Hyppää pääsisältöön

Harold ja Maude

Ruth Gordon ja Bud Cort elokuvassa Harold ja Maude
Ruth Gordon ja Bud Cort, Maude ja Harold. Ruth Gordon ja Bud Cort elokuvassa Harold ja Maude harold ja maude

Kulttimaineeseen noussut Hal Ashbyn komedia on täynnä mustaa huumoria, anarkiaa ja epätavallista romantiikkaa. Itsemurhaa hautova Harold tapaa isoäitinsä ikäisen Mauden, ja rakkaus syttyy.

Harold on rikkaan äitinsä tossun alle hautautunut nuori mies, joka on saanut kuolemasta pakkomielteen. Hän yrittää järkyttää äitiään lukuisilla itsemurhayrityksillä, jotka eivät kuitenkaan tee vaikutusta.

Maude on 79-vuotias nainen, joka on yhtä innoissaan elämästä kuin Harold kuolemasta. Maude on aikanaan selviytynyt keskitysleiriltä, ja hän pursuaa yhä elämää ja yllättäviä tempauksia.

Kun Harold ja Maude kohtaavat, heistä tulee yllättäen kavereita ja lopulta rakastavaisia. Älyttömillä seikkailuillaan ja epäsovinnaisella suhteellaan nämä kapinalliset koettelevat yhteiskunnan sietokykyä.

Harold ja Maude (Harold and Maude, 1971) on Hal Ashbyn ohjaama musta komedia ja epätavallinen rakkauselokuva, liikuttava ja elämänhaluinen, lopulta vapauttava feelgood-elokuva elämästä ja kuolemasta. Se myös irvailee perinteisille instituutioille kuten perheelle, poliisille, armeijalle ja kirkolle.

Bud Cort ja Ruth Gordon ovat loistavia nimirooleissa, samoin Vivian Pickles äitinä. Cat Stevens on tehnyt elokuvan tarttuvan musiikin. Erityisesti lauluista jää mieleen "If You Want To Sing Out, Sing Out".

Elokuva sai ensi-iltansa aikaan vain vähän katsojia ja niukasti ymmärrystä kriitikoilta, mutta siitä tuli välittömästi kulttisuosikki yliopistojen kampuksilla. Nykyisin Harold ja Maude löytyy monilta erilaisilta kaikkien aikojen parhaiden elokuvien listoilla.

Haroldin ja Mauden keskeisille tekijöille tämä arvonnousu tuli liian myöhään, vaikka he keräsivätkin menestystä muilla elokuvillaan. Ohjaaja Hal Ashbystä tuli 1970-luvun kiinnostavimpia amerikkalaisia ohjaajia, mutta hänen uransa hiipui pahan huumeongelman ja toistuvien tuotanto-ongelmien seurauksena. Kun Ashby vihdoin alkoi ryhdistäytyä, hän sairastui syöpään ja menehtyi vuoden 1988 lopulla. Käsikirjoittaja Colin Higgins, joka saavutti valtavan yleisömenestyksen jännityskomedialla Tyttö joka tiesi liikaa, oli menehtynyt aidsiin vain muutama kuukausi aikaisemmin.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Harold ja Maude (Harold and Maude), USA 1971. Ohjaus Hal Ashby. Pääosissa Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles, Cyril Cusack.

Teeman elokuvafestivaalin koko ohjelmisto täällä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa