Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Lapsiystävälliset ravintolat kartalla: asenne ja ruoka ratkaisee

Lapsi syö ravintolassa ruokaa.
Lapsi syö ravintolassa ruokaa. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi syöminen

Kuningaskuluttaja ja Marja Hintikka Live ovat etsineet yhdessä yleisön kanssa lapsiystävällisiä ravintoloita. Yhteistyössä toteutetusta #perherafla-kartasta selviää, että vaikka tiloihin tai näkymiin ei pystyisi vaikuttamaan, ravintola pääsee pitkälle jo nopean palvelun, hyvän ruuan ja oikean asenteen avulla. Karjalaisen perhe testasi kartalla kehuja saaneen perheraflan.

Sekä ravintoloissa käyvät, että ravintolat itse ovat saaneet lisätä #perherafla-kartalle ruokapaikkoja, joissa on mukava käydä lasten kanssa. Selvää on, että lapsiystävällisen ravintolan suhteen makuja on monenlaisia, sillä eri ikäisillä lapsilla on erilaiset tarpeet.

Lapsiystävällisen ravintolan suhteen makuja on monenlaisia.

Osalle tärkeintä on lasten ruokalista, joku toinen arvostaa buffetteja ja kolmas sitä, että lapset saavat tilata aikuisten listalta puolikkaan annoksen. Viesti on kuitenkin sama: joustavaa palvelua ja ymmärtäväistä asennetta arvostetaan.

#Perherafla-kartan suosituksissa nousee esiin se, että vaikka kaikilla osa-alueilla ravintola ei hipoisi Michelin tähtiä, niin henkilökunnan asenne lapsia kohtaan ja hyvä ruoka kantaa jo pitkälle.

Lapsiperheessä arvostetaan nopeutta ja hyvää ruokaa

Lapsiystävällisen ravintolan aineksia mietittäessä Kuningaskuluttajaa auttoi nummelalainen Karjalaisten perhe. Jari ja Elisa Karjalainen kertovat, että heidän 3- ja 6-vuotiaat poikansa Joona ja Jesse ovat aina innoissaan ravintolaan lähdöstä. Käytännön syistä perhe päätyy kuitenkin ulkona syödessään usein ketjupaikkoihin, esimerkiksi huoltoasemille. Niihin on helppo poiketa liikkeellä ollessa.

Elisa ja Jari Karjalainen.
Elisa ja Jari Karjalainen arvostavat ravintolassa nopeutta. Elisa ja Jari Karjalainen. Kuva: Yle / Kaisu Nevasalmi karjalainen

Jari arvostaa sitä, että ravintolassa ruoka tulee nopeasti. Pienillä lapsilla käy helposti aika pitkäksi ruokaa odotellessa. Elisa lisää, että pieni viihdykekin kelpaa.

— Leikkinurkkaus on hyvä, tai jos on huomioitu lapsia muuten, vaikka ruokalistan takana löytyvillä värityskuvilla. Kaikki sellainen aina helpottaa, Elisa toteaa.

Lapsille sopiva ympäristö antaa ravintolalle Karjalaisten asteikolla myös plussaa. Esimerkiksi tilavat ja siistit vessat ovat hyvä olla olemassa. Eikä ravintolassa käymisen pääasia, ruoka, ole myöskään yhdentekevää.

— Tärkeää on, että lapsetkin saa hyvää ruokaa. Ei pelkästään nakkeja ja ranskalaisia, vaan kunnon sapuskaa, Elisa painottaa.

Karjalaiset kävivät Kuningaskuluttajan pyynnöstä testaamassa kartalla kehuja saaneen ravintola Kasken Helsingin Viikissä. Kehuille löytyi katetta.

Lapsille sopiva ympäristö antaa ravintolalle Karjalaisten asteikolla myös plussaa.

— Molemmilla kerroilla ruoka tuli nopeasti pöytään. Myös leikkipaikka on hyvä, arvioi Elisa.

Ruoka maistui koko porukalle. Lasten mukaan se oli parempaa kuin kotona, mikä lienee usein ravintolakäynnin tarkoitus.

Harjoittelu tekee mestarin

#Perherafla-kartalla kehuja on saanut myös Malmin lentokentän Gate 1 -ravintola Helsingissä. Ravintolayrittäjä Tette Pöllänen kertoo, että lapsia kiinnostaa ja myös rauhoittaa lentokoneiden katselu ikkunasta ruokailun yhteydessä.

— Haluamme tehdä ympäristöstä ja ruuan ottamisesta vaivattoman myös lapsille. Esimerkiksi brunssin jälkiruoat ovat niin matalalla, että lapset saavat itse haettua niitä. Annamme lapsille myös aikaa, jos he haluavat vaikka maksaa itse tai tulevat kysymään ruoista, Pöllänen kertoo.

Lapset huomioivasta palvelusta on tullut ravintolalle positiivista palautetta. Pölläsen mukaan onkin mukava myös kannustaa lapsia ja näyttää, että ravintolassa käymistä voi harjoitella.

Näkymät Malmin lentokentällä Gate1-ravintolan ikkunasta.
Malmin lentokentän Gate1-ravintolan näkymät kiinnostavat lapsia. Näkymät Malmin lentokentällä Gate1-ravintolan ikkunasta. Kuva: Yle gate1

Ravintolan henkilökunnalla on omiakin lapsia, jotka ovat jo nyt aikuisia. Tette Pölläsen mielestä Kuningaskuluttajan ja MHL:n luomasta ravintolakartasta olisi ollut hyötyä jo hänen lastensa ollessa pieniä.
On mukava kannustaa lapsia ja näyttää, että ravintolassa käymistä voi harjoitella.

— Kukaan ei oikein osannut siihen aikaan suositella sellaisia paikkoja, minne olisi voinut viedä lapsiryhmän. Siksi joskus saattoi jäädä käymättä. Nykyaikana on helpompi lähteä testaamaan, kun joku on jo suositellut ravintolaa, Pöllänen pohdiskelee.

#Perherafla-kartta

#Perherafla-kartta pysyy auki lapsiystävällisiä ruokapaikkoja etsiville. Voit lisätä karttaan oman suosituksesi perusteluiden kera. Voit myös katsella kartalla muiden ilmiantamia kohteita ja kommentoida niitä. Kohteita voit hakea liikuttelemalla karttaa, laajentamalla kuvaa sekä hakemalla kohteita vaikkapa ravintoloiden nimillä tai osoitteilla.

Tee merkintä karttaan näin:
1. Klikkaa +-merkkiä. Aseta kohteen sijainti joko liikuttelemalla karttaa tai hakemalla paikan nimellä tai osoitteella haluamasi sijainti.
2. Kuvaile, miksi ilmiantamasi ravintola on mielestäsi lapsiystävällinen.
3. Mikäli sinulla on kuva paikasta, liitä se merkintään kohdassa "Valitse kuva".
4. Kun merkintäsi on valmis, paina "lähetä."
5. Käsittelemme viestisi toimituksessa mahdollisimman pian ja julkaisemme sen kartalla.

Huom! Muistathan mainita, ilmiannatko ravintolaa asiakkaana vai ravintoloitsijana!

Näytä kartta

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.