Hyppää pääsisältöön

Iltatähti sukeltaa diskon säihkeeseen

Anna juontaja Mikko Alatalon johdattaa itsesi kimaltelevaan ja sykkivään diskokulttuuriin! Vuoden 1982 Iltatähdessä pohditaan diskon tosiolemusta.

”Oliko diskomusiikki olemassa jo ennen diskoteekkeja? Vai synnyttikö 1970-luvun uusi seurustelumuoto uuden omaleimaisen musiikinlajinsa?” pohdiskellaan Iltatähden Disko-erikoisohjelmassa vuodelta 1982. Juontaja Mikko Alatalo johdattelee katsojan diskokulttuurin maailmaan, ja mukana on sekä ymmärtämystä, svengiä että kritiikkiä.

Haastateltavina ovat muun muassa DJ eli ”levyjuontaja” Joke Linnamaa sekä Suomessa vierailleen Earth, Wind & Fire -yhtyeen jäsenet Hotel Intercontinentalin aulassa Helsingissä. Videovieraina diskosykkeestä vastaavat muun muassa Kool & The Gang, Steel City (mukana Kaija Koo), Lio, Aneka ja Jokke Seppälä.

Kaija Koo Steel City -yhtyeen solistina Iltatähti-ohjelmassa 1982.
Nuori Kaija Koo Steel Cityn vaaleana solistina. Kaija Koo Steel City -yhtyeen solistina Iltatähti-ohjelmassa 1982. Kuva: Yle kuvanauha steel city
Jokke Seppälä esiintyy Iltatähti-ohjelmassa 1982.
Jokke Seppälä oli suomidiskon kantavia voimia. Jokke Seppälä esiintyy Iltatähti-ohjelmassa 1982. Kuva: Yle kuvanauha disko

Levymusiikin tahtiin tanssiminen ja diskoteekit olivat osa 1970-luvun alun nuorisokulttuuria. Vuosikymmenen puolivälissä discot ja discomusiikki alkoivat yleistyä, ja melko nopeasti niitä alettiin myös kritisoida kaupallisuudesta ja keinotekoisuudesta. Diskomusiikin tahtilajin sanottiin olevan vaarallinen sydämelle.

Teksti: Harto Hänninen

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto