Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Arvoviulu, jonka hintalapun edessä Jannen velatkin olisivat paperia

Wang Xiao Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa 2015
Wang Xiao Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa 2015 Kuva: Copyright Heikki Tuuli 2015 xiao wang

Toisena kisapäivänä suomalaisista soittivat Kasmir Uusitupa, Juho Valtonen ja Sara Etelävuori. Maineikkaan Guarneri-viulun haltija Wang Xiao hämmästytti soitollaan monia. Tero Latvalalla oli selkeä näkemys päivän parhaista soittajista. Tapasimme myös viulupedagogien ikänestori Tuomas Haapasen.

Tiistain aamupäiväsessiossa esiintyi Wang Xiao, jolla on lainassa tarunhohtoisen Bartolomeo Giuseppe Guarnerin (del Gesù) rakentama soitin vuodelta 1740. Yksilö kantaa lempinimeä ex-Sándor Végh.

"Tätä silmäterää tulee kyllä raahattua mukana vessaankin, eli suojelen sitä aivan henkeni edestä. Eikä parempaa turvaa voisi olla", kertoo Wang.

Viulisti Wang Xiao ja ex-Sándor Végh.
Viulisti Wang Xiao ja ex-Sándor Végh. Kuva: Sandra Saulo/YLE viulisti wang xiao

Yhdysvaltoihin asettunut kiinalainen oli viime kevään Kuningatar Elisabeth -kilpailun finaalissa kovan paikan edessä. Tietty raja tuli vastaan, kun piti saada yksinkertaisesti parempi soitin tulevia konsertteja ja tätä Helsingin-reissua varten.

Apuun riensi viulunvälittäjä Florian Leonhard. Hän tiesi jo etukäteen, millaisen erikoistuotteen kanssa Wang pääsisi pulmastaan eteenpäin. Arvoviulu kuuluu siihen harvalukuiseen kategoriaan, jossa minkäänlaisia hintalappuja ei tunneta.

"Lainasin viulun vasta noin viikko sitten. Soitettuani kaksi päivää tunsin jo suurta yhteyttä soittimen repertuaarimahdollisuuksien kanssa. Vaihdoin kyllä yhden kielen, mutta muuten kaikki käytännön järjestelyt hoituvat allekirjoittamalla erilaisia papereita."

Alkuerien ohjelmisto kattaa monenlaisia klassisen musiikin alalajeja. Wangin mukaan ex-Sándor Végh'n paras puoli onkin monipuolinen soveltuvuus tähän kaikkeen. Hän käytti aiemmin toista Guarneria, jonka puhti ei kuitenkaan aivan riittänyt kilpailukäytössä.

"Soittimet ovat kuin ihmisyksilöitä. Maailman parhaita viuluja on siksi aivan mahdotonta laittaa keskenään ranking-sijoituksiin."

Viulisti Wang Xiao ja ex-Sándor Végh.
Viulisti Wang Xiao ja ex-Sándor Végh. Kuva: Sandra Saulo/YLE viulisti wang xiao

Pekingin keskuskonservatorion kautta Philadelphian Curtis-instituuttiin ja Manhattanin musiikkikorkeakouluun kulkenut Wang työskentelee pedagogi Lucie Robertin hellässä huomassa.

"Tänä vuonna ryhdyin virallisesti hänen assistentikseen. On todella tärkeää välittää eteenpäin kaikkea mitä on itse saanut oppia."

Asiantuntija Tero Latvalan poiminnat

viulutaiteilija Tero Latvala
Tero Latvala. viulutaiteilija Tero Latvala Kuva: Yle/Johanna Kannasmaa tero latvala

Sibelius-Akatemian viulunsoiton lehtori ei epäröinyt tiistain parhaiden soittajien valitsemisessa. Hän viehättyi kilpailun nuorimman osanottajan sekä kahden kokeneemman kilpailijan suorituksista.

Minami Yoshida (JPN): "Suuren lahjakkuuden äänelliset avut ovat ilmiömäiset. Se koko tyttöhän soi! Ympäröivä tila täyttyi äänestä, mikä tuli hienolla tavalla esiin koko ajan. Oli oikein virkistävää, kuinka hän nosti Bartókissa soittimen ylös aina, kun oli jotakin painavaa sanottavaa."

Sarah Christian (GER): "Erittäin vakuuttava kaikin tavoin. Todella vahva Bartók. Siinä hän oli ensimmäinen kilpailija, jolla oli todella monipuolinen tapa suhtautua soittonsa atakkeihin ja aksentteihin. Kysymysmerkkinä on vähän imelä soitto Sibeliuksen kohdalla. Samaa olen huomannut muillakin keskieurooppalaisilla näiden päivien aikana."

Anna Göckel (FRA): "Soitossa on koskettava ääni. Bartókia hän käsitteli oivaltavasti pitkien fraasien kautta, ja voimaakin oli mukana. Bachin d-mollipartitaan hän otti todellisen surun mukaan. Sikarin tuoksu pölähti Sibeliuksen Souvenirissa ilmaan. Sointi tuo muutenkin mieleen vanhat hyvät ajat."

Yoshida Minami Sibelius-viulukilpailussa 2015
Minami Yoshida. Yoshida Minami Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli yoshida minami
Sarah Christian Sibelius-viulukilpailussa 2015
Sarah Christian. Sarah Christian Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli sarah christian
Anna Göckel Sibelius-viulukilpailussa 2015
Anna Göckel. Anna Göckel Sibelius-viulukilpailussa 2015 Kuva: Heikki Tuuli anna göckel

"Konkari Wang Xiaon soitossa ei ole heikkoa kohtaa. Ei se silti konemaistakaan onneksi ole. Bartókissa voisi tietenkin käyttää mielikuvitusta enemmän. Hän pätki fraaseja vähän hämmentävästi Mozartissa. Tämä johtuu sekä tyylistä että tekniikasta."

Katso kaikki toisen alkueräpäivän esitykset

Suomalaisviulistien sukupuu on silkkaa Haapasta

Viulistilegenda Tuomas Haapanen Jean Sibelius -viulukilpailuissa.
Viulupedagogi ja kilpailutoimikunnan jäsen Tuomas Haapanen. Viulistilegenda Tuomas Haapanen Jean Sibelius -viulukilpailuissa. Kuva: Sandra Saulo/YLE tuomas haapanen

Vähintään yksi mies on yhteinen tuttu koko sille sisäpiirille, joka tällä viikolla parveilee Helsingin konservatorion kisa-aulassa. Tosin kaikki heistä eivät ehkä tiedä olevansa Tuomas Haapasen, 90, oppilaiden oppilaita. Pitkän linjan viuluvaikuttaja on nyt kilpailutoimikunnan jäsen ja kuuntelijana intohimoinen nuorten kykyjen bongaaja. Vuosikymmenet ovat kirkastaneet hänelle hyvin realistisen kuvan koko tapahtuman mittasuhteista.

"Viulistille se on yhden laajan ohjelmiston suorittamista yhdessä kilpailussa. Sitten tuomaristo päättää, ketkä tämän tekevät parhaiten. Lisäksi on olemassa valtavan hieno mahdollisuus esittää finaalikonserttoja yleisön ja orkesterin edessä."

Viulistilegenda Tuomas Haapanen Jean Sibelius -viulukilpailuissa.
Viulistilegenda Tuomas Haapanen Jean Sibelius -viulukilpailuissa. Kuva: Sandra Saulo/YLE tuomas haapanen

Haapanen kertoo, kuinka kansainväliset pedagogit noudattavat nykyisin kovin yhtenäistä ja valtiorajojen yli sekoittunutta opetusperinnettä. Ranskalaisen ja saksalaisen tyylin välillä on pieni jakolinja, mutta muilta osin nimenomaan universaali viulukoulu vaikuttaa esimerkiksi Itä-Aasian klassisen musiikin buumissa.

Olisiko suomalainen koulu sitten haapaslaisuutta, jotakin aivan omaa? Tarkkasanainen isähahmo ei aivan tunnista ajatusta, vaikka toisen polven Haapas-kasvatit ovatkin ehtineet jo huipulle.

"Suomalaiset viulistit ovat täysin tätä korkeaa yleistasoa. Entisaikojen huiput olisivat huippuja vieläkin, mutta kansainvälinen taso on selvästi laajentunut tuon kovimman kärjen alapuolella."

Viulunsoiton trendit vievät Haapasen mukaan kohti ulkonaisen tehon ja säväkkyyden korostumista. Soiton syvin olemus on kuitenkin ensi sijassa musikaalisuutta.

"Se voi viedä harhapoluille, kun tehoa tavoitellaan kaikin keinoin eikä olla sopusoinnussa ohjelmiston kanssa."

"Nuorilla tuntuu olevan rautainen itsevarmuus ja osaaminen. Ennen oli hermoilua paljon enemmän. Kehitys on osittain tietenkin koulutuksen tulosta."

Sibelius-kisan historian tunnelmaltaan paras hetki on Haapasen vertailussa vuoden 1985 palkintojenjako. Lopputulosta oli kiitollista ilmoittaa. Ilja Kaler ja Leonídas Kavákos jakoivat voiton, mikä oli suosionosoituksista ratki revenneen suomalaisyleisön mielestä oikeus ja kohtuus.

Päivän kommentti

Koko toimitus odotti uteliaana, seurataanko laulaja Tuomas Lehtisen perheessä tiistainakin kisalähetyksiä. Perheenisä ehti maanantain puolella twiitata jälkikasvunsa hartaasta toiveesta. Tällaisissa faneissa on tulevaisuus.


Alkuerät kilpaillaan keskiviikkona loppuun 12 soittajan voimin. Noin klo 21.30 suorassa lähetyksessä kuullaan 20 välierävaiheeseen jatkavan nimet. Kantapöytä lähetetään suorana kisapaikalta Helsingin konservatoriolta klo 14 alkaen. Inari Tillin ja Vesa Kytöojan vieraiksi saapuvat Tero Latvala, Antti Tikkanen, Tami Pohjola, Uljas Pulkkis, Arto Nyberg ja Petri Aarnio.

Koosteessa toimittaja Lotta Emanuelssonin ja asiantuntija Tero Latvalan poiminnat tiistailta soittonäytteineen:

Kommentit
  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.