat esitykset kuultiin aivan päivän päätteeksi.
Diana Tishchenko (UKR): "Ehyt ohjelma. Bach- ja Mozart-soitto todellista huipputasoa. Bartók ei niin rohkea kuin mihin tiedän hänen yltävän."
Emmanuel Tjeknavorian (AUT): "Todella hienoääninen soittaja ja varsinkin hienot karaktäärit. Bartók-veto puhui puolestaan niin hyvin, että tässä on aivan turha edes selitellä."
"Monet soittajista todellakin pärjäsivät Bartókin sonaatin vaikean ensiosan kanssa. Se on jo hatunnoston arvoinen asia. Kuopion kilpailussa sama nähtiin usean suomalaisen kohdalla."
Katso kaikki ensimmäisen alkueräpäivän esitykset
Anna Krohn jännittää etukäteen, jotta kaikki menisi hyvin
Sibelius-juhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn on edennyt pitkän matkan Sibelius-fanaattisesta koulutytöstä moninkertaiseksi viulukilpailun työmyyräksi.
"Lintsasin koulusta vuoden 1965 ensimmäisen kisan aikana ja myöhemmin opiskelijana lintsasin luennoilta ilman muuta!" hän naurahtaa. "Tämä kisa oli heti minun juttuni, vaikken tiennytkään päätyväni näihin hommiin."Jean Sibelius on Krohnille ennen kaikkea "kohtalo". Lopullinen rakastuminen säveltäjän viulukonserttoon tapahtui, kun nuori vaihto-oppilastyttö oli 1960-luvulla napannut USA:han mukaan viulisti Nathan "Tossy" Spivakovskyn LP-levyn.
Tuomariston sihteeri saa nyt työskennellä kansainvälisten huipputekijöiden kanssa. Tuolit on jaettu reilusti yli kaksi vuotta sitten. Erityistä houkuttelua tähtien haalimiseksi ei tarvita, kun ollaan ajoissa liikkeellä."On upeaa saada hengittää tuomariston kanssa samaa ilmaa ja kuulla kaikki heidän juttunsa. Kilpailijoita taas kuuntelen ihan vain konsertteina enkä minä onnekseni joudu miettimään paremmuusjärjestystä."
Krohnin mukaan järjestelyt ovat aina sujuneet yllättävän hyvin. Sosiaalisen median hyödyntäminen on muuttanut työtä huomattavasti verrattuna 2000-luvun alkuun. Niin ikään Musiikkitalon mukaantulo on iso konkreettinen muutos vanhaan.
Koko Sibelius-juhlinnan päätapahtumat sijoittuvat vuoden loppuun. Kun Krohn saa työtovereineen yhden toimiston ensi viikolla suljettua, vuorossa on Hämeenlinnan Sibelius-kongressi. Pitkissä järjestelyrupeamissa melkein kaikkeen on pystynyt etukäteen varautumaan ja vaikuttamaan – ei tosin aina.
"Viime kerralla Finnairin iso lakko iski aivan viulukisan loppuun, ja tuomaristo oli ihan paniikissa. Onneksi lennot saatiin lopulta järjestettyä uudelleen."
Päivän kommentti
Lähetysikkunassa nimimerkki "Fani" kertoi rientaneensä suoraan saksan kokeesta seuraamaan Pekko Pulakan otteita. Koe jäi kuulemma kesken. Jäämme innolla odottamaan lisää omistautuneisuutta tältä musiikin ystävältä.
Loput kolme suomalaiskilpailijaa esiintyvät tiistaina. Heti toisen alkueräpäivän aluksi klo 10 vuorossa ovat peräkkäin Kasmir Uusitupa ja Juho Valtonen. Sara Etelävuori soittaa klo 18.30.
Katso, kuinka rennoissa tunnelmissa viulistit viihtyivät toimittaja Riikka Holopaisen seurassa sunnuntaina...
Kuuntele radiolähetys ensimmäisestä kilpailupäivästä: