Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Maalla vai kaupungissa?

Prisma Studio, yle tv1
Kaupunkisosiologi Pasi Mäenpää (vas.), konseptisuunnittelija Margit Sjöroos, toimittaja Pasi Toiviainen ja professori Seppo Junnila keskustelevat asumisen ekologisuudesta. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 25.11.2015 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 27.11. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Jo pitkään on ajateltu, että tiivis asuminen kerrostaloissa, lyhyet työmatkat ja tehokas julkinen liikenne ovat reseptit ekologiseen tapaan asua. Harvempaa asutulla maaseudulla kun matkat töihin ja lähikauppaankin saattavat olla pitkät ja jokainen talo on lämmitettävä erikseen.

Aalto-yliopiston tutkijaryhmä pöllytti tätä vakiintunutta käsitystä äskettäin julkaistussa tutkimuksessaan. Professori Seppo Junnilan vetämän tutkimuksen lopputulema oli, että kaupungissa tiiviisti asuminen ei välttämättä olekaan sen luontoystävällisempää.

Asumisen tiiviys ja elämäntapa

Ratkaisevaa ei ole vain asumisen tiiviys, vaan myös kaupunkien elämäntapa.

Kaupungeissa on houkutus kuluttaa enemmän, mutta samalla voidaan keksitään uusia, ekologisempia tapoja, vaikkapa ravinnon hankkimiseen. Esimerkkinä tästä ovat ruokapiirit.

Kumpi on siis luonnon kannalta parempi vaihtoehto, maalla vai kaupungissa asuminen? Kuinka paljon ihmisten erilaiset elintavat vaikuttavat asiaan?

Aistien ja aivojen kaupunki

Ekologisen kuormittavuuden lisäksi asumisympäristö on hyvinvointikysymys. Se, millaisia ärsykkeitä saamme ympäristöstämme, vaikuttaa suoraan myös aivoihimme. Siksi kysymystä olisi tutkittava myös aistien ja aivojen kannalta.

Aiheesta keskustelemassa ovat professori Seppo Junnila, kaupunkisosiologi Pasi Mäenpää ja konseptisuunnittelija Margit Sjöroos.

Prisma Studion keskustelua vetää Pasi Toiviainen.

Lisää aiheesta:
Myytti tiiviistä ekokaupungista – eli kertomus siitä miten ajatusharhasta tuli vallitseva totuus

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.