Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka Live yllätti bosnialaistaustaisen Amran

Amran yllätyspäivään Marja Hintikka Liven Jenny Lehtisen kanssa kuului ratsastusta, 11 eri puolilta Suomea kotoisin olevaa ystävää ja lopulta yllätysjuhla heidän kanssaan. Amralle tärkeintä päivässä olivat ystävät.

Ystävien tärkeyden ymmärtää, kun kuuntelee Amran tarinaa. Hän muutti lapsena yhdessä isänsä, äitinsä ja siskonsa kanssa Suomeen Bosniasta, Kroatian kautta.

– Olin 12-vuotias kun tultiin Suomeen. Se oli 27. helmikuuta, 20 vuotta sitten. Ensivaikutelma oli se, että ripset jääty yhteen. Sekä fyysisesti että henkisesti erilainen ympäristö ja kulttuuri olivat aika kova shokki.

Myös ihania asioita löytyi.

Toisaalta täällä oli taas todella kaunis ja lumoava luonto. Mutta vaikka minulla oli oma perhe, joka on tosi tärkeä, elämä oli silti tosi rankkaa. Oli aika vaikeaa löytää ystäviä, koska en osannut puhua kieltä. Käyttäydyinkin hieman eri tavalla, kun olen tällainen, että kädet heiluu ja suu käy! Ystävien löytämiseen meni noin pari vuotta.

Amra oppi nopeasti Suomen kielen, mikä lopulta auttoi ystävien saamisessa. Nyt Amra on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Parilla on kaksospojat. Lasten saanti ei ollut Amralle ja Tomille helppoa. Toive lapsista täyttyikin tuplana.

Amra ja pojat
Amra ja pojat amra ja pojat

Amran ystävän Tiina Myllärin mukaa Amra on "muumimamma" siksi, että kiireenkin keskellä ystävät ovat aina tervetulleita käymään. Tarjolla on aina kahvia ja usein vähän enemmänkin. Amran kaapeista löytyy itse tehtyjä mehuja, hilloja ja säilöttyjä kurkkuja.

Viimeksi eilen Amra pyysi minua mustikkaan, sillä mansikathan on jo pakastettu talvea varten, tietenkin! Tiina kertoo.

Yllätyspartio saapuu Suomen mailta ja mannuilta

Yllätyspäivästä muodostui jännittävä myös Amran ystäville. Yksitoista ystävää saapui Tampereelle ympäri Suomea sillä välin kuin Marja Hintikka Liven Jenny Lehtinen vei Amran ratsastamaan. Ratsastaminen säilyi yllätyksenä Amralle viime metreille asti: koko yllätystiimi vedätti Amraa väittäen vievänsä hänet työpaikalle, joka oli sattumoisin ihan ratsastustallin lähistöllä.

Perusratsastus sujui liikunnanohjaajalta mallikkaasti, vaikka edellisestä kerrasta oli kulunut jo 15 vuotta.

Yllätyspäivä jatkui, kun Amra lähti ratsastuksenopettaja Karoliina Kovasen kanssa Pikolinnan niemenkärjessä sijaitsevalle rantasaunalle. Siellä Amra kuuli Jennyltä, että oven takana odottaa vielä yksi yllätys. Amran ilo ja hämmästys ovat aitoja! Oven takaa löytyy 11 ystävää valmiina halaamaan Amraa ja kertomaan miten tärkeä ihminen Amra heille on.

Mä olen ihan älyttömän otettu, että mun kaikki rakkaimmat ihanimmat ihmiset on päässyt tänne tänään ja järjestänyt mulle näin ihanan päivän. Että mulla on näin paljon ihmisiä, jotka tukee ja antaa mulle turvaa aina. Mä olen niin onnellinen siitä. En voisi kuvitella elämää ilman niitä, sanoo Amra.

Lisää ohjelmasta

Marja Hintikka Live, jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7 Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely
Marja Hintikka Live, jakso 7, kysely Kuva: Annukka Palmén-Väisänen / Yle jakso 7
Heikki synnytyksen pyörteissä
Heikki synnytyksen pyörteissä Kuva: Yle/MHL heikki synnyttää
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.