Hyppää pääsisältöön

Turha huoli, herra Hakkarainen

Janne Yli-ÄyhöJanne Yli-Äyhö on Ylen tuotantojohtaja.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen kertoi marraskuun alussa huoliaan yleläisten kortinpeluusta. Lausunto oli repäiseväksi tarkoitettu. Tietenkään se ei kuvaa meitä.

Kansanedustaja Hakkaraisen kommenttia voisi ajatella kuitenkin muistutuksena siitä, että julkisena, verorahoitteisena toimijana meidän Ylessä pitää jatkuvasti kehittää tehokkuuttamme.

Aiemmat ansiot eivät tarkoita, että tämä työ olisi ohi. Toimintaa pitää parantaa jatkuvasti ja yleläiset ovatkin monessa kohtaa osoittaneet kykynsä uudistua ja kehittää alaa ja työtä, niin että meihin käydään tutustumassa pitkin Eurooppaa ja muuta maailmaa. Esimerkkeinä voisi mainita tiedostopohjaisen, digitaalisen ohjelmatuotantoprosessin, automaation käytön uutisstudiossa ja mittavan Sotshin olympialaistuotannon toteutuksen etänä Pasilasta käsin. Olemme myös purkaneet ylimääräistä tuotantokapasiteettia ja hankkiutuneet turhista seinistä eroon.

Mitä voisimme vielä tehdä? Uusi teknologia antaa mahdollisuuksia toteuttaa asiat uudella tavalla. Ylen ammattilaiset valjastetaan miettimään, miten parhaat käytännöt viedään kaikkeen toimintaan. Jokainen meistä tietää, että on asioita, jotka eivät toimi niin kuin pitäisi. Nyt niihin on syytä tarttua.

Uudet toiveet Ylen sisällöille ja samanaikaiset kustannuspaineet pitävät meidät kiireisinä. Voimmeko löytää keinoja, joilla voimme valmistautua tuotantoihin paremmin, virtaviivaistaa tekemistä ja näin vähentää hukkaa? Voimmeko vähentää ylitöitä paremmalla suunnittelulla? Hankimmeko oikean kokoisia tuotantovälineitä ja teemmekö tuotannot oikean kokoisina? Jos uutisissa halutaan lisää kevyttä ja ketterää videotuotantoa, niin mikä on raskaan tekniikan oikea määrä?

Monella toimialalla on otettu käyttöön jatkuvan parantamisen periaatteet ja ketterät menetelmät. Nämä sopivat myös mediayrityksen kehittämiseen. Se on usein niin sanotun maalaisjärjen käyttöä. Apuna voi käyttää yksinkertaisia työkaluja. Pidetään paikat järjestyksessä, visualisoidaan toiminnan ohjaaminen ja mittarit, kokeillaan ja edetään uusissa asioissa reippain askelin, vakioidaan tehtävä työ, analysoidaan systemaattisesti työnkulut ja laitetaan hihat heilumaan.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua