Hyppää pääsisältöön

The Grandmaster

The Grandmaster. Ohjaus Wong Kar-wai.
Tony Leung on kungfu-mestari Ip Man. The Grandmaster. Ohjaus Wong Kar-wai. tony leung

Wong Kar-wain kungfu-elokuva The Grandmaster on täynnä pakahduttavaa kauneutta, tukahdutettuja tunteita ja henkeäsalpaavaa koreografiaa.

Hongkongilainen elokuvaohjaaja Wong Kar-wai on toteutumattomien rakkaustarinoiden, sensuellin surun ja nostalgisen kauneuden mestari. Sen moodin täyttymyksiä olivat elokuvat In the Mood for Love ja 2046, haikea rakkausruno 1960-luvun alusta sekä sen tulevaisuuskuvitelmaa ja muistoja sekoittava villi jatko-osa. Niiden jälkeen Wong Kar-wai teki Amerikassa kauniin mutta jotenkin magiansa kadottaneen elokuvan My Blueberry Nights.

Kiinassa kuvattu, vuonna 2013 valmistunut The Grandmaster merkitsi Wong Kar-waille toisaalta paluuta, toisaalta muutosta. Nyt ei luoda intiimiä aistirunoelmaa vaan rakennetaan suurta toimintaspektaakkelia. The Grandmaster on isolla rahalla tehty kungfu-elokuva, täynnä huikeita taistelukohtauksia, 1930-luvun epookkia, sotaa ja kaaosta. Taistelukohtaukset on suunnitellut alan mestari Yuen Woo-ping.

Spektaakkelin sisässä on kuitenkin jälleen Wong Kar-wain omin tarina rakkaudesta, joka ei ilmaise itseään. Kamppailun lisäksi keskitytään putoaviin sadepisaroihin, leijuviin lumihiutaleisiin, kaipaaviin katseisiin ja hypnoottiseen kauneuteen. Pääosissa ovat Wong Kar-wain luottonäyttelijät Tony Leung ja Zhang Ziyi.

The Grandmaster. Ohjaus Wong Kar-wai. Kuvassa Zhang Ziyi.
The Grandmaster. Ohjaus Wong Kar-wai. Kuvassa Zhang Ziyi. wong kar-wai

The Grandmaster on myös kiinalaisten taistelulajien mietiskelevää historiankirjoitusta. Se kertoo legendaarisen martial arts -mestarin Ip Manin elämästä 1930-luvun manner-Kiinassa ja 1950-luvun Hongkongissa. Ip Man oli Bruce Leen opettaja.

Martial arts -elokuvien klassikon Kultaisen hämähäkin tapaan The Grandmaster yhdistää meditatiivisen tunnelman ja painovoimaa uhmaavat taistelukohtaukset. Vailla yhtään tanssikohtausta se tuo mieleen myös suuret tanssielokuvat. Monet kriitikot ovatkin verranneet Tony Leungin ja Zhang Ziyin suurta kaksintaistelua Fred Astairen ja Ginger Rogersin kuuluisimpiin numeroihin.

Jos The Grandmaster olisi musiikkia, se olisi eksoottinen, nostalginen, rytmikäs, sydäntäsärkevän kaunis laulu kaiken katoavuudesta ...mutta hetkinen, sehän on musiikkia!

 • The Grandmaster. Hongkong/Kiina 2013. Ohjaus Wong Kar-wai. Pääosissa Tony Leung, Zhang Ziyi, Chang Chen, Zhang Jin. (12) Areenassa 14 päivää.

The Grandmaster sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2015.

Zhang Ziyi elokuvassa The Grandmaster
Ziyi Zhang Zhang Ziyi elokuvassa The Grandmaster the grandmaster
The Grandmaster. Ohjaus Wong Kar-wai.
Tony Leung. The Grandmaster. Ohjaus Wong Kar-wai. tony leung
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema