Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini ”synnytti” Suomen maailmankartalle

Suomalainen sisu voi hyvin. Osoitus siitä nähtiin maanantain Marja Hintikka Live -show'ssa, jossa ohjelman vakiokasvo, juontaja Heikki Soini kävi läpi kahden tunnin synnytyskivut. Ne saatiin aikaan hollantilaisella laitteella, joka on varta vasten kehitetty synnytyskipujen simuloimiseen.

Laitteen kehittäjä, fysioterapeutti Kim van Wijk oli paikalla studiossa seuraamassa Heikin taistelua. Hän oli silmin nähden vaikuttunut Heikin suorituksesta.

Van Wijk kertoo käyttäneensä konetta monessa eri maassa, mutta hänen arvionsa mukaan Heikki oli täysin ylivertainen muihin kokeilijoihin verrattuna. Heikki itse otti miesten kehnot suoritukset muualla maailmassa haasteena.

– Aivan naurettavaa, että amerikkalaiset miehet ovat jaksaneet vain parin supistuksen verran vastaavassa kokeessa, totesi Heikki lähetyksessä päätään pyöritellen.

Heikin mielestä suurimmat yllätykset synnytyksessä tulivat heti alkumetreillä.

– Ihan ensimmäiset supistukset yllättivät voimakkuudellaan, se oli koko illan heikoin hetki minulle henkisesti. Niihin ei osannut valmistautua mitenkään, koska ei tietenkään voinut tietää, miltä kivut tuntuvat. Mitä pidemmälle synnytys eteni, sitä vähemmän tunsin epävarmuutta. Vaikka kipu oli lopussa todella kovaa, olin päässyt jo henkisesti sen yläpuolelle ja tiesin, etten voi epäonnistua.

Kokeilu oli Heikille kaikkineen myönteinen kokemus.

– Mulla oli tosi hyvä ja vahva fiilis tapahtuman jälkeen. En tietenkään tiedä, oliko tuo lähelläkään oikeaa synnytystä ja sen tuntemuksia. Ja onhan se toki epäreilua, että olen nyt päivää myöhemmin jo täysin kunnossa - univajetta lukuunottamatta.

Heikin "mies synnyttää" -projektiin kuului myös kokea raskauden ilot viikossa.

– Olen siitä erityisen iloinen, että olin leikisti raskaana viikon ennen h-hetkeä, koska se oikeasti valmisti synnytystä varten. Maha ei antanut hetkeksikään unohtaa sitä, että synnytys on tulossa ja kun synnytys oli väistämättä mielessä, siihen myös valmistautui jollain tavalla koko ajan.

Kokeilun tarkoituksena oli parantaa miesten ymmärrystä synnytyksestä ja naisten synnytyskokemuksista.

– Koen, että tämä tavoite kyllä toteutui ja onnistuimme avaamaan synnytyskokemuksia uudella tavalla. Uskon myös, että tämä teki hyvää parisuhteelleni. Tunsin hyvin vahvan rakkauden tunteen yöllä, kun valvoin synnytyksen jälkeen hermoston äärimmäisen rasitustilan vuoksi ja katselin nukkuvaa vaimoani ja tytärtäni. En siis kadu hetkeäkään! Päinvastoin suosittelen kaikkia miehiä kokeilemaan, jos mahdollisuus tällaiseen joskus avautuu, summaa Heikki.

Miten Heikin synnytys eteni suoran tv-lähetyksen ajan? Katso taltio, joka keskittyi vain Heikin seuraamiseen:

EDIT 24.11. klo 17.50 Lisätty Areena-videot Heikin synnytyksestä.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.