Hyppää pääsisältöön

150 Sibeliusta: Salonkimusiikkia, ah!

salonki
salonki Kuva: Lotta Emanuelsson 150 sibeliusta

Sibelius-viulukilpailun alkuerässä kilpailijoilla on ollut valittavanaan yksi Sibeliuksen pikkukappale kahdenkymmenenyhden kappaleen listasta. Listaan on valittu teoksia tuotannon alkupäästä aivan viimeisiin opuksiin asti, mutta kaikkein soitetuimmat hittinumerot – Rondino, Masurkka ja F-duuriromanssi – on jätetty pois. Kolmena päivänä käydyn alkuerän perusteella on selvää, mikä listan kappaleista kärkkyy hittikappaleen asemaa edellä mainittujen vanavedessä: iki-ihana Souvenir opuksesta 79.

Souvenir tarkoittaa muistoa. Yhtä hyvin tunteikkaan pikku kappaleen nimi voisi olla ’romanssi’ - tai mitä hyvänsä muuta, joka viittaa erotiikan, kaipauksen ja nostalgian kutkuttaviin sävyihin. Sibeliukselle ominaisesti materiaali on peräisin pienestä alkuidusta, muutaman edestakaisin kääntelehtivän sävelen aiheesta, jonka piano esittelee aivan aluksi. Viulun käsissä aihe muuttuu laajakaariseksi, taiturijuoksutusten katkomaksi cantilenaksi, jota piano myötäilee aluksi röyhelöisillä arpeggioilla, sitten orkestraalisesti humisevilla murretuilla soinnuilla. Salonkimusiikkia? - kyllä varmaankin, jos haluaa luokitella, mutta parasta mahdollista salonkimusiikkia, vaativammankin kuuntelijan salonkia varten.

Souvenir on peräisin viidennen sinfonian ja viisikymmentävuotispäivien vuodelta 1915. Sibelius oli tuotantonsa ja osittain uransakin huipulla, mutta niinpä vain rahapula varjosti alituiseen viisikymppisen perheenisän elämää. Jos Sibelius olisi saanut elantonsa sinfonioista, moni Souvenirin tapainen hurmaava yleisökappale olisi varmaankin jäänyt syntymättä.

Sibelius-viulukilpailuja voi seurata suorana verkossa osoitteessa yle.fi/klassinen, koosteet YLERadio1:ssä kilpailupäivien iltoina klo 22.05.
Tämä on 150-osaisen kirjoitussarjan kolmaskymmeneskuudes osa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua