Hyppää pääsisältöön

Latasitko netistä laittomasti elokuvan? Voit saada pian postia lakitoimistolta

Suomalaiset lakitoimistot ovat lähettäneet tuhansille suomalaisille karhukirjeitä, joissa vaaditaan jopa tuhannen euron hyvitystä netissä ladatusta tai jaetusta elokuvasta. Tarjouksesta kieltäytyviä uhataan oikeustoimilla, joista ensimmäiset ovat jo vireillä.

Ensimmäiset oikeudenkäynnit ovat vireillä. // Kuva: YleX / JP Panttila

Elokuvien lataaminen ja jakaminen netin vertaisverkon kautta lienee maamme yleisimpiä – ja vähiten rangaistuja – rikkomuksia. Tähän on mahdollisesti tulossa muutos.

Tuhannet suomalaiset ovat vastaanottaneet kesän ja syksyn aikana kirjeitä, joissa kirjeen vastaanottajaa syytetään luvattomasta elokuvien jakamisesta tai lataamisesta netissä.

Lakitoimisto ei voi sakottaa tai laskuttaa kansalaisia tekijänoikeuksien loukkauksesta. Kirje on pikemminkin lakitoimiston kehotus sopia asia tekijänoikeudet omistavan elokuvayhtiön kanssa maksamalla 600-1000 euron hyvitys. Mikäli tarjoukseen ei suostuta, kirjeen vastaanottajaa uhataan oikeustoimilla.

Sinunkin yhteystietosi on jo voitu onkia esiin

Tekijänoikeusloukkausten osoittamiseen lakifirmat hyödyntävät teknisen asiantuntijan apua. Asiantuntija seuraa liikennettä vertaisverkossa ja kerää elokuvia luvattomasti lataavien ja jakavien konekohtaisia IP-osoitteita.

IP-osoitteet kerännyt firma myy tiedot lakitoimistolle, joka voi puolestaan nyt pyytää markkinaoikeudelta päätöstä luovuttaa osoitteenhaltijan yhteystiedot.

Tällaisia tietopyyntöhakemuksia on kuluneen vuoden aikana tehty markkinaoikeudelle jo 154. Viime vuonna luku oli 103. Yhdessä hakemuksessa saatetaan pyytää yli sataa osoitetta, joten lakifirmoilla voi olla käsissään jopa kymmenien tuhansien suomalaisten yhteystiedot.

Hedman Partnersin lakimies Joni Hatanmaa kuvailee osoitteiden keräämistä "valvonnan infrastruktuurin" rakentamiseksi.

- Meillä on tietty tavoite siitä miten monta IP-osoitetta pitää saada ja miten montaa osoitteen haltijaa pitää pystyä tavoittelemaan. Sitten ihmisiä voidaan alkaa viedä oikeuteen.

Hatanmaa sanoo, että Hedman Partners on hankkinut käsiinsä vuoden aikana yli 10 000 suomalaisen yhteystiedot ja lähettänyt karhukirjeitä tuhansiin osoitteisiin.

Ensimmäiset oikeudenkäynnit vireillä

Osa kirjeen saaneista pitää hyvitysvaatimusta turhana pelotteluna ja nakkaa kirjeen roskiin. Hedman Partners ei kuitenkaan ole jättänyt asiaa siihen. Lakifirma on syksyn aikana lähettänyt ensimmäiset haasteet kolmelle laittomasta tiedonjaosta epäillylle. Hatanmaa sanoo, että tulevina vuosina oikeudenkäyntejä tullaan mahdollisesti näkemään kymmeniä, jopa satoja vuodessa.

- Kyllä tämä on toimeksianto. Kun näitä myös menee oikeuteen, niin luulen, että se nostaa ihmisten sopimishalukkuutta.

Tapaukset käsitellään markkinaoikeudessa siviilijuttuina. Markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola ei ole innoissaan ajatuksesta, että tekijänoikeuksien loukkausta koskevien kanteiden määrä kasvaisi olennaisesti.

- Jos näitä kanteita näinkin runsaasti tulee, niin miten pystymme ne nykyresursseilla järjestämään kun meillä on muitakin runsaslukuisia asioita täällä vireillä, Mikkola kysyy.

Lue lisää Yle Uutisista.