Hyppää pääsisältöön

Aki Kaurismäen tv-elokuva Likaiset kädet vihdoin nähtävillä!

Likaiset kädet. Ohjaus Aki Kaurismäki, 1989.
Kati Outinen ja Matti Pellonpää, petollinen Jessica ja kiltti Hugo. Likaiset kädet. Ohjaus Aki Kaurismäki, 1989. tv-elokuva

Yli 25 vuotta katsojilta piiloteltu Likaiset kädet esitetään Teeman elokuvafestivaalilla torstaina. Ainutkertainen tapaus!

“Minussa on 60 prosenttia eksistentialistia, 20 prosenttia kommunistia, 10 prosenttia egoistista yleisvasemmistolaista, 10 prosenttia anarkistia, loput on vettä ja tavallista sosiaalidemokraattia.” – Aki Kaurismäki 1988

Teeman elokuvafestivaalin iso tapaus on elokuva, joka on peräisin Ylen arkistojen kätköistä. Se saattaa myös olla ainutkertainen tapaus, sillä seuraavista tv-esityksistä ei ole tietoa. Elokuva on Aki Kaurismäen ohjaama Likaiset kädet. Se on teos, josta harva on kuullut ja jonka vielä harvempi on nähnyt.

Jean-Paul Sartren vuonna 1948 kirjoittamaan näytelmään perustuva Likaiset kädet on Ylen Tv-teatterin tuottama televisionäytelmä tai televisioelokuva. Se esitettiin TV1:n Kunnon kino -ohjelmapaikalla vuonna 1989, sen jälkeen se katosi arkistoihin, eikä Kaurismäkikään tuntunut halukkaalta sitä esittelemään. Nyt tuo 26 vuotta piilossa ollut teos on kuitenkin vihdoin nähtävillä, uutena värikorjattuna ja ohjaajan hyväksymänä kopiona.

Likaiset kädet kuvaa toisen maailmansodan loppuvaiheita kuvitteellisessa Illyrian valtiossa, natsien ja kommunistien välissä. Tarinassa on vastarinta- ja myöntyväisyysliikkeiden risteytyviä polkuja, petoksen, uskollisuuden, pelkuruuden, rohkeuden, vallan ja rakkauden ristiriitoja, eksistentialismin perusteita.

Sulevi Peltola Aki Kaurismäen tv-elokuvan Likaiset kädet kuvauksissa 1989.
Sulevi Peltola. Sulevi Peltola Aki Kaurismäen tv-elokuvan Likaiset kädet kuvauksissa 1989. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle Kuvapalvelu sulevi peltola

Ytimessä on murha, joka kiltin nuoren miehen tulee tehdä. Tuo mies on Hugo, peitenimeltään Raskolnikov. Häntä näyttelee Matti Pellonpää. Elokuvan viimeinen repliikki on Hugon/Raskolnikovin itsemäärittely: “Käyttökelvoton.”

Sartren teksti sopi hyvin Kaurismäen maailmaan. Kuten Peter von Bagh on kirjoittanut: "Sartrelainen historian ironia on yksinkertaisesti aavemaisen lähellä Kaurismäen maailmankatsomusta."

Aki Kaurismäki totesi tv-elokuvastaan vastikään TV-maailmalle: “Näyttelijöiden takia minä sen pelastin. Näyttelijät ja tekstin kauneus ovat syyt, miksi kuitenkin päädyin restauroinnissa repimään Likaisista käsistä värit esiin. Niin olivat kaikki nuoria. Miten Sulevi Peltola saattoi olla noin nuori! Se johtui siitä, että mä itse olin vielä nuorempi.”

Aki Kaurismäki ohjaa tv-elokuvaa Likaiset kädet. 1989.
Aki Kaurismäki ohjaa Peteliusta ja Kallialaa. Aki Kaurismäki ohjaa tv-elokuvaa Likaiset kädet. 1989. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle Kuvapalvelu Aki Kaurismäki,Aake Kalliala,Pirkka-Pekka Petelius,Likaiset kädet,teeman elokuvafestivaali 2015

Nuoren Sulevi Peltolan (kommunistijohtaja Hoederer) ja vielä nuoremman Matti Pellonpään lisäksi mukana ovat Hugon petollista vaimoa esittävä Kati Outinen, henkivartijakaksikko Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala, puoluetoveri Kaija Pakarinen, Esko Nikkari, Kari Väänänen, Pertti Sveholm, Hannu Lauri…

Ohjaaja leikkasi seitsemässä päivässä kuvatun tv-elokuvansa itse, samaan aikaan Tulitikkutehtaan tytön kanssa. Tulitikkutehtaan tyttöä leikattiin päivät Karkkilassa, Likaisia käsiä yöt Pasilassa. "Talon sääntöjen mukaan kukaan muu kuin leikkaaja ei saanut koskea leikkauspöytään. Niinpä hiippailin paikalle öisin, puhuin kulloinkin vuorossa olevan siivoojan päästämään minut sisään ja työskentelin auringonnousuun", Kaurismäki muistelee Peter von Baghin Kaurismäki-kirjassa.

Likaiset kädet on suotta unohtunut ja piiloteltukin teos Aki Kaurismäen tuotannossa, onneksi se on nyt ainakin kerran tv-katsojien nähtävissä. Lavasteet ja kuvaus ovat aikansa käyttökelpoista tv-työtä; teksti, ohjaus ja näyttelijätyö sen sijaan ovat parasta A-luokkaa.

Oi niitä aikoja

Likaisten käsien lisäksi Teeman elokuvafestivaalilla esitetään kuusi Aki Kaurismäen lyhytelokuvaa, tai musiikkivideota, vuosilta 1986–96. nekin uusina komeina kopioina. Elokuvat ovat Those Were the Days (to klo 20), These Boots (to klo 21.15), Thru the Wire (to klo 22.55), Rock'y VI (to klo 23.05), Oo aina ihminen (to klo 23.15) ja Rich Little Bitch (su klo 17.20). Ne kaikki ovat myös katsottavissa Areenassa viikon ajan ensiesityksen jälkeen.

  • Likaiset kädet. Suomi 1989. Ohjaus Aki Kaurismäki. Näyttelijät: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Sulevi Peltola, Pirkka-Pekka Petelius, Aake Kalliala, Kaija Pakarinen, Esko Nikkari, Kari Väänänen, Pertti Sveholm, Hannu Lauri, Asmo Hurula, Hannu Viholainen. Tuotanto TV1 Teatteritoimitus ja Sputnik Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa