Hyppää pääsisältöön

Rap-battlessa ei ole pelisääntöjä: "Siellä on homoksi haukuttu jo vuosikausia"

Nikke Ankara herätti kohua esittämällä Roope Salmiseen kohdistuneen alatyylisen riimin Radio Suomipopilla.

Nikke Ankara on noussut parrasvaloihin rap-battlen kautta.

Yo, Kajo lähettää mulle fanipostii
sen levy on täynnä paskaa, niinku roskis

Näin Lyömättömien Kosola räppäsi battle räpin SM-finaalissa vuonna 2009 MC Kajoa vastaan. Riimi on oiva esimerkki siitä, millaista rap-battle parhaimmillaan on.

Rap-battlessa vähintään kaksi räppäriä eli MC:tä räppää toisiaan vastaan. Räppärit yrittävät vuorollaan improvisoida biitin tahtiin riimejä, joilla solvataan vastustajaa jopa erittäin rujolla ja tylyllä tavalla. Tarkoituksena on saada vastustaja mahdollisimman hämmentyneeksi, jotta hän ei saisi omalla vuorollaan mitään aikaan, sekä vakuuttaa yleisö siitä, että on vastustajaa parempi räppääjä.

Vaikka battlaajien haukkumariimit voivat olla erittäin henkilökohtaisia ja todella loukkaavia, kyseessä on ainakin Suomessa huumoriin pohjautuva hiphop-kulttuurin muoto. Riimeistä on turha loukkaantua, sillä tylyttäminen on pelin henki.

Onko rap-battlessa pelisääntöjä sen suhteen, mitä voi sanoa?

Mutta onko rap-battlessa pelisääntöjä sen suhteen, mitä voi sanoa? Saako vastustajaa solvata miten tahtoo ja haukkua myös äärimmäisen mauttomalla tavalla?

Rap-battle-skenestä suomiräpin kärkikaartiin noussut Nikke Ankara vieraili perjantaina 20. marraskuuta Radio Suomipopilla. Ankaran piti ottaa battle Roope Salmistavastaan, mutta Salminen ei saapunut paikalle. Ankara laitettiin kuitenkin räppäämään terveisensä Salmiselle rap-battle-hengessä. Ankara päätti räppinsä näin:

Nikke on niin kermainen
sä oot niin homo jätkä
et sun pierut haisee spermalle

Ankaran lainit ovat herättäneet huomiota sosiaalisessa mediassa, eri blogeissa sekä keskustelupalstoilla. Ankaraa on kritisoitu siitä, että vielä vuonna 2015 suomalainen räppäri heittää homoläppää suorassa radiolähetyksessä.

Mutta toisaalta – kyseessähän oli rap-battle, vaikkakin ilman Salmisen läsnäoloa. Eikö silloin saisi sanoa mitä tahansa?

Miettimisaikaa noin kaksi sekuntia

Rapin SM-kilpailuissa kilpaillaan battle rapissa. Vuodesta 2002 kilpailua järjestäneen Kool Kat Recordsin toimitusjohtaja Pasi Palosen mukaan battlatessa voi yleensä sanoa mitä vaan, kunhan muistaa kunnioittaa vastustajaa. Aina ei kuitenkaan ole ok räpätä mitä sylki suuhun tuo.

- Rapin SM-kisoissa on tippunut kovia kilpailijoita ennen finaalivaihetta rasististen juttujen vuoksi. Niin kävi esimerkiksi toissa vuonna, Palonen sanoo YleX:lle.

Hyvän ja mauttoman lainin välinen raja voi olla veitsenterällä tasapainoilua. Palosen mukaan räppärin on osattava lukea tilannetta niin, että hän tietää, mitä kyseisenä hetkenä kannattaa sanoa ja mitä ei. Lisäksi lainin pitäisi rimmata mahdollisimman hyvin, oltava sopivan piikikäs ja saatava yleisö nauramaan.

Se on haastavaa: vuoden 2012 rapin Suomen mestari Gettomasa muistuttaa, että laineja ehtii miettiä lavalla vain parin sekunnin ajan.

"Ei siinä ehdi ajatella, että voinko sanoa tämän vai en."― Gettomasa

- Ei siinä ehdi ajatella, että voinko sanoa tämän vai en. On sanottava ja annettava mennä, Gettomasa kertoo.

Gettomasan mukaan räppäriä ei ole juurikaan syytä arvostella yksittäisten freestyle-lainien vuoksi. Kahdessa sekunnissa kovinkaan moni ei ehdi hioa ideaansa tai lainia mahdollisimman teräväksi – ei ainakaan joka kerta.

Sen vuoksi etenkin aloittelevat battle-räppärit saattavat solvata vastustajaansa turhankin epäkorrekteilla tavoilla.

- Kyllähän siellä on homoksi haukuttu jo vuosikausia. Mutta kyllä ne jätkät yleensä heittää femmat battlen jälkeen, Palonen sanoo.

Joillekin homoläppä voi olla ok, toisille ei

Homoläpän heittäminen rap-battlessa ei tarkoita sitä, että räppäri olisi homofoobinen tai vastustaisi homoja. Jos räppäri tekee viittauksia vastustajansa etniseen taustaan, ei tarkoita, että hän olisi rasisti.

Toki riimit voivat kieliä jonkin verran sitä, millainen ihminen räppäri pohjimmiltaan on ja millainen on hänen maailmankuvansa. Gettomasan mukaan jokainen räppäri riimittelee oman maun mukaansa ja säätää omat rajansa sille, mitä sanoo ja mitä ei.

- Itse en heittäisi rasistista läppää tai ainakaan veisi sitä liian pitkälle. Sama juttu homoläppien kanssa, Gettomasa sanoo.

Riimejä improtessa räppärin lahjakkuus, tilannetaju ja verbaalisuus punnitaan. Jos battlessa tuo esille arkaluontoisia asioita tai alatyylisiä haukkamasanoja tai -ilmaisuja, on olemassa pahan mokan riski. On eri asia, nauretaanko räppärin laineille vai räppärille lainiensa takia.

- Moni voi olla hyvä battle- tai freestyle-räppäri olohuoneessaan. Lavalla se on kuitenkin aivan eri asia, Palonen kertoo.

YleX yritti tavoittaa Nikke Ankaraa, mutta haastattelua ei saatu sovittua.

Lue myös:

Rapin Suomen mestari tavoittelee kolmatta mestaruuttaan: Jollain pitää maksaa vuokrat

Nikke Ankara yhteistyöstään Cheekin kanssa: Olen todella fiiliksissä

Räppäri Nikke Ankara: Mietin etukäteen, mitä kaikkea pahaa Summer Up -keikalla voisi tapahtua