Hyppää pääsisältöön

Esteratsastus – ratsastuksen suosituin kilpailumuoto

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Esteratsastus on yksi suosituimmista ratsastuslajeista, ja kilpailumuotona kaikista suosituin. Esteiden ylittämisessä yhdistyvät tarkkuus, tasapaino, yhteistyö ja vauhdin hurma. Esteratsastuksessa ei ole koskaan kyse vain korkeushypystä, sillä esteet eri mittaisia myös pituussuunnassa. Myös esteiden muodolla, asettelulla ja etäisyydellä toisistaan voidaan vaikuttaa suorituksen haastavuuteen.

Kilpailuissa vältetään virhepisteitä ja tavoitellaan ihanneaikaa

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Esteratsastus on ollut olympialaji vuodesta 1900 ja on yksi vanhimmista ratsastuksen kilpailulajeista. Suomessa ja kansainvälisellä tasolla kisoja järjestetään vuosittain paljon ja monipuolisesti.

Kilpailuissa esteistä muodostuva rata hypätään ennalta määrätyssä järjestyksessä enimmäisajan sisällä. Esteratsastuksen arvosteluperusteet riippuvat kilpailusta, mutta yleisesti suoritukset arvostellaan niin, että vähiten virhepisteitä saanut ja nopeimman ajan ratsastanut ratsukko voittaa.

Virhepisteitä kertyy esteen pudottamisesta, hevosen kieltäytyessä hyppäämästä ja määritetyn enimmäisajan ylittämisestä. Jos hevonen kieltäytyy kahdesti hyppäämästä, ratsukko hylätään.

Kansainvälisellä tasolla menestyneitä suomalaisia on useita, joista viime aikojen tunnetuimpia nimiä ovat Mikael Forstén ja Nina Fagerström. Lajin nuoria menestyjiä ovat Anna-Julia Kontio, Henri Kovács sekä Mikael Wahlman.

Erikoisluokissa kaksintaistellaan ja vaihdetaan hevosia

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Korkeamman tason esteratsastuskilpailuihin saadaan monipuolisuutta erilaisilla erikoisluokilla, joissa sääntöjä ja pisteytystä sovelletaan. Erikoisuutensa ja jännittävyytensä vuoksi luokat ovat usein yleisösuosikkeja. Esimerkiksi hevosenvaihtokilpailuissa rata hypätään paitsi omalla, myös kanssakilpalijoiden ratsuilla. Vaihtokilpailu on suosittu erikoisluokka maailmanmestaruuskilpailun finaalissa.
Kaksintaisteluratsastuksessa taas kaksi ratsukkoa kilpailee vierekkäin täysin indenttisillä radoilla, jolloin esteratsastuksen aikaa vastaan taistelu konkretisoituu katsojien silmien edessä.

Mitä mukaan onnistuneisiin hyppysuorituksiin?

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Harrastehyppäämiseen riittää yleissatula, mutta oikea estesatula antaa muotoilullaan tarvittavan tuen istuntaan ja hevosen työskentelyyn. Hevosesta riippuen erilaiset suojat, apuohjat ja erikoiskuolaimet voivat olla paikallaan.

Ratsastajalla kypärän on oltava päässä aina, ja myös turvaliiviin kannattaa totuttautua heti alussa, jolloin siitä tulee luonnollinen osa pukeutumista. Hanskat mahdollistavat hyvän tuntuman ja suojaavat hiertymiltä. Esteraippa on lyhyt eli korkeintaan 75cm pituinen.

Jotta hyppäämistä voi alkaa harjoitella, tarvitaan perustaidot jotka opetellaan kouluratsastuksen parissa. Rohkea mieli ja luotto hevosen taitoihin ja yhteistyöhön tekevät hyppäämisestä rentoa ja mukavaa.

Niin hevosen jaloilla kuin innokkuudellakin on väliä

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Esteet rasittavat erityisesti hevosen jänteitä ja niveliä. Harjoittelu on tehtävä hevosta ajatellen ja esimerkiksi korkeutta nostettava harkiten. On hyvä muistaa, että maapuomit eivät esteiden tavoin rasita hevosen jalkoja, mutta niillä voi harjoitella täysin samoja asioita kuin esteilläkin.

Kestävien jalkojen lisäksi estehevoselle tärkeää on luontainen hyppyhalukkuus. Esteiden noustessa myös iso laukka ja hyppytekniikka korostuvat.

Katso Ystäväni hevonen jakso Jenna Yrjövuoresta Yle Areenasta 29.11.2015

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Teksti Veera Ojola
Kuvissa Jenna Yrjövuori ja Graal

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.