Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jean Sibelius -viulukilpailu pääkuva

Kuulijan ja kommentoijan rooli innostaa Tami Pohjolaa

Viulisti Tami Pohjola.
Viulisti Tami Pohjola. Kuva: Yle/Laila kangas tami pohjola

Espoolaiskasvatilla on nuoreen ikäänsä nähden paljon kokemusta viulu- ja kamarimusiikkikilpailuista. Kuopion viulukilpailun viimeisin voittaja on mielissään siitä, miten avoimesti kilpailemisesta puhutaan viulistien kesken.

Tami Pohjola (s. 1996)

 • Kuopion viulukilpailun 1. sija 2015
 • Tallinnan Young musician -kilpailun 1. sija ja paras Bach-esitys 2009
 • Jyväskylän viulukilpailun 2. sija 2012
 • Käpylän musiikkiopisto (opettaja Marja Olamaa)
 • Länsi-Helsingin musiikiopisto (Leena Kiiski)
 • Espoon musiikiopisto (Grazyna Gebert)
 • Sibelius-Akatemia (Réka Szilvay)
 • Viuluakatemia (Elina Vähälä, Janne Malmivaara ja Ilja Grubert)
 • soittimena Stradivarius 1702 (omistaja Sibelius-Akatemia)
"Kun kilpailin vuoden alussa Kuopiossa, ohjelmiston harjoittelu täytyi aloittaa jo edellisenä kesänä. Erityisesti Bartókin soolosonaatissa riitti lukemista. Tuolloin pystyin viettämään joululomankin ihan leppoisissa tunnelmissa. Itse asiassa loppukirin aika oli vasta viimeisinä iltoina.


Kisatilanteissa yritän pitää muun elämän mahdollisimman normaalina. Jos keskittyisin pelkkään valmistautumiseen, stressitaso nousisi todella korkealle. Kilpailuissa paineet tosiaan stressaavat, ja esitys tuntuu enemmänkin suoritukselta. En osaa nauttia soitosta niin paljon kuin konserteissa. Niissä voikin sitten ottaa enemmän riskejä ja keskittyä musisointiin!

Tami Pohjola Kuopion viulukilpailun finaalissa vuonna 2015.
Pohjola Kuopion viulukilpailun finaalissa. Tami Pohjola Kuopion viulukilpailun finaalissa vuonna 2015. Kuva: Vicente Serra tami pohjola


Olen saanut viulistikavereilta paljon tukea, ja kilpailuista puhutaan todella positiivisesti ja avoimesti. Kisojen aikana yritän välttää kaikkea hektistä. Näen mielelläni läheisiä kavereita, joiden kanssa pystyy rentoutumaan."


Miksei Tami Pohjola ole itse lavalla Sibelius-kilpailussa? Riikan vlogi kertoo vastauksen...

Kommentit
 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.

 • Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.